Clafoutis cu cireşe. Vă plac clătitele? Da? Atunci o să vă placă şi prăjitura asta. ♥
Clafoutis, acest desert franţuzesc clasic, este de fapt o clătită foarte mare şi pufoasă cu fructe. Se face atunci când începe sezonul cireşelor şi în mod tradiţional, sâmburii nu se scot ci sunt lăsaţi acolo pentru extra flavour. Am făcut asta odată din greşeală şi m-am simţit foarte bine când am dat peste informaţie ulterior. Nu prea recomand însă să lăsaţi sâmburii înăuntru.
Clafoutis se poate servi şi cald şi rece, dar vorbim despre experienţe cu totul şi cu totul diferite. Proaspăt scos din cuptor, e cald şi moale, fin şi aproape că se topeşte în gură. Rece, ei bine, e rece. E mai mult ca o budincă şi se întăreşte. Poate să fie mâncat şi la mic dejun. N-o să vi se mai pară aşa bun, deci încercaţi să îl mâncaţi cald mai întâi.
Eu am luat reţeta de clafoutis de la Joyofbaking, unde este şi varianta video. Am mai făcut clafoutis până acum, dar am vrut să schimb reţeta iar asta mi s-a părut mai French. Adică, cireşele nu se pun aşa pur şi simplu în prăjitură, ci se gătesc în puţin unt înainte. See what I mean?
În rest, mi-ar fi plăcut să am o formă în care să prepar şi eu cireşele şi pe care s-o bag apoi la cuptor direct, dar nu am. Am folosit forma mea de inimioară şi am copt un desert plin cu dragoste.
S-a terminat jumătate din clafoutis odată scos din cuptor. A doua zi s-a dus tot. A fost gustarea mea dulce înainte de muncă.
Ingrediente
(pentru o formă de 22 cm)
65 gr. făină
25 gr. zahăr
sare
2 ouă mari
180 ml. lapte
1 lingură unt topit
1/2 linguriţă extract de vanilie
350 gr. cireşe fără sâmburi
1 lingură unt – pt cireşe
1 lingură zahăr – pt cireşe
Timp de preparare: aprox. 50 minute
Începem cu cireşele, pe care le spălăm şi cărora le scoatem sâmburii. Trebuie să fie o metodă mai simplă şi rapidă pentru asta… Le dăm deoparte.
Facem aluatul de clătite. Punem într-un castron ingredientele uscate şi amestecăm, apoi adăugăm treptat celelalte ingrediente şi batem cu telul până iese ceva fin şi light. O să fie foarte lichid.
Gătim cireşele. Încingem o tigaie, punem unt la topit, adăugăm cireşele şi le lăsăm câteva minute. Adăugăm zahăr şi mai amestecăm până se îngroasă sosul. Le turnăm, cu sos cu tot, în forma în care coacem prăjitura. Peste ele turnăm aluatul.
Coacem clafoutis la 180 grade, timp de 18-20 de minute. Trebuie să se umfle şi să se rumenească uşor. Când se va răci, se va mai lăsa.
Servim prăjitura caldă sau rece. Cu zahăr pudră, iaurt, smântână, frişcă sau îngheţată.
Bon appétit!
Am facut si eu dupa reteta ta 🙂 Doar ca nu s-a prea rumenit, am lasat 25 de minute si se ridicase atat de mult incat credeam ca o sa iasa din tava :)) Mi se pare ca semana cu bread and butter pudding la gust, e acelasi tip de egg custard, si cu ciresele cu sirop imi aminteste de grisul cu lapte ce il mancam cand eram mica 😀
Contează foarte mult şi temperatura. Şi nu se rumeneşte peste tot, am observat. Mă bucur că ai încercat reţeta! 🙂