C

Creme anglaise – sos de vanilie

creme anglaise

Creme anglaise (cremă englezească) sau sos de vanilie este un element de bază în cofetărie. Acest sos nu trebuie să lipsească din repertoriul nici unui cofetar. Este foarte versatil şi se poate servi atât cald, cât şi rece. Recomand cald. Se poate turna peste o prăjitură cu fructe sau crumble, orice fel de blat pufos, precum un chec sau pandişpan. Mie îmi place cu mere. Atunci mi se pare că aroma lui este pusă în valoare cu adevărat. Creme anglaise se mai poate folosi ca bază pentru mousse-uri şi creme, dar şi îngheţată.

În UK, creme anglaise este foarte des folosit şi răspândit. În restaurante şi pub-uri nu lipseşte din meniuri. Trust me, am locuit acolo 4 ani. E destul timp ca să-l văd în toate combinaţiile posibile şi servit cu orice desert posibil. Merge mai ales cu budincile britanice de Crăciun, precum sticky toffee pudding şi Christmas pudding. În anumite restaurante, se poate comanda la orice desert. După părerea mea, nu merge chiar la orice desert, dar mania britanicilor pentru sosul de vanilie este incredibilă.

creme anglaise

Creme anglaise este un sos de vanilie pe bază de gălbenuşuri. Aşa se şi încheagă la gătit. E ca o cremă de patiserie, fără amidon, care se găteşte până la 82 de grade – nu mai mult. Rămâne deci lichid şi se poate turna peste un desert. Nu este foarte dulce. Se poate ajusta cantitatea de zahăr oricum, după preferinţe. Aroma clasică este cea de vanilie, dar un creme anglaise se poate aroma şi cu mentă, cafea, ciocolată, Tonka, diverse mirodenii şi chiar fistic. Imaginaţie să avem şi ingrediente la îndemână. Experimente se pot face.

Pentru un creme anglaise de calitate şi ingredientele de bază folosite trebuie să fie foarte bune. Vă recomand să folosiţi păstaie de vanilie mai ales pentru că nu veţi face aşa ceva în fiecare zi. Cine ştie însă? Poate prindeţi gustul. Eu pot să vă asigur că este foarte bun.

{Creme anglaise}

Ingrediente 

 • 500 ml lapte gras, 3, 5% grăsime
 • 125 gr zahăr
 • 1 păstaie de vanilie
 • 6 gălbenuşuri

Ustensile necesare: cântar electric, un cuţit ascuţit, cratiţă, castron, tel, spatulă de silicon, sită, termometru de cofetărie

Metodă

creme anglaise

 1. Cu un cuţit bine ascuţit, despicăm păstaia de vanilie pe jumătate pe lungime şi scoatem seminţele. Păstrăm şi păstaia.
 2. Într-o cratiţă, punem la fiert la foc mic -mediu laptele cu o treime din zahăr şi vanilia. Dăm în clocot.
 3. Într-un castron, amestecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr. Le batem cu un tel până obţinem o cremă palidă şi pufoasă.
 4. Atunci când laptele a fiert, îl turnăm peste gălbenuşuri printr-o sită, amestecând continuu cu un tel. Îl turnăm pe tot înapoi în cratiţă. Curăţăm bine de tot castronul cu o spatulă de silicon.
 5. Gătim sosul la foc mic. Ne trebuie un termometru pentru asta. Nu îl gătim mai mult de 82 de grade pentru că se face omletă. Ca să verificăm consistenţa, putem să acoperim o lingură de lemn sau o spatulă cu sos şi să trasăm o linie cu degetul pe ea. Dacă sosul rămâne intact, atunci e gata. Dacă e prea lichid, mai trebuie gătit.
 6. Servim sosul de vanilie imediat. Dacă nu plănuim să-l servim imediat, îl strecurăm din nou printr-o sită şi îl ţinem într-un recipient la frigider cu folie alimentară pe suprafaţa lui.
 7. Ţine doar 2 zile. Nu mai mult. Nu are un termen de valabilitate mare.

Este mult mai dulce atunci când este cald. O să-l simţiţi altfel când e rece.

creme anglaise

creme anglaise

Eu am servit creme anglaise alături de prăjitura mea franţuzească cu mere. E aşa de mătăsos şi fin. Poate să transforme orice desert în ceva deosebit.

creme anglaise

Vanilla love ♥

 

 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.