A venit şi sezonul căpşunelor. Alături de ele, în perioada asta apar şi cireşele, florile de soc, salcâmul, cartofii noi, usturoiul verde. E plină piaţa de bunătăţi! Mie îmi plac foarte mult căpşunele. Cui nu? Când eram mică mâncam castroane întregi vara şi încă mai fac asta şi acum. Am vrut însă să şi gătesc ceva cu căpşunele, nu doar să le mănânc aşa simple. Cea mai bună idee – dulceaţă de căpşune! Şi nu oricum, ci ca topping pentru clătite.
Reţeta face parte din campania “MAI aproape de sănătate. Luna fără gluten Schar” pentru că luna mai este luna internaţională fără gluten. Cu ocazia asta, ne-am adunat mai mulţi bloggeri care gătim mai sănătos, fără gluten. Eu am folosit pentru clătite făină fără gluten, însă reţeta se poate face la fel de bine şi cu făină normală. Just so u know. Pachetul primit de la Schar a fost foarte darnic şi conţine mai multe produse care se pot consuma ca atare. Crackersii sunt bestiali iar biscuiţii digestivi cu cioco s-au dus imediat. Am vrut să-i folosesc la o reţetă, dar am rămas fără…
Şi câteva info. Ce este glutenul? E o modă acum cu reţetele fără gluten, venită din străinătate şi acum mai totul e “gluten-free”, fie că e vorba de deserturi sau pâine sau paste. Din păcate, nu e doar o modă. Sunt persoane care sunt intolerante la acest gluten, care este de fapt o substanţă proteică din grâu, ovăz, orz, secară şi kamut. Intoleranţa sau celiachia se tratează doar printr-o alimentaţie total fără gluten. Mai multe despre asta puteţi citi aici – Celiaci.ro, comunitatea online dedicată celiacilor din România.
Şi acum partea fun: reţetele!
Ingrediente pentru dulceaţă
500 gr. căpşune
100 gr. zahăr (eu am folosit zahăr brun Muscovado)
2 linguri zeamă de lămâie
1 bucată anason stelat
Timp de preparare: 20 de minute
Spălăm căpşunele şi le blendăm. Le punem într-o oală medie, împreună cu zahărul, lămâia şi anasonul. Fierbem la foc mediu-mare şi amestecăm constant până se îngroaşă. O să vedeţi că va face spumă şi va creşte în volum cât fierbe, de aceea e bine să folosim o oală medie unde are loc de desfăşurare.
Scoatem anasonul, turnăm dulceaţa în borcane şi o lăsăm să se răcească, la temperatura camerei. Sigilăm şi ţinem la frigider maxim 10 zile.
Ingrediente pentru clătite
(aprox. 12 bucăţi)
200 gr. făină fără gluten de la Schar
1 linguriţă praf de copt
sare
300 ml. lapte* plus extra
1 ou
1 lingură unt topit (opţional)
Timp de preparare: 20 de minute
Facem aluatul de clătite amestecând într-un castron ingredientele uscate mai întâi: făina, praful de copt şi sarea.
Separat, în alt castron, batem oul şi îl amestecăm cu laptele şi untul topit. Turnăm acest amestec peste făină şi amestecăm până obţinem un aluat bun de clătite.
* Ce am observat însă, lucrând pentru prima dată cu făină fără gluten este că e mult mai tare şi absoarbe mai mult lichid. Conţine făină de porumb şi amidon de porumb, printre altele. Ca să iasă totuşi un aluat de clătite moale, care să se întindă în tigaie şi să se poată modela uşor şi coace repede, e nevoie de mai mult lichid. Aşa că am mai pus lapte până ce am fost mulţumită de consistenţă. *
Încingem puţin ulei şi unt într-o tigaie şi facem clătitele. Luăm aluat cu un polonic sau lingură, având grijă să nu punem prea mult odată pentru că va rămâne crud la interior. Le întoarcem pe ambele părţi şi le aşezăm pe o farfurie, gata de servit.
Servim clătiteke calde cu dulceaţă de căpşune făcută în casă, cu multă dragoste şi anason.
Mai multe reţete fără gluten găsiţi pe blogul Ruxandrei, lovely Gourmandelle.ro, la acest link.
Bon appétit!
Ma gandeam ca ar fi fain sa-ti pui anasonul stelat in fiecare poza, chiar daca nu gatesti neaparat cu el in respectiva reteta. Sa fie asa, element obligatoriu in decorul oricarei poze, daca numele blogului are cuvantul anason in el.
Ca un fel se semnatura a artistului? :))) Da, it could work. Burger cu anason. :))
Pingback:Muscovado, de la A la Z - Adelicii