Crema mousseline de capsuni. O crema fina si aerata aromatizata cu capsuni. Inca o reteta din rubrica „Baza in cofetarie”. Cremele sunt foarte importante in cofetarie si azi invatam despre mousseline.
In aceasta perioada, am pregatit multe prajituri si deserturi cu capsuni. M-am gandit la ce altceva se poate folosi acest fruct de sezon si am ajuns la crème. Orice crema se poate aromatiza cu capsuni. In aceasta crema mousseline am inlocuit o parte din lapte cu piure de capsuni.
Ce este crema mousseline? La baza, este crema de patiserie, cu mult adaos de unt. Este o crema spumata. Varianta clasica este cu vanilie. Este foarte fina, lucioasa, aerata, dar si foarte stabila. Stabilitatea este data de untul care odata racit, se intareste si sta bine pe produs. De aceea, este foarte potrivita pentru décor si se pot folosi diverse duiuri si sprituri pentru modele frumoase.
Problema cu aceasta crema este tocmai untul adaugat ulterior in cantitati mari, care face crema foarte moale la temperaturi ridicate sau in sezonul cald. Vara trebuie sa avem grija sa lucram repede cu ea pentru ca altfel devine aproape lichida si poate sa curga si de pe torturi.
La ce altceva puteti folosi crema mousseline de capsuni – la décor in general, pentru eclere, tarte, prajituri, briose, rulada, torturi. Aceasta crema este foarte versatila si se poate folosi pentru numeroase produse. Fiind destul de satioasa, nu recomand sa folositi prea multa la un produs, ci sa combinati si cu alte creme sau sa folositi fructe. Tortul Fraisier cu capsuni are la baza aceasta crema.
crema mousseline de capsuni
Tips and tricks pentru o crema mousseline reusita
- Crema de patiserie trebuie realizata prima si racita complet inainte de a adauga untul
- Untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei
- Untul se adauga treptat in crema si se incorporeaza complet fiecare transa
- Daca se taie, continuam sa batem crema la viteza maxima timp de 10-15 minute si vedem cum se lega iar
- Daca nu functioneaza acest pas, atunci incalzim putin crema la bain marie si spumam
- Untul trebuie sa fie de 82% grasime
- Untul este adaugat in cantitati mari – raportat la ingredientele din reteta, este la jumatate din cantitatea de lichid (daca avem 500 g lapte, atunci avem 250 de unt adaugat). Nu puneti mai putin unt pentru ca o sa fie afectata stabilitatea cremei, dar si gustul
De ce folosim colorant roz?
Piureul de capsuni nu are cea mai frumoasa culoare atunci cand este gatit. El isi pierde din intensitate si devine usor cenusiu. Odata amestecat si cu unt, se dilueaza mult. Am folosit colorant roz natural din sfecla ca sa fac crema mai atragatoare si frumoasa. Puteti sa folositi si colorant obisnuit pentru o culoare mai intensa.
Reteta crema mousseline de capsuni
250 g lapte gras
250 g piure de capsuni
150 g zahar alb
200 g oua
50 g amidon de porumb
250 g unt cuburi, la temperatura camerei
pudra de sfecla – colorant roz natural (se adauga pana se obtine culoarea dorita)

Metoda
Intr-o cratita, fierbem laptele cu piureul de capsuni. Intr-un castron, amestecam zaharul alb cu oua si amidon de porumb. Odata ce lichidul a dat in clocot, il turnam in transe peste crema de oua si amidon. Amestecam totul si intoarcem pe foc. Gatim pana ce se ingroasa, timp de 2 minute.
Luam crema de pe foc si o transferam intr-un castron. Acoperim cu folie alimentara la contact si o racim. Abia dupa ce s-a racit complet, punem crema intr-un bol de mixer si spumam. Adaugam untul moale treptat si spumam la viteza mare. Continuam pana terminam de adaugat tot untul.
O sa obtinem o crema fina, lucioasa, aerata si extrem de gustoasa. Pentru décor, o transferam intr-un pos cu dui sau sprit. Decoram eclere, tarte, prajituri, torturi, etc.
Crema mousseline de capsuni tine la frigider timp de 3 zile. Odata racita, trebuie spumata din nou si incalzita la nevoie pentru a deveni iar lucioasa si fina.
Eu am folosit crema pentru decorul acestor eclere cu capsuni si fistic. Yummy! Vine si reteta in curand.

Bon appetit!
Si eu am sa folosesc crema pentru decorul unor prajituri cu capsuni si fistic. Yummy! Dar tie nu-ti dau, ca nici tu nu mi-ai dat! Pana una alta! Ha, ha!
Sa vedem ce prajitura faci. Abia astept!
Dar daca inlocuiesc capsunile cu zmeura, imi iese la fel de bine crema?