Ok, nu am fost până în Vietnam, dar am vizitat recent un restaurant vietnamez din Londra care mi-a atras atenţia într-un articol citit în ziar. Fiind foarte pasionată de gătit, Chef Thuy Pham, a reuşit să transforme un blog culinar şi supper club într-un business, acest restaurant din Islington, Little Viet Kitchen, nu departe de unde lucrez şi eu. Ea găteşte acum reţetele familiei ei într-un local micuţ, decorat chiar de ea, şi continuă aceste supper clubs la fiecare sfârşit de lună. Restaurantul se închide în ultima duminică a fiecărei luni pentru 40 de norocoşi care degustă un meniu de 4 feluri, dintre care doar unul este anunţat – homarul. Restul este lăsat în voia imaginaţiei.
{Puţin despre bucătăria vietnameză}
Bucătăria vietnameză este considerată drept una dintre cele mai sănătoase din lume. Orezul şi sosul de peşte stau la baza multor preparate. La gătit, se folosesc foarte puţin produsele lactate şi uleiul, accentul fiind pus pe legume şi plante proaspete care sunt combinate inteligent cu diferite tipuri de carne. Secretul constă în echilibrul dintre gusturi şi texturi. Mirodeniile şi plantele cel mai des folosite sunt lemongrass, ghimbir, mentă, coriandru, scorţişoară de Saigon, lime, busuioc şi chili. Ca ingrediente, foarte populare sunt sosul de peşte, sosul de soia şi pasta de creveţi. Câteva dintre preparatele cele mai cunoscute sunt Banh Mi, un sandviş cu diverse umpluturi, Pho, preparatul vietnamez cel mai popular, o supă caldă de vită sau pui cu tăieţei care se consumă dimineaţa, şi Bahn Xeo, clătita uriaşă vietnameză cu porc şi creveţi.
Fiind curioasă din fire şi deschisă foarte mult către bucătăria asiatică, m-am scos singură la un prânz vietnamez şi mi-am încântat simţurile cu arome şi gusturi proaspete şi noi. Restaurantul Little Viet Kitchen se află în Chapel Market, Islington. Este deschis dimineaţa pentru câteva ore şi apoi se închide, timp în care bucătăreasa chef face pregătirile pentru a doua parte a zilei. Toate preparatele sunt gătite proaspăt în fiecare zi şi echipa este mică. Eu am reuşit s-o văd pe chefă în bucătărie împreună cu o altă bucătăreasă şi m-am bucurat. Îmi place să văd femei în bucătărie! We rock!
Restaurantul este decorat foarte simplu şi drăguţ, feminim şi cu bun gust. Personalul este foarte simpatic şi zâmbitor, şi te întâmpină cu apă cu lămâie şi castravete. Pentru cei care nu ştiu, cam aşa ar trebui să ne începem ziua sau/şi masa; cu ceva de băut acrişor care să pornească digestia. Nu e doar o chestie fancy. În plus, mereu mi-au plăcut locurile unde eşti servit cu apă cum ajungi. Nu ştiu despre voi, dar mie mereu mi-e sete şi mi se pare un gest de bun simţ.
Meniul este micuţ, aşa cum ar trebui să fie, e uşor de parcurs, şi are unele preparate care se schimbă zilnic. Eu îl studiasem deja de acasă şi ştiam ce urma să comand, dar mi-a făcut plăcere să o ascult pe ospătăriţa care mi-a povestit şi recomandat ce aveau în ziua respectivă.
Meniul meu a constat într-un starter cu aripioare de pui şi sos de lemongrass, felul principal a fost clătita tradiţional vietnameză cu porc şi creveţi şi la desert panna cotta cu matcha şi lemongrass.
Aripioarele au fost foarte crocante şi fragede iar sosul a fost incredibil; dulce, acrişor şi puţin iute. Trebuie să mai exesersez însă cu beţişoarele.
Clătita este uriaşă şi se poate comanda foarte uşor pentru 2 persoane. Carnea de porc şi creveţii sunt încorporaţii în aluat împreună cu un amestec de legume. Este servită alături de un coşuleţ de ierburi proaspete, mentă şi coriandru, salată şi sos. Partea cea mai frumoasă – se mănâncă cu mâna! Aşa cum mi-a explicat ospătăriţa: se rupe o bucată din clătită, se pune pe o frunză de salată, se umple cu ierburi, apoi se face rulou şi se înmoaie în sos. Ce poate fi mai frumos? Jur că m-am mâncat ceva mai proaspăt şi bun decât atât. Clătita este foarte săţioasă, crocantă iar combinaţia de porc cu creveţi m-a uns pe suflet.
Reţeta clătitei aparţine bunicii bucătărei chef care se bucură mereu atunci când cineva comandă acest preparat, care este şi preferatul ei din meniu. Ştiu toate astea pentru că după ce am mâncat, am întrebat dacă pot să vorbesc puţin cu ea şi s-a putut!
Desertul a fost uşor şi răcoritor, dar deloc simplu. Panna cotta cu lemongrass şi matcha a venit servită cu zmeură proaspătă, coulis de zmeură, cremă de cocos, mentă cristalizată, ciocolată albă de casă şi un macaron cu trandafir şi litchi. Combinaţiile au fost foarte bine alese şi împreună au creat ceva foarte gustos şi special.
Întâlnirea cu Chef Thuy Pham a fost foarte drăguţă. Este un om foarte pasionat de ceea ce face şi mi-a vorbit 20 de minute despre toate planurile ei de viitor şi despre cât de mult se bucură atunci când vine cineva să mănânce la restaurantul ei. Are multă grijă de unde şi ce ingrediente alege pentru preparetele ei şi la deserturi mereu improvizează, pentru că nu sunt punctul ei forte, spune ea. Este adorabilă!
Recomand restaurantul pentru cei care vor să încerce ceva diferit, foarte bun şi proaspăt. Eu m-am simţit foarte bine cât am fost acolo şi plăuiesc să mă întorc.
See ya,
Cristina
Ador cand gasesc restaurante specifice altor tari prin locurile pe care le vizitez. De fiecare data s-a intamplat ca mancarea lor sa fie foarte buna si sa creeze un moment unic pentru mine. Ce vad in fotografii deja ma incanta nespus. Sper sa dau candva de vreun restaurant cu acest specific, nu-l voi rata!
Mă bucur că ţi-a plăcut Elena! 🙂