Bezele franţuzeşti cu cacao şi migdale. Nu există desert mai fin şi elegant ca o bezea. Aşa se zice, deşi mai pot să mă gândesc şi la altele. Bezeau este însă crocantă, dar şi pufoasă şi lipicioasă în acelaşi timp. Cred că asta surprinde şi încântă oamenii atunci când degustă un astfel de desert. Simplitatea bezelelor este ceea ce mă fascinează şi pe mine. Cum din două ingrediente doar, şi acelea foarte simple şi comune – albuş şi zahăr – iese ceva care arată atât de bine.
Aspectul unor bezele franţuzeşti este foarte elegant şi frumos datorită formei uşor ondulate şi albul pur. Vizual atrage din prima. Reuşim să păstrăm culoarea albă la coacere pentru că avem cuptorul încins doar la 100 de grade şi nu mai mult. Peste această temperatură bezelele se rumenesc.
Trebuie să recunosc că bezelele franţuzeşti sunt şi ele foarte dulci. Aşa e reţeta şi aici nu se poate ajuta cantitatea prea mult. Albuşurile nu se bat fără zahăr. Totuşi, când servim bezele sau Pavlova, frumosul desert pe bază de bezea, avem frişcă neîndulcită lângă, ca să mai taie din dulceaţă şi fructe proaspete, uşor acrişoare. Aşa putem echilibra desertul. Şi desigur, servim porţii mai mici şi mai rar.
Eu nu am făcut Pavlova din bezea. Am ales varianta unor bezele medii, care pot fi servite una la porţie. Le-am făcut un upgrade şi la bezeua simplă am adăugat pudră de cacao şi câteva migdale rumenite. Dacă optaţi şi voi pentru nuci sau alune în bezea, să le rumeniţi înainte pentru că ele la cuptor nu se vor coace sigur şi nu vor avea un gust bun după.
De ce am făcut însă bezele frantuzeşti? Aveam 3 albuşuri în frigider şi nu m-a dus capul la momentul respectiv să aleg o omletă din albuşuri ca sportivii, ci gândul m-a dus la ceva dulce. Deci, din resturile de albuş care vă rămân de la o altă reţetă, faceţi nişte bezele mici sau medii, ca acestea, sau Pavlova. Nu strică să aveţi nişte bezele mici prin casă pentru că se pot folosi ca decor la multe alte prăjituri şi torturi. În plus, ţin mult şi bine pentru că sunt deja uscate.
Vă dau un pont însă. Dacă pregătiţi bezele mai mari, interiorul va rămâne mereu pufos şi lipicios. Ca la Pavlova. Este foarte plăcută discrepanţa dintre învelişul crocant şi subţire şi interiorul moale. Bezelele mici vor fi mereu uscate şi crocante. Reţeta e de la Michel Roux.
Bezele franţuzeşti cu cacao ❤️
Ingrediente (pentru 6 bezele medii)
- 3 albuşuri la temperatura camerei
- 90 gr zahăr
- 80 gr zahăr pudră, dat prin sită
- 10 gr cacao, dată prin sită
- o mână de migdale rumenite
- sare
- Încingem cuptorul la 100 de grade.
2. Tapetăm o tavă mare de cuptor cu hârtie de copt.
3. Într-un castron curat, batem albuşurile spumă cu puţină sare. Le batem până obţinem o spumă şi nu mai avem lichid în castron.
4. Turnăm puţin câte puţin zahărul tos şi batem bezeaua până când obţinem nişte moţuri ferme.
5. Adăugăm zahărul pudră şi continuăm să batem la mixer până obţinem o bezea lucioasă şi fermă. La final, adăugăm pudra de cacao şi migdalele. Le încorporăm uşor cu o spatulă.
6. Cu o lingură sau un poş, punem bezeaua în tavă. Eu am folosit două linguri şi am modelat freestyle 6 bezele.
7. Coacem bezelele timp de 2 ore. Ele sunt gata atunci când sunt complet uscate la exterior şi se desprind uşor de pe hârtie. Oprim cuptorul apoi.
8. Deschidem uşa cuptorului puţin. Ţinem bezelele înăuntru timp de încă o oră.
9. Le scoatem şi le servim. Înăuntru sunt moi, pufoase si lipicioase.
Pentru că am pus cacao în ele, le-am servit cu sos de ciocolată deasupra. Sunt foarte săţioase şi decadente.
Mai am reţete de bezea pe blog. Check it out!
Mâncaţi cu grijă!
Buna,
Cacao si migdale punem dupa zahar pudra si amestecam cu spatula? Multumesc
Bună Roxana. Da, da. Am modificat şi în text acum. Sărisem peste acest detaliu. Mulţumesc! 🙂
Buna,
O intrebare te rog: cum pastram bezelele ( in ce recipient) si cam cat de mult se pot pastra ca si timp? 🙂
Multumesc!
Bună Simona! Bezelele se pot păstra într-un recipient închis ermetic, într-un loc uscat şi ferit de lumină, gen cămară şi câteva luni. Le mai verifici din când în când să fie crocante. În timp, pot să devină mai moi. Au suficient zahăr ca să reziste. 🙂
Ei bine, vteau să primesc și alte informații când le veți publica. Să fie ca o abonare la site-ul dumneavoastră.
Mulţumesc! Există posibilitatea de abonare la content prin adresa de e-mail. Odată ce postez ceva nou, o să apară şi în inbox. 🙂