De la mama am moştenit pasiunea pentru mâncare şi gătit. Ei îi place foarte mult şi când eram mici, eu şi sora mea, ne aduna în bucătărie când gătea ca să dăm o mână de ajutor. Băteam albuşurile spumă pentru prăjituri, amestecam în mâncare, frământam aluat şi altele. Doar eram fete şi trebuia să învăţăm. Nu m-am ataşat însă imediat de această activitate, ci în timp am învăţat să o apreciez şi să gătesc apoi pe cont propriu. Acum stau cu mama la telefon şi încerc să prind tot ce mi-a scăpat când eram acasă şi nu am profitat de ocazie. Bine era dacă mai trăgea de mine din când în când…
De fiecare dată când vine în vizită sau când mă mai duc eu acasă, stăm şi vorbim mult despre mâncare, gătim împreună şi împărtăşim descoperiri şi sfaturi în zona asta. Eu încerc să recuperez timpul pierdut, ea e mamă şi încearcă să aibă grijă de mine. Recent, am făcut o ciorbiţă de perişoare împreună, prima mea, şi deşi nu am avut toate ingredientele, am mai improvizat şi vă spun că a ieşit foarte foarte bună pentru că a fost făcută cu multă dragoste. De mamă.
Ingrediente
1 păstârnac
2 morcovi
1 ţelină
1 cartof mare
1 ceapă medie
1 rădăcină de pătrunjel
400 gr. roşii în sos de roşii
1 lingură orez alb
25 ml. ulei
1 legătură spanac bulgăresc
1 l. apă sau supă de vită
zeamă de lămâie / borş pentru acreală
sare
(pentru perişoare)
300 gr. carne tocată de mânzat
2 ouă
pătrunjel tocat mărunt
1 ceapă albă mică
sare de mare
piper negru proaspăt măcinat
Timp de preparare: aprox. 40 de minute
Spălăm şi curăţăm legumele (morcovii, păstârnacul, ţelina, cartoful, ceapa şi rădăcina de pătrunjel). Le tăiem cubuleţe sau bucăţele mici.
Punem o oală mai mare pe foc cu apa, legumele şi sarea. Lăsăm să fiarbă şi să se pătrundă legumele. Adăugăm orezul şi după ce fierbe, cam 15 minute aşa, adăugăm roşiile în sos şi uleiul. Lăsăm să fiarbă în continuare.
Scoatem carnea tocată şi o amestecăm cu ceapa spălată, curăţată şi tăiată mărunt, pătrunjelul tocat, sare, piper şi cele două ouă bătute. Amestecăm bine şi avem compoziţia pentru perişoare. O băgăm puţin la frigider ca să se întărească. După câteva minute putem să facem perişoarele. Luăm o bucată din compoziţie şi îi dăm o formă rotundă cu mâinile. Lucrăm cu mâinile ude ca să nu se lipească carnea de noi. Punem la fiert apă cu sare într-o altă oală, mai mică, şi turnăm toate perişoarele noastre. Le fierbem separat ca să avem o ciorbă clară şi frumoasă. Când sunt gata perişoarele se ridică la suprafaţă. Le scoatem de acolo şi le adăugăm în oala noastră cu ciorbă. Fierbem 5 minute.
La final adăugăm spanacul bulgăresc, spălat şi el şi tocat nu foarte mărunt, şi mai fierbem 5 minute. După ce am stins focul adăugăm zeama de lămâie pentru acritură şi amestecăm. Merge şi cu tăieţei. Aveţi reţeta aici.
Şi o porţie de la mama!
Bon appétit!