Prietenului meu îi plac la nebunie aripioarele de pui. Am început să caut mai multe reţete ca să-i fac pe plac şi să-l surprind plăcut cu acest prepart făcut în casă şi cu multă dragoste. Reţeta de azi o am de la Buddy Valastro, un chef italian-american celebru mai ales pentru torturi şi emisiunea TV Cake Boss. Mama mi-a dat reţeta şi am zis că trebuie s-o încerc. Mi-au plăcut şi ingredientele iar comanda fusese dată deja pentru o porţie de aripioare cu muştar şi miere deci s-a potrivit perfect. Restul au fost bonus. Am vrut să le fac şi mai sănătoate aşă că le-am făcut la cuptor şi nu în baie de ulei. Au fost bune şi savurate pe deplin. Surpriza mi-a reuşit iar aripioarele au fost apreciate. Concluzia a fost că reţeta trebuie repetată. Ceea ce am şi făcut deja …
Acum să vă zic şi cum le-am preparat.
Ingrediente
1 caserolă de aripioare de pui
1 linguriţă de unt
pentru marinată
sos soia
1-2 linguri sos Worcestershire
1-2 linguri miere
1-2 linguri muştar Dijon
1 linguriţă praf de muştar
1 lingură rozmarin proaspăt tocat sau rozmarin uscat pisat la mojar
4-5 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi uşor
piper negru
sare
Timp de preparare: 40 minute + 24 h sau mai mult pentru marinare
Spălăm aripioarele de pui cu apă rece apoi le frecăm cu sare şi le spălăm din nou. Ajută la o curăţare mai în profunzime şi mai sigură a cărnii crude. Aşezăm carnea într-un castron şi începem să adăugăm treptat ingredientele din marinată. Sosul de soia este foarte sărat şi avem puţină grijă cu el. Eu am stropit de două ori carnea cu sticla. Urmează sosul Worcestershire care are un miros extraordinar şi face toată marinata, ambele tipuri de muştar, rozmarinul, usturoiul, piper şi sare. Dacă vi se pare suficientă soia, atunci nu mai adăugaţi şi sare. E de ajuns ca să-i dea gust. Amestecăm bine şi frecăm carnea cu marinata. Punem aripioarele în pungi de plastic împreună cu marinata şi le lăsăm la frigider peste noapte sau chiar 2 zile. Cu cât stă mai mult cu atât e mai bună carnea.
Atunci când le preparăm încingem bine cuptorul înainte, întindem hârtie de copt pe tava cuptorului şi o stropim cu puţin ulei. Aşezăm aripioarele cu pielea în jos, le înţepăm puţin şi le coacem timp de 30 de minute. Păstrăm marinata pentru că după acest timp, vom unge carnea cu o parte din sosul rămas şi le vom întoarce cu pielea în sus. Le ungem cu puţin sos şi pe partea asta şi mai coacem 30 de minute sau până când carnea are o culoare rumenă frumoasă.
Cu marinata rămasă, dacă mai e, facem un mic sos pentru carne. O dăm puţin în clocot şi o reducem la consistenţa unui sirop mai lichid. Dăm de pe foc şi adăugăm untul.
Servim aripioarele presărate cu ceapă verde şi sos decorat cu seminţe de susan în două non-culori. Frumos, nu?
Bon appétit!