B

Brioche frantuzeasca cu fistic, portocale si ciocolata

Brioche frantuzeasca. Acest aluat dospit este fraged, plin de unt, aromat si foarte pufos. Reteta este imbogatita cu fistic rumenit, portocale confiate si ciocolata neagra.

Ca orice aluat dospit clasic, brioche este alcatuita din faina, lapte, drojdie, sare, oua, unt si zahar. Toate aceste ingrediente se regasesc si intr-un cozonac romanesc sau Babka evreiasca, ambele foarte apreciate in acest momente de sarbatoare.

Brioche este un aluat mai dens si spre deosebire de cozonac, nu se rupe in acele fasii pe care le stim cu totii. Structura este una mai stransa si celulele de aer mai mici. Aceasta este painea pe care francezii o folosesc la friganele sau pain perdu (paine pierduta), cum ii zic ei.

Pentru brioche este nevoie de ceva timp de pregatire. Aluatul odata format se dospeste la cald timp de cateva ore si apoi la rece, peste noapte. In orice caz, procesul dureaza si rabdarea este foarte importanta. Merita insa fiecare minut.

Brioche frantuzeasca cu fistic, portocale si ciocolata

pentru 1 brioche

Ingrediente

24 g lapte caldut
5 g drojdie proaspata
167 g faina de patiserie
6 g sare
100 g oua (2 oua medii)
117 g unt cuburi, usor moale
10 g zahar

1 ou pentru uns si zahar perlat pentru decor

Metoda de pregatire

  1. Laptele caldut se amesteca impreuna cu drojdia pana ce aceasta se topeste. Intr-un bol de mixer, se amesteca faina, sarea si ouale. Se toarna peste ele amestecul de lapte de mai sus si se framanta cu accesoriul carlig timp de 5 minute la viteza mica.
  2. Se continua framantarea timp de inca 10 minute la viteza media. Aluatul se va lega foarte bine in acest stadiu, se va omogeniza si va deveni elastic.
  3. Untul cuburi se amesteca cu zaharul. Se adauga cateva bucati in aluat si se framanta. La viteza mica, se adauga restul de unt, bucata cu bucata. Atunci cand tot untul s-a incorporat bine in aluat, se mareste viteza si se framanta timp de 10 minute pana ce se dezlipeste bine de castron si este lucios si elastic.
  4. In acest moment, aluatul se lasa la dospit intr-un castron la cald, timp de 2 ore. Apoi se impatureste de cateva ori ca sa se scoata aerul din el. Se dospeste lent la frigider peste noapte.
  5. A doua zi, se imparte in 8 bile egale de aluat.
  6. Intr-un castron, se amesteca fistic rumenit si marunti, ciocolata neagra tocata si portocale confiate maruntite. Ne trebuie aprox, 100-150 g de umplutura.
  7. Fiecare bila de aluat se umple cu mixul de mai sus si se ruleaza pana devine ferma si bine definita.
  8. Intr-o forma de cozonac, se aseaza cele 8 bile de brioche umplute si se lasa la dospit la cald timp de 1 h 30 sau 2 h, pana ce isi maresc volumul.
  9. Inainte de coacere, brioche se unge cu ou batut si se presara cu zahar perlat.
  10. Brioche se coace timp de 30 – 35 minute pana ce se rumeneste si este coapta la interior. Ca sa fim siguri ca este gata, temperatura la interior trebuie sa aiba 90 de grade.
  11. Se lasa la racit si apoi se scoate din forma. Este buna atat calda, cat si rece.
  12. Se pastreaza bine cateva zile, apoi se usuca putin si se poate intari. Acela este un moment bun sa faceti friganele.
  13. Brioche coapta se poate congela si se pastreaza bine o luna de zile. Aluatul crud se poate congela si el iar pentru a-l folosi, trebuie decongelat lent la frigider.

Bon appetit!
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.