V

Viena. Strudel la Apfelstrudel Show

Vă spuneam în postul anterior să vă pregătiți pentru un show mai special și pentru a doua minune culinară vieneză. Ei bine, este vorba despre ștrudel. Și nu orice ștrudel, ci unul regal, degustat chiar în bucătăria regală de la Palatul Schonbrunn ((Kavalierstrakt 52), palatul Împărătesei Maria Tereza. Acesta este pe lista patrimoniului mondial începând cu 1996 și s-a dorit a fi un loc care să rivalizeze cu măreția Versailles-ului. În Camera Oglinzilor a avut loc primul concert al lui Mozart, care avea atunci doar 6 ani. Tot la Schonbrunn veți găsi și cea mai veche grădină zoologică din lume.

Toate astea sunt fără îndoială foarte drăguțe și interesante, dar există ceva care merită și mai mult vizita și drumul bătut până acolo: Bucătăria Regală. Pentru un bilet Classic Pass Plus, aveți acces și aici pentru a fi martori la Apfelstrudel Show, unde primiți una bucată ștrudel delicios de mere și rețeta gratuit pe care să o luați acasă. Spre deosebire de rețeta prăjiturii Sachertorte, aceasta nu este secretă iar demonstrația live vă va ajuta și mai mult să puteți prepara acest desert acasă. Eu m-am „sacrificat” și am stat în picioare în primul rând cu aparatul pregătit pentru a nu-mi scăpa nici un detaliu al celui mai cunoscut și gustos produs de patiserie vienez.

Să se ridice cortina și să intre în scenă APFELSTRUDEL!

Inima îmi bătea foarte tare cât timp am așteptat să intru în bucătăria regală de la Schloss Schonbrunn. Eram un grup de oameni, așteptând ora 16:00 să ocupăm un loc în sală. Imediat ce ni s-a permis accesul am primit fiecare o porție de ștrudel. Bucătăria era micuță, foarte drăguță și primitoare. Am fost întâmpinați de o bucătărească zâmbitoare și prietenoasă din Ungaria, care ne-a împărtășit secretele unui ștrudel perfect. Coca era deja pregătită și ne-am apucat de treabă!

Pentru cocă ingredientele de care aveți nevoie sunt:

  • 250 gr. făină tip 700
  • 2 gr. sare
  • 1 ou
  • 100 gr. apă călduță
  • 20 gr. ulei

Toate ingredientele se amestecă într-un aluat moale și se frământă până se desprinde de pe mâini și masă. Se formează o bilă și se lasă la odihnit într-un castron cu ulei vegetal timp de 30 de minute.

Apoi, aluatul se așează pe un șervet de in și se întinde într-o formă rectangulară.

Se folosesc și făcălețul și mâinile. Se extinde pe spatele mâinilor până ce devine foarte subțire. Trebuie să se poată citit ziarul prin el.

Pentru umplutură vă trebuie:

  • 150 gr. pesmet făcut în casă cu unt (100 gr. pesmet, 50 gr. unt) – se încălzește untul în tigaie, se adaugă pesmetul și se prăjește pănâ ce capătă o strălucire auriu-maronie
  • 150 gr. zahăr cu scorțișoară (140 gr. zahăr, nu spune de care, dar cred că mai bun este cel brun, 10 gr. scorțișoară) – se amestecă cele două
  • 170 gr. stafide – secretul este că se folosesc stafide bete, ținute în rom
  • 10 gr. suc de lamaie
  • aprox. 1 kg. de mere proaspete și acre, decojite și fără miez
  • un shot de rom

Se amestecă toate ingredientele bine. Aluatul era deja pregătit în bucătăria de la palat și ni s-a spus că se poate cumpăra gata făcut. 5 euro o cutie de 800 de grame. Mi-am cumpărat și eu una. 😀 Este de ajuns pentru a prepara un ștrudel.

Umplutura se întinde pe aluat, se taie vârfurile groase și se rulează cu grijă cu ajutorul șervetului de in. Se unge cu unt topit. Se bagă la cuptor într-o tavă unsă cu unt și se coace timp de 190 de grade până ce capătă o strălucire auriu-maronie.

Deci de ce trebuie să țineți cont neapărat pentru rețetă sunt următoarele: mult unt, mult rom si mere acre. Și pentru că vienezii iau foarte în serios prepararea ștrudelului au înființat Apfelstrudel hotline unde puteți suna oricând aveți o problemă sau întrebări legate de rețetă. Numărul este: +43-1-24 100-325. Alo, am o mică problemă cu un ștrudel… Mult succes și

Guten appetit!

 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.