Am găsit cea mai tare reţetă de crumble pe site-ul celor de la The Kitchen, pe care îi urmăresc pe toate reţelele lor sociale şi pe web. Sunt fantastici! Ei şi Food52. Este simplă, bine explicată şi desertul meu a ieşit perfect! Sunt foarte foarte încântată de reţetă. Foarte. De aceea, am mâncat toată tava, dar nu înainte să fac şi câteva poze pentru blog.
Îmi place desertul acesta pentru că nu e o prăjitură în sine, ci ceva mai rustic şi foarte simplu de făcut. În plus, nu e aşa riguros ca o prăjitură. Se aleg fructele preferate sau un mix de fructe, se pune peste ele un aluat din făină + unt + zahăr şi se coace. Done! E ca o tartă inversată, dar la care se munceşte muuuult mai puţin. Eu am făcut crumble pentru că muream iar să coc ceva dulce şi aveam prin frigider câteva fructe pe care nu aveam deloc chef să le mănânc aşa goale: prune, nectarine şi o mână de struguri. Toate fructele din casă le-am folosit. Şi nişte vişine de la congelator. A fost perfect!
Şi apropo, ştiaţi că crumble-ul este un desert britanic? Eu am crezut că e american, silly me. Şi poate să fie preparat în variantă sărată, cu legume şi carne şi brânză în loc de zahăr în crustă. Rămân însă la varianta dulce momentan.
Să încercaţi şi voi desertul, pentru că e prea simplu să nu şi sigur iese! E momentul să coacem!
Ingrediente
1 porţie – 1 tavă de 24×17 cm.
pentru umplutură
aprox. 1 kg. prune
1/2 kg. vişine fără sâmburi
1 nectarină
o mână de struguri
zahăr brun
suc de la 1/2 lămâie
3 linguriţe de amidon
scorţişoară
anason
pentru crustă
128 gr. făină (eu am folosit un amestec de făină albă cu făină integrală)
100 gr. zahăr brun
1 linguriţă de praf de copt
1 mână de nuci braziliene – sau orice alt fel de nuci
8 linguri de unt moale
sare
pentru îngheţata de banane vă trebuie 2 banane şi un robot de bucătărie
Timp de preparare: 55 minute + extra pentru îngheţată care trebuie ţinută peste noapte la congelator
Îngheţata de banane e prima şi trebuie făcută cu o zi înainte. Cele două banane se taie rondele mai groase şi se aranjează frumos într-o caserolă. Se pun la congelator peste noapte. A doua zi, se bagă la robot direct din congelator şi se amestecă până devin o îngheţată cremoasă. Magic, nu? Ei bine, motivul pentru care se întâmplă asta este faptul că bananele conţin foarte multă pectină şi de aceea devin super cremoase când sunt amestecate la robot. I love science şi internetul unde a circulat foarte mult reţeta aceasta de “one ingredient ice cream”. Îngheţata o băgăm iar la congelator câteva ore sau până e gata desertul.
Pentru crumble tăiem fructele şi le punem într-un castron. Le amestecăm cu zahăr, sucul de lămâie şi mirodeniile. Gustăm. Nu trebuie să fie nici prea dulci, nici prea acre. Aici trebuie să avem în vedere ce fel de fructe folosim. Dacă fructele sunt dulci, precum prunele sau piersicile, folosim mai puţin zahăr şi mai multă lămâie. Şi invers, dacă folosim fructe mai acre. La final, punem amidonul şi amestecăm. Amidonul este necesar pentru că odată coapte fructele, lasă suc, care împreună cu amidonul se transformă în sos. Sosul acesta nu permite fructelor să se usuce. Vărsăm fructele în tavă şi curăţăm bine de tot castronul cu o spatulă. Investiţi în aşa ceva pentru că o să vă ajute foarte mult în bucătărie, mai ales la deserturi.
Pregătim crusta. Amestecăm făina cu zahărul, praful de copt şi sarea. Nucile le mărunţim bine la robot sau le batem bine cu un făcăleţ. Le amestecăm şi pe ele cu făina. Untul îl adăugăm la final şi cu ajutorul degetelor îl încorporăm bine de tot în făină până obţinem un aluat moale, uşor umed şi care are cocoloaşe. Îl presărăm peste fructele din tavă.
Coacem desertul la 190 de grade timp de 30-35 de minute, până ce crusta se colorează puţin şi e mai fermă la atingere iar fructele fierb şi se vede sucul ieşind pe margine.
Se lasă la răcit puţin înainte de servire. Se serveşte cald, dar e bun şi rece, a doua zi. Ţine la frigider până la o săptămână. Cel mai bun e servit cu îngheţată, dar se poate servi şi cu frişcă, smântână sau sos de vanilie. Eu am ales îngheţata de banane făcută în casă pentru că e dulce şi a mers foarte bine combinată cu ce fructe am ales pentru crumble.
Bon appétit!
Yummy! Crumble=loveeeeeee !!!! Arata delicios! Oare as putea sa fac cu ulei de cocos in loc de unt? O sa incerc! Fac si eu inghetata de banane congelate. Am mereu cateva la congelator for emergencies only! :)) Am postat o reteta cu ea, niste sandwich-uri. Au fost primite super bine.
Da, şi mie îmi place crumble foarte mult! Cred că poţi încerca, da. Şi tipul de făină poţi să-l schimbi. Why not? Spor! 🙂