Brioşe cu brânză albastră şi nuci. Sunt ceva cu adevărat special. Brioşele nu trebuie să fie aşa comune cum crede toată lumea. Câteva ingrediente speciale şi un topping drăguţ şi crocant fac din orice brioşă o mică vedetă. Mie îmi plac brioşele foarte mult pentru că nu dau bătai de cap, sunt simplu de pregătit şi se coc pentru puţin timp. Sunt bune calde, dar şi a doua zi şi a treia zi. Sunt destul de săţioase pentru un mic dejun sau o gustare între mese.
Reţeta asta e de la Hugh Fearnley Whittingstall, faimosul chef britanic de la River Cottage. Am luat reţeta de bază la care am adăugat brânză albastră şi nuci. Enjoy!
Ingrediente
(pentru 6 brioşe)
125 gr. făină albă
1 teaspoon praf de copt
1/4 teaspoon bicarbonat de sodiu
1/2 teaspoons sare
1 ou
137.5 iaurt natural
40 gr. unt nesărat, topit şi răcit
40 gr. nuci plus extra pentru decor
70 gr. brânză albastră (am folosit Gorgonzola Dolce)
mix de seminţe – susan alb, mac, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac
Timp de preparare: 15 minute
Timp de coacere: 18 minute
Ustensile necesare
Vă trebuie nişte teaspoons pentru măsurat ingredientele uscate. E bine să investiţi în aşa ceva pentru că multe reţete străine folosesc unităţile astea. Teaspoons nu înseamnă linguriţe!
Metodă de preparare
1. Topim untul şi îl lăsăm la răcit.
2. Mărunţim brânza cu un cuţit şi tocăm nucile.
3. Într-un castron de mărime medie cântărim făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea.
4. În alt castron, batem cu un tel oul, iaurtul şi untul. Adăugăm compoziţia peste ingredientele uscate. Adăugăm nucile şi brânza.
5. Amestecăm bine cu o lingură de lemn până se combină totul. Nu exagerăm. Vrem nişte brioşe pufoase, nu tari ca piatra.
6. Cântărim 70 de grame de aluat per brioşă în tava specială tapetată cu hârtii individuale. Decorăm cu o jumătate de nucă şi mix de seminţe.
7. Coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 18 minute.
8. Lăsăm brioşele la răcit în tavă şi apoi pe un grătar. Servim imediat. Sunt bune pentru 3 zile maxim. Se pot păstra afară, la temperatura camerei, acoperite cu un prosop dacă se consumă repede. Dacă nu, se ţin într-un recipient închis ermetic. Brioşele se pot congela pentru şase luni. Înainte de consum, se ţin la temperatura camerei până se decongelează.
Bon appétit!