Gustare cu gem de merisoare si branza. Incă o idee pentru sarbatori. Este ceva rapid şi uşor, dar foarte gustos pentru că e cu brânză şi cine nu iubeşte brânza? E vorba despre brânza brie şi vă recomand să alegeţi un sortiment cu un miros şi un gust mai puternic, asta dacă vă place brânza mai puturoasă. Merită, pentru că aroma e mai bună şi combinaţia la fel. Gemul e dulce-acrişor şi delicios pentru că e făcut in casă. În plus, are şi o aromă uşoară de portocală si foarte festivă.
Sigur gustările astea frumos colorate îşi vor găsi un loc pe masa de Crăciun sau Revelion pe lângă sarmale, piftie, salata de boeuf, răcituri, etc. Mi s-a făcut foame.
Înainte să începem să gătim, vreau să vă explic puţin de ce este acest gem rapid şi de ce folosim pectină atunci când preparăm aşa ceva în casă.
Gemul e rapid pentru că am folosit pectină, tadam. M-am obişnuit de la muncă şi e mai profi.
{Dar ce este pectina şi de ce o folosim?}
Pectina este un produs natural derivat din fructe. Merele conţin multă pectină, dar şi alte fructe, precum portocalele şi merişoarele. În general, fructele care nu sunt coapte bine, conţin mai multă pectină. De aceea atunci când facem gem şi alegem fructe coapte trebuie să adăugăm pectină ca să legăm totul. Pectina din comerţ este un praf de culoare maroniu deschis şi mai conţine o cantitate mică de acid citric şi dextroză.
Motivele pentru care folosim pectină
1. Atunci când e gătită cu zahăr, ajută gemul să se închege şi îi dă consistenţa specifică unui gem.
2. Timp mai scurt de gătire. Nu mai fierem cu orele. Odată ce adăugăm pectină la un gem, fierbem 10 minute sau mai puţin, în funcţie de cantitate şi e gata gemul.
3. Mai multe vitamine şi un gust mai bun. Dacă fierbem gemul mai puţin, păstrăm mai multe vitamine din fructe şi gustul e mai proaspăt.
4. O culoare mai puternică şi intensă. Prin fierbere îndelungată, gemul capătă o culoare mai închisă.
5. O cantitate mai mare de gem. Păstrăm o cantitate mai mare de fructe pentru că nu fierbem ore în şir gemul şi nu se evaporă toate sucurile.
Hai să gătim!
Ingrediente
pentru gemul de merisoare
680 gr. de merişoare proaspete
380 gr. zahăr
10 gr. pectină
sucul de la o portocală
pentru gustare
8 crackers săraţi, orice forme găsiţi
16 felii de brânză brie, dacă se poate ceva mai tare şi cu un miros puternic
rucola pentru decor sau orice tip de verdeata
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de coacere: 15 minute
Metodă de pregatire
Pentru gem, ne trebuie o oală mare-medie în care turnăm merişoarele spălate şi scurse de apă. Adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr şi fierbem cam 10 minute până ce fructele crapă şi lasă suc. După 10 minute, adăugăm restul de zahăr amestecat cu pectina şi amestecăm continuu. Imediat ce adăugăm pectina, gemul se poate prinde pe fund, deci nu plecăm de lângă oală. Fierbem încă 5 minute şi la final adăugăm sucul de portocală. Gemul se poate folosi imediat. Nu o să fie un gem fin, ci cu bucăţi de fructe prin el. Se poate folosi şi la alte preparate precum tarte, sandvişuri sau ceva dulce.
Gemul se ţine într-un recipient acoperit cu folie ca să nu facă pojghiţă. Se păstrează la frigider timp de o lună.
Pentru gustare, ungem cu gem nişte crackerşi, aşezăm feliile de brânză puturoasă peste şi decorăm cu rucola. Nu pregătiţi din timp aceste gustări pentru că se înmoaie biscuitul şi nu o să mai fie crocant. Se montează înainte de masă şi se serveşte imediat.
Bon appétit şi sarbatori fericite!