F

Friptură de pui la cuptor cu lămâie, cimbru, rozmarin şi legume în vin

DSC_0873

Această reţetă este extraordinară pentru weekend. E uşor de făcut şi aveţi mâncare pentru două zile, hai trei că poate mai rămân câteva bucăţele de băgat într-un sandviş şi pentru luni la serviciu. Mirodeniile pot să difere, alegeţi ce vă place. Legumele la fel. Puteţi adăuga şi cartofi, dar nu de la început, ci cam cu 30-45 de minute înainte să scoateţi friptura din cuptor. Este carne plus garnitură în acelaşi vas. Sosul îl faceţi separat ca să adăugaţi si mai multe arome reţetei. V-am dat mai jos o idee de sos pe bază de hrean şi iaurt pentru început. Puiul acesta e bun de mâncat împreună cu familia, cu prietenii sau singuri. Vă scapă de griji câteva zile în ceea ce priveşte gătitul şi este şi mai economic dacă gătiţi un pui întreg odată. Spor la gătit!

Ingrediente

1 pui întreg
2 cepe albe medii
2 morcovi
1 căpăţână de usturoi
1 lămâie
câteva fire de cimbru
rozmarin uscat
vin alb
ulei de măsline
sare de mare
piper negru proaspăt măcinat

Timp de preparare: 30 de minute + 1 h şi 20 de minute timp de coacere

Scoatem puiul din frigider cu 30 de minute înainte să-l coacem. Îl spălăm puţin şi îl punem pe o farfurie.

Spălăm şi curăţăm legumele, le tăiem şi le punem la prăjit puţin într-o tigaie cu ulei de măsline. Asezonăm cu sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat. Trebuie să prindă puţină culoare.

DSC_0492

Apoi, turnăm puţin vin alb. Se vor înmuia şi vor prinde un gust foarte bun.

DSC_0502

Dacă vreţi ceva şi mai simplu de atât, legumele le puteţi doar pregăti şi pune în vasul de gătit, fără să le mai rumeniţi anterior. Se vor face oricum la cuptor împreună cu puiul. Eu am ales varianta de mai sus pentru un plus de aromă şi savoare.

Aşezăm puiul într-un vas termorezistent. Îl stropim cu ulei de măsline, asezonăm cu sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat, rozmarin şi cimbru. Lămâia o înţepăm bine şi o introducem în pui împreună cu câteva crenguţe de cimbru.

Eu nu mai cumpăr cimbru uscat la pachet din comerţ de când am început să usuc singură acasă pentru că efectiv primul nu are nici un gust şi e prea uşor să fac în casă ca să nu profit. Mirosul şi aroma sunt mult mai puternice şi se păstrează mai bine decât cel de la pachet.

DSC_0543

DSC_0536

Aşezăm legumele din tigaie în vas alături de pui. Turnăm şi sucul rămas, pentru că acolo sunt arome naturale de la legume şi vin. Mai turnăm puţin vin dacă vrem. Eu am mai pus.

DSC_0572-1

Băgăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Ţinem o oră şi 20 de minute. La jumătatea timpului verificăm dacă legumele mai au zeamă în care să stea. Dacă nu, atunci mai adăugăm apă ca să nu se ardă. Puiul, mai ales partea de sus, îl ungem cu unt sau ulei ca să nu fie uscat la final.

Când este gata, îl scoatem din cuptor şi vas şi îl transferăm pe un tocător. Îl lăsăm la odihnit 10-15 minute.

DSC_0663

Servim pe un platou mai mare alături de legume şi fiecare îşi poate tăia ce bucăţică vrea.

DSC_0747

DSC_0782

DSC_0796

Tăiem pulpele şi aripioarele apoi pieptul. Preparăm un sos alături care să meargă cu friptura. Eu am făcut ceva rapid cu hrean, iaurt, putin suc de lămâie, ulei de măsline, sare de mare şi piper negru proapăt măcinat. Sau alt sos, care vă place mai mult. O să mai vin şi eu cu propuneri şi idei pe viitor.

DSC_0815

DSC_0759

Bon appétit!

CategoriesFără categorie
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.