Am ajuns în Cambridge anul trecut în decembrie, o perioadă frumoasă, festivă, în care totul e decorat de Crăciun, dar vremea nu e aşa bună. A fost o excursie spontană, de câteva ore într-o zi, care m-a bucurat pentru că am mai cucerit un teritoriu britanic pe care de mult visam să-l ating. Trebuie să recunosc că după ce am fost în Oxford nu am mai fost aşa impresionată de Cambridge pentru că cele două par trase la xerox. Arhitecural vorbind, colegiile sunt la fel, centrul e presărat de puburi şi localuri drăguţe şi micuţe şi e plin de biciclete!! Oraşul este pe locul doi în preferinţe acum, după Oxford, dar merită să daţi o fugă mai ales pentru că în câteva ore puteţi să-l străbateţi în lung şi în lat (aproape) dacă vă ţin picioarele.
Cambridge este un oraş universitar situat în ţinutul Cambridgeshire, Anglia şi a fost descris de revista Forbes în 2010 ca fiind unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Este străbătut de râul Cam. Universitatea Cambridge a fost fondată în 1209 şi este în top cinci din lume. Oraşul e situat la patruzeci de minute – o oră de Londra, cu trenul. În Cambridge mai există o universitate, Anglia Ruskin University, care a evoluat din Şcoala de Arte din Cambridge din secolul 19. Sporturile populare în Cambridge sunt fotbalul, pentru că se pare că aici s-au scris primele reguli oficiale ale jocului în 1848; cricket, rugby şi punting.
Noi (eu şi cu prietenul meu) am plecat spre Cambridge cu trenul din gara Liverpool Street, una din gările mele preferate din Londra. Am plecat devreme ca să avem întreaga zi la dispoziţie.
Oraşul l-am găsit gol şi liniştit dimineaţa şi ne-a întâmpinat cu o răcoare specifică zonei.
Colegiile sunt la fel de impresionante ca în Oxford. Unele se pot vizita, altele nu. Depinde de zile, dar şi de evenimentele organizate acolo, pentru că atunci când sunt festivităţi, colegiile sunt închise pentru public.
{Fitzbillies}
Un loc unde vă recomand să mergeţi este Fitzbillies, o instituţie a oraşului. Este vorba de o cofetărie care serveşte produse de patiserie şi prăjituri locale şi tradiţionale, un mod dulce şi frumos de a vă familiariza cu zona. Cel mai popular desert este Chelsea bun, un aluat pufos şi lipicios, îmbibat în sirop şi stafide. Dacă nu sunt stafide, nu e British. Aceste Chelsea buns se vând din 1921. În acelaşi local găsiţi şi un restaurant-cafenea unde puteţi servi Afternoon Tea toată ziua.
{The Eagle }
Acest pub este cel mai vechi din Cambridge. Datează din secolul 16. Cel mai interesant aspect despre The Eagle este că cei doi cercetători britanici care au descoperit ADN-ul, Watson şi Crick se întâlneau în acest pub ca să discute despre asta şi ca să se reîmprospăteze cu nişte ale. În 1953, cei doi au făcut aici anunţul public despre descoperirea secretului vieţii. Vă puteţi bucura şi voi de o atmosferă tradiţional britanică alături de un ale şi o porţie de British food.
{Punting}
Unul dintre sporturile populare din Cambridge este punting-ul (kaiac-canoe). Este practicat de studenţi, dar şi de turişti. Puteţi face punting pe râul Cam din Cambridge. Se pot închiria bărcuţe pentru o plimbare răcoritoare prin oraş.
{Piaţa centrală}
Piaţa se găseşte în centrul oraşului şi este deschisă de luni până sâmbătă, de la 10-4. Găsiţi de toate aici, de la mâncare gătită, legume şi fructe, haine şi accesorii, plante, biciclete second hand, cărţi, viniluri, etc. Duminica, între aceleaşi ore, găsiţi produse organice de la ferme locale.
{Fudge Kitchen}
Acelaşi magazin care vinde fudge în Oxford, se găseşte şi în Cambridge. Se pot degusta toate aromele din acest desert dulce de vă crapă dinţii, dar vedeţi şi cum se face. E un loc cool!
Excursia nu a durat mult, iar ploia şi întunericul care s-a furişat foarte devreme, ne-a grăbit plecarea din oraş, spre casă. A fost totuşi o experienţă frumoasă, de pus în cutiuţa cu amintiri. Uşor-uşor se adună ceva.
Cam atât din răcorosul Cambridge!
Pe curând!
Cristina
P.S. Pentru mai multe info despre oraş, puteţi vizita site-ul VisitCambridge.org.
P.P.S. Am văzut recent filmul The Theory of Everything şi am plâns de la început până la sfârşit. Nu asta contează, ci faptul că acţiunea are loc în Cambridge pentru că aici a studiat Stephen Hawking. Impresionant.
Cred ca daca as ajunge in piata centrul orasului as putea sta acolo o zi intreaga :)))