Biscuiţi fragezi cu lămâie. Biscuiţii mei preferaţi sunt cei cu lămâie. În general, îmi plac deserturile cu citrice şi nimic nu se compară cu nişte biscuiţi de casă, proaspăt ieşiţi din cuptor, pe care eu îi mănânc unul după altul ca alunele. Pe aceştia i-am servit alături de o cană cu ceai negru.
Biscuiţii sunt un desert perfect pentru o gustare dulce sau un moment pofticios. Eu nu mai cumpăr de foarte mult timp biscuiţi din comerţ iar acum mi se pare că miros toţi a plastic şi au gust de plastic. În plus, conţin prea multe ingrediente aiurea. Nu e nevoie. Un biscuit bun are doar câteva ingrediente de calitate şi arome.
Această reţetă este exact ca aceea de tartă dulce. Un aluat dulce sau sucree cu mult unt şi zahăr. Am folosit doar coajă de lămâie pentru aromă şi nu şi sucul. Sunt foarte fragezi pentru că am adăugat şi puţin amidon şi un gălbenuş.
Eu am pregătit aluatul repede într-o seară şi l-am pus la frigider. Când am avut o zi liberă, l-am scos şi l-am copt. Am vrut biscuiţi pătraţi pentru că sincer m-am cam săturat de forma rotundă. Am măsurat aluatul de biscuiţi cu rigla ca un om nebun, dar voi nu trebuie să faceţi asta. Puteţi decupa cu forme.
Ingrediente
pentru aprox. 40 de biscuiţi
(puteţi obţine mai mulţi sau mai puţini în funcţie de mărime)
200 gr. făină albă
25 gr. amidon
115 gr. unt rece, tăiat cuburi
115 gr. zahăr alb fin
coaja de la 2 lămâi
1 gălbenuş
Timp de preparare: 20 de minute + 30 de minute timp de răcire pentru aluat
Timp de coacere: 12-15 minute
Metodă
Aluatul se poate face din timp şi ţine la frigider până la 3 zile înainte de folosire.
- Pentru aluat, avem nevoie de un castron în care cernem făina şi amidonul. Adăugăm untul pe care îl frecăm în făină până obţinem nişte firimituri, ca la aluatul de tartă.
2. Adăugăm zahărul şi coaja de lămâie. Amestecăm cu o furculiţă.
3. Adăugăm gălbenuşul şi îl încorporăm până obţinem o bilă de aluat. Îl înfoliem şi îl ţinem la frigider cel puţin jumătate de oră până ce îl putem rula şi decupa. Se poate ţine la frigider şi peste noapte, dar din cauza untului se va întări foarte mult. Acordaţi 10 minute aluatului să se încălzească puţin la temperatura camerei înainte de folosire.
4. Preîncălzim cuptorul la 160 de grade. Dacă aveţi un cuptor mai slab, puteţi coace la 180.
5. Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de cuptor sau două, dacă avem. O să fie mulţi biscuiţi care trebuie copţi în mai multe ture.
6. Rulăm aluatul de biscuiţi între două hârtii de copt. Eu aşa fac mai nou pentru că nu vreau să adaug extra făină şi vreau să evit să se lipească aluatul de făcăleţ. Trebuie să avem un strat mai gros de aluat. Aceşti biscuiţi nu sunt subţiri. Decupăm cu forma sau tăiem cu un cuţit. Eu am măsurat 4/4 cm. Resturile se rulează din nou şi se decupează până nu mai avem aluat.
7. Am mutat biscuiţii în tavă şi i-am copt 12-15 minute. Depinde de cuptor. Trebuie să prindă culoare pe fund şi pe margini puţin. Nu îi vrem maro pentru că o să fie uscaţi. Când ies de la cuptor, îi presărăm cu zahăr. Nu m-am putut abţine şi am mâncat câţiva înainte să se răcească.
8. Lăsăm biscuiţii la răcit în tavă pentru câteva minute şi apoi îi mutăm într-un recipient de plastic închis ermetic. Se pot păstra câteva zile. Dacă rezistă aşa de mult timp.
Servim cu ceai.
Bon appétit!
Hello.
Urmaresc cu drag blogul tau. It is one of my fav of all time 🙂 congrats! Am o intrebare scurta, pot folosi altceva in locul amidonului din aceasta reteta? Praful de copt ar fi ok?
Multumesc mult si keep up the amazing baking 🙂
Mary
Bună Mary. Nu ai nevoie de praf de copt. Poţi înlocui amidonul cu făină. Nu e o cantitate foarte mare şi nu o să ai probleme. Amidonul face biscuitul mai fraged, atâta tot. Spor şi mulţumesc pentru comment! Cu drag, Cristina
Hello
Arata f bine biscuitii! In loc de amidon se poate pune semolina? Abia astept sa i incerc!
Multumesc!
Bună Laura. Mulţumesc. Se poate adăuga da, dar se va schimba puţin textura. Să-mi spui cum ţi-au ieşit. Spor! 🙂
Ok, atunci nu ma abat de la reteta ta! De unde cumperi amidon la Londra? (Si eu locuiesc tot aici). Multumesc pt raspuns 🙂
Poţi să încerci ambele variante şi să vezi rezultatul. 🙂 Amidon se găseşte uşor la toate supermarket-urile. Încearcă la Tesco sau Sainsbury’s. Cornflour sau cornstarch, e acelaşi lucru. Spor!
Multumesc 🙂
Revin cu impresii : )
Am facut biscuitii in sfarsit si pot sa spun cu mana pe inima ca sunt cei mai buni biscuiti din lume!!
Am folosit semolina in loc de amidon fiindca aveam la indemana si au iesit foarte crocanti dar si delicati. Am facut un lot cu lamie cum ai sugerat si altul cu lavanda. Sigur o sa ii fac si de Craciun si mi au venit tot felul de idei, ca de exemplu cu scortisoara sau cu coaja de portocala.
Vroiam sa postez si o poza dar vad ca nu am optiunea.
Multumesc pentru reteta si keep the blog going!
Numai bine
Laura
Bună Laura. Mă bucur mult că ţi-au plăcut! Îmi plac şi ideile tale. Spor la treabă! Cristina
Ps: mi a placut foarte mult postarea ta despre o zi din viata unui head pastry chef! Habar nu aveam cata munca si detaliu e in spate! Keep up the great work 😉
Mulţumesc!
Buna Cristina, am incercat de doua ori aceasta reteta si iti multumesc frumos pentru ca imparti cu noi aceste minunatii 🙂 as vrea sa te intreb oare cu ce gresesc eu 😁 pentru ca de fiecare data am nevoie si de zeama unei lamai ca sa am un aluat 😁 Multumesc frumos! Alexandra
Buna, Laura,
Unoeri se intampla ca aluatul sa iasa mai uscat si atunci este bine sa adaugi putin lichid (apa, suc lamaie, extra galbenus) ca sa se lege. Spor la biscuiti!