Cu reţeta asta mă înscriu la concursul organizat de Electrolux, Taste of Roma, cu speranţa că voi câştiga o excursie de două zile acolo la un super eveniment. Între 17-20 septembrie, în parteneriat cu Electrolux, se organizează workshop-uri culinare cu chefi renumiţi, degustări şi prezentări de produse şi demonstraţii live pentru toţi cei pasionaţi de gătit. În Roma o să fie sărbătoare!
Reţeta aleasă de mine este de origine siciliană pentru că de aici este originar şi acest tip de pesto. Pesto trapanez sau „aghiata trapanista” cum i se mai spune în dialect, provine din Trapani, o provincie din regiunea Sicilia. În porturile din Trapani se opreau navele genovezilor care au introdus sosul pesto locuitorilor din Trapani. Aceştia l-au modificat puţin şi i-au adăugat ingrediente locale, cum sunt migdalele şi roşiile proaspete. În mod tradiţional, sosul pesto se face în mojar, dar acum ne putem bucura de un robot de bucătărie sau chopper mic, care ne scuteşte de nişte efort şi e super rapid.
Pentru reţetă se poate folosi orice peşte alb, precum sea bass (biban de mare) sau monkfish. Eu am folosit halibut iar pentru ideea reţetei m-am inspirat de aici. Îmi doresc să-l impresionez pe Chef Massimo Bottura, cheful meu italian preferat, cu această reţetă. Oare voi reuşi?
Ingrediente
pentru 3 persoane
2 fileuri de halibut fără piele sau orice alt tip de peşte alb – eu am luat de fapt un fileu mai mare şi lat şi l-am tăiat în două pe lungime
3 ardei capia pentru copt
2 ardei graşi – unul galben şi unul roşu
2 cepe roşii
2 dovlecei
câteva roşii cherry
crenguţe proaspete de rozmarin
ulei de măsline
sare
piper
pentru pesto trapanez
50 gr. migdale cu sau fără coajă
50 gr. frunze de busuioc proaspăt
2-3 căţei de usturoi
1 roşie mare, coaptă şi dulce
1 lingură de parmezan ras
ulei de măsline
sare
piper
puţin zahăr dacă nu aveţi o roşie dulce
Timp de preparare: 1h şi 15 minute
Pregătim mai întâi ardeiul copt. Coacem cele 3 bucăţi pe plită, direct pe ochiul aragazului sau la cuptor. Le punem apoi într-o pungă de plastic şi le lăsăm deoparte.
Între timp, facem sosul pesto. Midgalele dacă le găsim cu coajă, trebuie să le fierbem puţin şi apoi să le îndepărtăm coaja. Apoi le rumenin într-o tigaie uscată, adică fără ulei, şi le tocăm uşor. Roşia o tăiem cuburi mai mari. Într-un chopper sau robot mic punem toate ingredientele pentru pesto trapanez, în afară de roşie, şi blendăm până obţinem un pesto cremos, gustos şi lucios – vedeţi că trebuie o cantitate considerabilă de ulei de măsline. La final, adăugăm roşia, mai blendăm puţin şi e gata. Îl punem deoparte.
Luam cele două fileuri de peşte sau jumătăţi de fileu, le sărăm şi piperăm pe ambele părţi. Ardeiul copt îl scoatem din pungi şi îl curăţăm bine de tot, apoi tăiem fiecare bucată în două ca să obţinem şase felii mari. Le punem peste ambele bucăţi de peşte. Apoi, doar pe una din bucăţi turnăm mult pesto. Aşezăm a doua bucată de halibut peste prima şi facem un fel de sandviş. Legăm în trei-patru locuri peştele cu o sfoară de bucătărie.
Tăiem toate legumele: ardeiul gras în fâşii, ceapa rondele, dovlecelul tot rondele iar roşiile cherry le lăsăm întregi. Le punem într-o tavă de cuptor, le sărăm şi piperăm, le ungem cu ulei de măsline şi presărăm rozmarin proaspăt peste ele. Le amestecăm bine şi facem loc în mijloc pentru peşte. Îl aşezăm frumos şi deasupra mai punem o crenguţă cu roşii cherry. Turnăm ulei de măsline peste.
Arată aşa.
La cuptor trebuie să stea 30 de minute la 200 grade C, gaz 6. La jumătatea timpului, puteţi să stropiţi peştele cu sucul legumelor din tavă. După ce iese, arată aşa.
Se taie în felii groase, se îndepărtează sfoara şi se serveşte cu legume.
Bon appétit!
Bun, bun si frumos! Halibut am mancat prima data la…Roma:).
Succes !
Da? Ce tare! :)) Mulţumesc frumos Dana. Am văzut că şi tu ai fost acolo cu Electrolux.
Foarte faina reteta!
Succes!
Buon appetito!
Grazie, grazie! 🙂