Brioşe cu ciocolată fără gluten. Am pregătit acasă, in weekend. Foarte rar mai fac eu prăjituri acasă, dar uneori mi se face pofta.
Aceste brioşe nu doar că sunt fără gluten – am folosit făină fără gluten pentru ele, dar sunt şi fără lactate. Am ales lapte de cocos, care are o aromă deosebită şi mie îmi place mult. E bun şi pentru cafea sau ceai negru.
Mă pasionează cofetăria fără gluten pentru că este o provocare pentru mine ca pastry chef. Făina albă de grâu este de bază în cofetăria clasică şi mai greu se poate înlocui în anumite produse. Aici, am înlocuit făina normală cu făină fără gluten de patiserie mix C de la Schar. În acelaşi timp, am suficient zahăr pentru structură, dar şi ouă şi ciocolată. Toate aceste ingrediente mă ajută să obţin brioşe moi şi pufoase, cu structură, chiar dacă nu am amidon de grâu sau proteină în reţetă.
Ce este făină fără gluten? În principiu, este produsă din boabe fără gluten măcinate, precum orez, hrişcă, mei, porumb. Apoi, mai există varianta de făină fără gluten, precum cea de la Schar, care este un mix de diferite tipuri de amidon şi făinuri. Cea folosită de mine are amidon de porumb, faină de porumb, făină de orez, făină de linte, amidon modificat de tapioca si un agent de îngroşare.
Ingrediente
pentru 12 briose
- 105 gr. zahăr alb, tos
- 30 gr. cacao pudră
- 5 gr. praf de copt
- 40 gr. făină de patiserie mix C fără gluten de la Schar *
- 4 gr. extract de vanilie
- 20 gr. ulei de măsline
- 60 gr. lapte de cocos
- 150 gr. ouă – 3 ouă medii
- 100 gr. picături de ciocolată mici Callebaut 54% – 60% **
- extra picături de ciocolată pentru décor
Metoda
- Într-un castron, se amestecă toate ingredientele uscate şi se trec prin sită.
- În alt castron, se amestecă toate ingredientele umede şi se bat uşor cu o furculiţă.
- Se toarnă acest lichid peste ingredientele uscate şi se omogenizează.
- Se adaugă şi cele 100 gr. de picături de ciocolată şi se amestecă.
- Se pun forme de hârtie într-o formă de brioşe cu 12 bucăţi. În fiecare, se toarnă aluat până se umple forma trei sferturi.
- Brioşele se coc la 165 de grade timp de 14 minute în cuptor cu ventilaţie. Tava se aşează la mijloc.
- Ca să ştim cand sunt gata, inserăm o scobitoare în mijlocul unei brioşe şi dacă iese uscată, atunci sunt gata.
- Lăsăm brioşele la răcit şi servim. Sunt foarte săţiose şi recomand să nu le acoperiţi cu cremă sau glazură.
- Bon Appétit!
Ţinem brioşele într-un recipient închis ermetic ca să nu se usuce. Se pot consuma timp de 3 zile.
Sunt extrem de pufoase şi umede pentru că au un conţinut ridicat de lichide şi ciocolată. Gustul intens de ciocolată o să vă impresioneze. Este important să folosiţi pe cât posibil ciocolată de calitate. Puteţi folosi şi alte arome, precum diferite tipuri de alcool, fulgi de cocos, alte tipuri de lapte vegetal, extract de portocale, mentă sau cafea.
*Opţional, puteţi folosi orice alt tip de făină fără gluten sau chiar şi făină normală.
**Recomand ciocolată neagră sau amăruie pentru această reţetă ca brioşele să fie echilibrate şi nu excesiv de dulci. Dacă folosiţi un procent de 54%, puteţi să mai scădeţi din cantitatea de zahăr. Această ciocolată este mai dulce.
*** Recomand ciocolată normală şi nu termostabilă, ca ea să se topească la copt şi să fie moale. Cea termostabilă rămâne întreagă.