D

Dulciuri sănătoase şi copii verzi

colaj6

Îmi plac dulciurile. Mult. Ştiu însă că nu sunt foarte sănătoase pentru că se fac cu mult zahăr, îngraşă şi deci trebuie consumate cu grijă. Cu toate acestea eu nu aş renunţa de tot la dulciuri. Nu cred în diete care recomadă asta şi nu cred în a pofti la un desert fără a-ţi putea satisface pofta. O poftă e o poftă şi nu trebuie ignorată. Nu înseamnă că trebuie însă să ne îndopăm sau să mâncăm o ciocolată sau o felie de tort de fiecare dată când vrem ceva dulce pentru că nu ajungem bine. Ce-ar fi dacă am putea să nu renunţăm deloc la dulciuri ci să le înlocuim cu ceva mai sănătos, raw sau măcar să le alternăm? Ce bine ar fi! Şi ce bine că se poate!

Uite aşa m-am trezit eu sâmbăta trecută la Grădiniţa Montessano la Atelierul despre Dulciuri Sănătoase organizat de prietena mea Luminiţa şi al ei proiect super Copilul Verde. Chiar dacă de obicei atelierele organizate de ea sunt pentru copii şi vizează alimentaţia micuţilor, de data aceasta cei vizaţi au fost părinţii, bunicii şi oricine era interesat să afle mai multe despre cum se pot prepara dulciuri sănătoase, fără zahăr în casă.

Pe mine m-a atras tema şi am fost curioasă să aflu mai multe despre raw şi dulciuri fără zahăr, dar şi degustarea de tort de la eveniment. Nu arată minunat? Şi e fără zahăr!!

DSC_0075-2

Pentru cei care nu au auzit de Copilul Verde este în primul rând un proiect la care am lucrat când eram la teaser şi unde m-am împrietenit cu Luminiţa. A venit şi ne-a luat pe toţi pe sus cu ideile ei, proiectul pe care-l planifica de mult timp şi dorinţa de a schimba ceva în ceea ce priveşte alimentaţia şi hrana copiilor. Scopul proiectului este să informeze părinţii despre cum pot avea un stil de viaţă sănătos, cum să le ofere copiilor o alimentaţie corectă şi naturală şi să-i atragă pe copii spre crudităţi, natură, ecologie şi mişcare în aer liber.

Spre deosebire de alte proiecte, care mai de care mai curajoase, dar care în timp au dispărut, acesta a rezistat. S-a lansat, a crescut şi se menţine foarte bine. Există site-ul realizat de colegii şi prietenii mei dragi de la teaser, copilulverde.ro, unde puteţi găsi foooooarte multe informaţii despre hrană, educaţie şi distracţie pentru cei mici. Rubrica mea preferată este cea de reţete. Pagina de Facebook are 14.500 de fani şi este updatată constant şi chiar şi pe Youtube puteţi găsi multe videoclipuri despre proiect, reţete şi altele. Un mic preview vă ofer chiar aici: un video despre ce înseamnă acest proiect şi de unde-i vine numele.

De ce îmi place mie Copilul Verde? Pentru că este profi, este unic în România şi numărul celor care-l urmăresc şi îl apreciază este o dovadă că avem nevoie de aceste informaţii şi unelte care să ne înveţe cum să ne hrănim sănătos, cum să avem grijă de noi, dar mai ales de cei mici, pentru că ei sunt în centrul atenţiei aici. Nu în ultimul rând pentru că în spatele proiectului se află Luminiţa, o mămică a doi copii care este foarte ambiţioasă şi bine informată despre tot ce înseamnă hrana sănătoasă şi naturală pentru copii, alimente şi ingrediente bio, a dezvoltat chiar ea multe reţete pe care le împărtăşeşte acum cu părinţi şi bunici şi oricine este interesat, pe site şi la aceste ateliere, unde vă recomand şi eu să participaţi.

Eu şi cu celelate cursante am avut parte la atelierul de sâmbătă de toate cele trei componente promise de conceptul Copilul Verde şi anume, hrană (torta dolce cu fructe de pădure bio din grădina Luminiţei şi cvas de corcoduşe şi petale de trandafiri, o băutură fermentată, răcoritoare şi tonică), educaţie şi distracţie.

colaj3

Am preparat, am învăţat, ne-am amuzat şi am degustat.

colaj2

Forma de tort a fost una specială, de silicon, cu un model atractiv pentru copii, dar nu numai, şi a fost decorat de o fetiţă de 6 ani, singurul copil participant la atelier, absolvenă a cursul Copilul Verde. Pentru decor am folosit fructe bio şi floricele comestibile din grădina Luminiţei.

DSC_0006

DSC_0035

Reţeta tortului de mai sus este disponibilă la atelierele Luminiţei şi în cartea ei de reţete la care lucrează cu spor şi care sper că va apărea în curând. Eu vă împărtăşesc însă reţeta băuturii pe care am savurat-o la atelier şi anume Cvas de Corcoduşe.

Cvas de corcoduşe cu petale de trandafiri

Ingrediente
(pentru 4 l)

3-4 căni de corcoduşe coapte, dar nu moi
petale de la flori parfumate (ex. trandafiri de grădină)
1 fir de mentă
1/4 cană fructe colorate (afine, coacăze, vişine)
4 linguri de miere bio, naturală
apă plată până la “buza” borcanului

Timp de preparare: 15 minute

Spălăm bine fructele. Crestăm cu un cuţit corcoduşele şi fructele mai tari.
Punem mierea în borcan cu jumătate din cantitatea de apă şi amestecăm ca să se dizolve.
Adăugăm celelalte ingrediente, umplem borcanul cu restul de apă şi amestecăm.
Închidem borcanul cu capac înfiletat şi îl ţinem pe masă, nu la soare.
Agităm zilnic de 2 ori. Dacă observăm presiune prea mare, desfacem puţin borcanul şi îl înşurubăm la loc.
După 2 zile putem să strecurăm şi păstrăm cvasul în sticle la frigider. Dacă ţinem 3-4 zile băutura la fermentat o să genereze alcool. Consumăm cvasul strecurat în 7-10 zile.

Mai multe reţete găsiţi pe copilulverde.ro.

Pe curând,

Cristina

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.