C

Chec umed de ciocolată – fără făină

chec umed de ciocolata

Chec umed de ciocolată. Ce desert! O gustare foarte cremoasă şi ciocolatoasă, care ne scapă sigur de o poftă de dulce. Voi aveţi aceste pofte de dulce? Eu le cam am… Mă bucur că în ultimii ani cumpăr din ce în ce mai rar ceva dulce atunci când am poftă şi mă bazez din ce în ce mai mult pe ce fac în casă, fie că e vorba de un fursec sau un chec.

Acest chec umed de ciocolată este de fapt ca un brownie la bază. Reţeta are doar 4 ingrediente şi rezultatul este asemănător cu un brownie umed, plin de ciocolată, moale şi nu aşa de dulce cum v-aţi fi imaginat. Ciocolata folosită este şi trebuie să fie de calitate foarte bună şi amăruie, de genul 70%. Pentru că nu are făină deloc, e gluten-free şi poate fi consumat de cei care evită asta în alimentaţia lor. Însă, nu are nici o structură foarte puternică.

Acest chec se umflă la cuptor, dar odată răcit şi aşezat, se va lăsa. Gustul este foarte bun şi vă recomand reţeta, deşi nu arată şi nu este un chec clasic, cu care sunteţi obişnuiţi poate.

chec umed de ciocolata

Am şi testat reţeta pentru prima dată şi jur că uneori nu înţeleg cum sunt scrise reţetele. Aş fi optat pentru o formă mai mică pentru un chec mai înalt la final sau direct ceva pe pătrat sau dreptunghi ca să obţin un brownie. Ce încerc să vă spun este că vă puteţi juca şi voi cu formele în care coaceţi reţeta asta în funcţie de ce vreţi să obţineţi.

{Chec umed de ciocolată}

Ingrediente

pentru un chec, forma 24 cm x 13 cm

  • 250 gr ciocolată amăruie, 70%
  • 200 gr unt gras, 82%, tăiat cuburi
  • 100 gr zahăr pudră
  • 4 ouă

Metodă

  1. Într-un castron mare cântărim ciocolata. O topim la bain marie, adică peste o cratiţă umplută cu puţină apă care fierbe pe foc. Apa nu trebuie să atingă fundul castronului pentru că se arde ciocolata şi nici nu trebuie să fiarbă violent. Ajustăm focul pe măsură ce topim ciocolata. Lăsăm toată ciocolata să se topească şi din când în când, mai amestecăm cu o spatulă de silicon sau un tel.
  2. Adăugăm cuburile de unt şi le topim.
  3. Adăugăm şi zahărul pudră cernut anterior şi îl încorporăm cu spatula sau cu un tel.
  4. Dăm castronul jos de pe cratiţă şi adăugăm oulăle întregi, unul câte unul. Mixăm cu un tel sau la mixerul electric. Nu cred că e totuşi nevoie de un mixer electric. Riscăm să încorporăm prea mult aer şi se crapă prea mult checul la cuptor.
  5. Obţinem la final un amestec omogen şi cremos. Acum e momentul să adăugaţi arome dacă vreţi – esenţă de cafea sau vanilie, sare sau extra ciocolată. Eu am pus doar sare.
  6. Turnăm compoziţia într-o formă de chec de 24 cm x 13 cm unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt.
  7. Coacem checul umed de ciocolată timp de 30-35 de minute la 200 de grade. O să crească şi o să crape pe alocuri. E normal.
  8. Nu faceţi testul cu scobitoarea. E inutil la un produs umed şi ciocolatos. Niciodată nu o să vă iasă scobitoarea uscată şi nici nu trebuie.
  9. Lăsăm checul umed la răcit în formă. Trebuie să se răcească de tot ca să-l putem scoate şi felia. Eu l-am lăsat la răcit 1 – 2 ore. Se poate şi mai mult.
  10. Feliem checul în bucăţi mai groase. Acest chec nu are făină deloc şi nici structură sau stabilitate mari. Se rupe uşor şi nu se poate felia subţire.
  11. Serviţi proaspăt. Ţine 2-3 zile. Nu ţineţi la frigider decât dacă e caniculă afară. Se va strânge şi întări foarte mult. Nu e ok textura asta. Dacă vreţi totuşi, îl puteţi lăsa la temperatura camerei o oră până să-l serviţi dacă a stat la frigider anterior.
  12. Merge decorat cu zahăr pudră sau cacao. Merge servit cu frişcă sau sos creme anglaise sau sos caramel.

Încercaţi şi voi reţeta de chec umed de ciocolată. Sper să vă placă.

Trimiteţi o poză dacă e. 😉

chec umed

Şi cum arată feliat

chec umed de ciocolata

E aşa ciocolatos

chec umed de ciocolata

Pentru mine asta este o felie perfectă

chec umed

Chocolate love ♥

Spread the love
  1. roxana says:

    Buna,
    Acasa am mai multe tipuri de ciocolata neagra, insa ma intrebam pe care le preferi in general sau cum pot alege mai bine, pe langa procentul de cacao. Multumesc!

    1. Anason cu Lapte says:

      Bună. Eu prefer ciocolata de calitate şi profi, precum brandurile mari – Callebaut, Belcolade sau Valrhona. Dacă ar trebui să aleg, doar cu asta aş face prăjituri. Pentru acasă sau de zi cu zi, este însă un produs scump şi ştiu asta. Ori fac mai rar şi folosesc ceva de calitate, ori mai cumpăr uneori din comerţ. Parcă Heidi sau Lindt erau mai ok. Procentul de cacao este un bun indicator pentru că îţi spune şi cât zahăr este în ciocolată. 70% e cacao, restul e zahăr. Să te uiţi să aibă şi unt de cacao în compoziţie, nu uleiuri sau mai ştiu eu ce tâmpenii. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.