Ciocolaterii din Belgia. Ce univers minunat si dulce! Am ramas fascinata de buticurile cu ciocolata din Belgia si inca ma gandesc la ele de cand m-am intors.

Majoritatea acestor buticuri despre care am scris le gasiti in Bruxelles, dar si in Bruges. Peste tot in Belgia, insa sunt ciocolaterii, mici business-uri de familie, artizani belgieni sau mamuti cu multe magazine in toata tara si distributie internationala.

Am vizitat si m-am delectat cu multa ciocolata in cateva dintre cele mai frumoase magazine din Belgia. Astazi vreau sa le detaliez si sa ofer cateva imagini savuroase care cu siguranta o sa va faca si voua pofta.

De retinut inainte

In toate ciocolateriile veti gasi praline (bomboane de ciocolata) de diferite sortimente, trufe, tablete de ciocolata, coaja de portocale si lamaie in ciocolata, cirese sau visine in ciocolata, alune de tot felul in ciocolata sau boabe de cafea, jeleuri de fructe, macarons, dar si alte produse precum ceaiuri, bezele, gofre, pain d’epices.

Faceti o lista cu locurile unde vreti sa mergeti ca sa fie mai usor si eficient. Va recomand sa mergeti direct in Galeriile Regale Sain-Hubert din centrul orasului Bruxelles, unde se afla cele mai importante ciocolaterii.

Faceti o analiza cu ce va place mai mult si ce vreti sa incercati nou. Pralinele vin in coaja de ciocolata neagra, cu lapte sau alba si pot sa contina aceeasi aroma. Cum mie nu imi place ciocolata alba, nu aleg nimic asa, ci merg doar pe ciocolata neagra si cu lapte.

Ce sortimente de bomboane (praline) gasiti in ciocolaterii

  1. praline – cu accent pe e, sunt bomboane formate dintr-un invelis crocant de ciocolata si umplute cu praline de alune de tot felul. Praline cu accent pe e este o pasta facuta din 50% alune si 50% zahar. Sunt destul de dulci si contin praline de migdale, nuci sau alune de padure. Chiar daca au arome de fructe si cafea, la baza au toate alune.
  2. bomboane gianguja (sunt bomboane formate doar din ciocolata amestecata cu pasta de alune de padure).
  3. trufe, care pot fi aromate cu sampanie, cafea, caramel, etc.
  4. ganache-uri – bomboane umplute doar cu ganache – frisca amestecata cu ciocolata. Nu au alune decat daca se adauga in reteta.
  5. creme fraiche – bomboane fara ciocolata, formate din alune intregi acoperite in frisca batuta, acoperite cu glazura de frisca amestecata cu zahar pudra.
  6. martipan – praline de ciocolata cu martipan
  7. caramel – sunt praline de ciocolata umplute cu caramel – sunt wow
  8. lichior – bomboane umplute cu lichior
  9. alte produse – jeleuri de fructe, cirese cu lichior acoperite in ciocolata, mendiants, orangette (bastonase de portocala acoperite in ciocolata)

Ciocolaterii din Belgia

  1. Neuhaus Chocolates

https://www.neuhauschocolates.com/en_BE/home

Ei sunt inventatorii pralinei de ciocolata, adica a bomboanei de ciocolata umpluta. Sunt deschisi din 1857, chiar in Galeriile Regale de langa Grand Place din Bruxelles. Jean Neuhaus, fondatorul, este un elvetian cu origini italiene. Si-a dorit sa devina medic, dar nu a reusit, in principiu si pentru ca nu suporta sa vada sange. S-a mutat in Bruxelles, unde a deschis totusi o farmacie, in Galeriile Regale, si ca sa-si ajute pacientii, obisnuia sa inveleasca medicamentele intr-un strat de ciocolata. In 1912, nepotul lui a fost cel care s-a gandit sa inlocuiasca continutul de medicament cu ceva mai savuros si asa s-a nascut pralina – o bomboana facuta din invelis de ciocolata crocant cu ceva dulce la interior – o crema, un ganache, un sos, etc.

Tot cei de la Neuhaus au inventat si balotina (ballotin), o cutie de carton, dar foarte eleganta si frumoasa in care clientii puteau sa-si transporte pralinele in siguranta si in care sa arate frumos.

Va dau aici un pont. In ziua de azi, daca cumparati praline la balotina din magazin sau alegeti voi pralinele dorite din vitrina, este mult mai jos pretul la praline decat daca ati cumpara cutii de praline. Ma refer la cutiile acelea mai mari sau in forma de stea, brad, cum mai sunt azi, unde fiecare bomboana este ambalata individual in hartie. Aceste cutii sunt mai elegante, dar costa mult mai mult. Ciocolata este insa aceeasi. Acesta este si unul dintre motivele pentru care balotina are un succes mare si azi.

Toate produsele celor de la Neuhaus sunt realizate chiar in Belgia, intr-un atelier de langa Bruxelles.

Neuhaus sunt cunoscuti pentru ca au inventat pralina de ciocolata, ceea ma face sa ii pun primii pe lista la ciocolaterii de bifat in Belgia. Sunt si moderni si traditionali, in acelasi timp. Am vazut praline clasice in vitrina, dar si cutii si modele noi. Sunt cunoscuti mai ales pentru trufele lor, si da, merita incercate. Am urat mereu trufele pentru ca sunt ganache-uri, nici macar bomboane, acoperite cu cacao cruda, dar mare mi-a fost mirarea sa gasesc la Neuhaus ceva mult mai bun. Trufele lor sunt patrate, mari, atat de apetisante si frumoase si sunt umplute si cu creme. Cele cu sampanie sunt foarte interesante! Imi pare rau ca nu am mancat mai multe.

Eu am vizitat magazinul lor in luna noiembrie si deja aveau colectia de Craciun pregatita. Totul arata atat de frumos si impecabil! In vitrina aveau si un brad imens din ciocolata. Superb.

2. Corne Port-Royal

https://www.corneportroyal.com/nl/over-ons.htm

Aici mi-a placut cel mai mult si chiar recomand acest butic cu ciocolata. Este tot un business de familie, cu traditie, din 1932. Pralinele sunt clasice, destul de mari si au o varietate imensa. Magazinul este si el vechi, din lemn, atat de frumos si vitrina plina. Gasiti aici atat praline, cat si cutii de praline, balotine, trufe de ciocolata, tablete de ciocolata, portocale in ciocolata, etc.

Corne Port-Royal a fost fondat in 1932 de catre Maurice Corne si primul magazin s-a deschis in Bruxelles, in Galeriile Regale, unde este si azi. A avut atat de mult succes incat si fratii lui au deschis magazine asemanatoare si el a adaugat numele ”Port-Royal” in denumire, ca sa se diferentieze de ceilalti.

Corne Port-Royal sunt faimosi si si-au lasat amprenta in istorie deoarece au inventat Manon Sucree. Aceasta bomboana nu are ciocolata si a fost creata in timpul razboiului, cand nu se mai gasea ciocolata atat de multa sau era prea scumpa. Manon Sucree este practic o bomboana facuta din frisca batuta, o migdala sau nuca intreaga la mijloc, acoperita intr-o glazura foarte dulce de frisca amestecata cu zahar pudra. Se afla si azi in magazin, chiar la casa, este evidentiata special, este 3 euro si este foarte mare, mai mare decat o pralina clasica. Din pacate, mie nu mi-a placut deloc. Sincer, nu a meritat deloc experienta. Se simte bine nuca, frisca aceea batuta nu mi-am dat seama cum isi pastreaza structura pentru ca sta efectiv afara, nu la frigider iar invelisul exterior este atat de dulce si gros incat nu simti altceva. Chiar am ramas dezamagita, dar ma bucur ca am avut ocazia sa incerc.

Magazinul insa este o bijuterie, l-am prins decorat frumos si de Craciun si merita o vizita. Sunt 20 de magazine in Belgia, 15 in Franta si fac livari peste tot in lume.

3. Pierre Marcolini

https://eu.marcolini.com/en/

Da, este superb aici. Acesta este deja un butic de lux, foarte modern. El a fondat imperiul lui in 1995. Este cunoscut drept unul dintre cei mai buni pastry chefi din lume, mereu in cautarea excelentei, a boabelor de cacao de origine, de calitate premium, combinatii indraznete si un aspect modern. Aici gasiti si cele mai mici praline, mie asa mi s-a parut. Produsele lui sunt foarte rafinate si delicate, dar si destul de scumpe. Merita insa pentru ca si calitatea este una de top.

Eu am descoperit in Londra magazinul lui si tin minte si acum primele praline cumparate acolo. Fine, niste umpluturi si ganache-uri care se topesc efectiv, arome placute si foarte intense, ceva deosebit. Fata de alte ciocolaterii din Belgia, la Pierre Marcolini gasiti si macarons, eclere si acum, la cei 30 de ani impliniti de business, o creatie unica si originala – Kumo, o prajitura mica formata din blat dacquoise, crema si jeleu sau doar crema si decor de ciocolata. Ceva extraordinar de fin, light, se topeste in gura.

Ce este Kumo? Aceasta prajitura creata de Pierre Marcolini a fost inspirata dintr-o calatorie in Japonia. Kumo inseamna nor, adica un desert foarte pufos si aerat – blat daquoise de alune de padure, ganache, decor subtire de ciocolata. Tot aici am mancat si cele mai bune macarons. Vitrina lui este impresionanta si speciala.

Gasiti magazinul tot in Galeriile Regale.

4. Passion Chocolate

https://www.passionchocolat.be/en

Sunt mai noi pe piata, din 1998. Cu toate acestea, aici am mancat printre cele mai bune praline in Belgia. Inteleg magazinele vechi si cu traditie, dar uneori acelea raman ancorate prea mult in trecut iar pralinele in sine si umpluturile sunt cum se faceau odata – mai groase cojile si umpluturile old school, multa alune de padure sau cafea.

La Passion Chocolate gasesti praline mai moderne, si prin asta se intelege o coaja mai subtire, mai moale chiar, ganache-uri mai fine si care efectiv se topesc in gura. In plus, aromele sunt mai ancorate in prezent cu o zmeura, fructul pasiunii, lime, trandafir si ciocolata 85%.

Totodata, aici in butic gasiti si pungute de financieri, sable, trufe, Pain d’epices. fructe in ciocolata, tablete, borcane cu crema de ciocolata sau alune.

Magazinul il gasiti langa Galeriile Regale,tot in centru.

5. Mary Chocolatier

https://www.mary.be/en/home

A fost fondat in 1919 de catre Mary Delluc. A fost prima femeie care a deschis un butic de ciocolata, chiar in galeriile regale. Este furnizor la Casa Regala si a fost recunoscut pentru calitate, aspect si atentia la detalii.

Magazinul este foarte frumos iar ambalajele, cutiile sunt cele mai dragute si finute dintre toate. Sunt feminine, delicate, culorate si gingase. Un cadou perfect pentru doamne si domnisoare.

Si aici gasiti de toate – de la praline, tablete, citrice in ciocolata, florentine, boabe de cafea in ciocolata, etc.

6. Elizabeth Chocolatier

elisabteh.be/en/

Acesta nu este o afacere de familie, ci un butic care aduna laolalta produse belgiene de la cei mai buni producatori locali. Proprietara, Elizabeth, calatoreste in toata tara si aduna cele mai delicioase praline, tablete, borcane, jeleuri si le vinde la ea in buticuri. Magazinele sunt 9 la numar si le gasiti si in Bruxelles, Bruges, Antwerp si Paris.

Aici am mancat cele mai interesante praline, cu arome inedite si absolut fascinante. Ca si cofetar, imi place sa degust mereu lucruri noi ca sa imi dezvolt si eu gusturile. Daca v-ati saturat de praline cu cafea, alune de padure sau lichior, incercati aici cu chilli, cimbru, dafin, matcha.

7. Les Delices du Roy

https://www.facebook.com/delicesduroybxl/

Magazinul se gaseste tot in Galeriile Regale din centru si ofera o varietate de produse de la mai multi producatori. Vitrina cu praline este nelipsita, cutiile cu praline, jeleuri, tablete, castane glasate, dar si o selectie uriasa de ceaiuri – de la Mariage Freres, Kusmi Tea si Compagnie & Co.

Aici mi-au atras atentia scoicile, care arata ca cele de la Guylian si cutia cu praline colorate si lucioase, precum si ceaiurile. Este un loc minunat de unde puteti pleca cu multe cadouri.

8. La Belgique Gourmande

labelgiquegourmande.com/en/about

Henry si Carine sunt fondatorii magazinului si aduc produse din toata Belgia de la producatori artizanali. Aici gasiti o varietate de produse belgiene la un loc. Puteti cumpara praline, tablete, jeleuri, drajeuri, dar si gofre si faimoasele cuberdons.

Cuberdons sunt jeleuri belgiene traditionale, in forma de con. Sunt o delicatesa locala populara in Ghent. In olandeza este cunoscut si sub denumirea de neus, pentru ca arata ca un nas uman. Aroma traditionala este cea de zmeura, dar azi se gaseste in aproape orice fel de fruct. Sunt interesante, nu zic nu, dar nimic special. Sunt jeleuri mai tari, dar cu interior moale, aproape lichid de fructe.

Aici m-am indragostit de niste bezele pe biscuit sarat si acoperite in ciocolata. Un fel de marshmallow. Sunt superbe! Mi-au adus aminte de biscutii aceia cu bezea de cocos de la turci, doar ca acestea sunt mai mari, sunt rotunde sau patrate si bezeaua poate sa fie de zmeura, menta, cocos sau simpla. Sunt delicioase!

9. The Chocolate Line

https://www.thechocolateline.be/en/

O afacere de familie si destul de nonconformista. Fabienne, sotia, este CEO-ul companiei si este latura feminina a business-ului. Infuzeaza compania cu studiile ei de design si moda, iubirea pentru plante si ierburi printr-o gradina amplasata la locatia plantatiei de boabe de cacao din Mexic, detinuta de familie, a fondat un centru de adoptie pentru maimute.

Dominique, sotul, este maestrul ciocolatier, cu visul si viziunea. A spart cateva bariere in materie de ciocolaterie si a colaborat cu mari case de moda din lume, cu cele mai bune restaurante din lume, a publicat carti – Cacao, the roots of chocolate a castigat si un premiu. El a reusit sa detina o plantatie de boabe de cacao in Mexic si de acolo isi iau materia prima pentru produsele lor. Lucreaza doar cu boabele de cacao criollo, printre cele mai bune din lume.

Julius este copilul lor, tanar, rebel, super talentat si care si-a propus sa sparge orice bariera posibila in materie de ciocolata. Se ocupa in prezent de toata productia din fabrica si de procesul creativ si a fost denumit si cel mai bun ciocolatier din 2023 de cei de la Gault&Millau.

Magazinele lor se gasesc doar in Bruges si Antwerp, fabrica este tot in Bruges si nu se viziteaza iar plantatia lor este in Yucatan, Mexic.

Eu am fost in magazinul din Bruges si chiar arata foarte modern, cu un design scos din tipare, cam funky si crazy asa, ca in povestea Charlie si Fabrica de Ciocolata. Aici puteti servi ciocolata calda cu ciocolata rasa pe deasupra, un deliciu maxim si praline din cele mai nebunesti – cu mazare si menta, strudel, mere si iarba verde, fructul pasiunii combinat cu vodca si lime, creme brulee, tarta cu lamaie, rom cu cocos si ananas, ciocolata fermentata de 3 ori cu maia, kaffir lime, etc.

Sper ca v-a placut articolul si veti avea ocazia sa va bucurati de aceste minunatii!

Pe curand,

Cristina

CategoriesFără categorie
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.