Există mai multe teorii referitoare la invenția acestei rețete, dar toate îi au ca protagoniști pe domnul sau doamna Benedict. Una din povești spune că rețeta a fost inspirată de dl. Benedict, care căuta un leac pentru mahmureală și alta susține că dna. Benedict voia să încerce ceva nou și diferit la mic dejun. Și aici se duce o bătălie între sexe. Rămâne ca voi, doamnelor și domnilor, să alegeți versiunea care vă place mai mult. 🙂
Cel mai important aspect este însă rețeta în sine. Preparatul este format din mai multe ingrediente care împreună creează un mic dejun perfect: chifla caldă cu miezul moale și învelișul crocant, baconul prăjit și rumenit frumos, ouăle poșate (ouă ochiuri în apă sau ouă românești) – sunt mai multe denumiri – și pe deasupra sosul olandez untos cu o ușoară aromă de lămâie.
Ingrediente
(pentru o persoană)
pentru sosul olandez
- 1 gălbenuș
- puțin suc de lămâie
- puțin oțet din vin alb
- 55 grame de unt
- sare
- piper alb, dar merge și cel negru
apoi
- 2 ouă cât mai proaspete
- 2 felii de bacon
- o chiflă, de care găsiți, dar să fie proaspătă
- câteva fire de pătrunjel pentru decor
- 2 roșii uscate (opțional)
Timp de preparare: 20-25 de minute
Începem cu sosul. Topim cele 55 de grame de unt într-un ibric și dăm de pe foc.
Punem între timp la fiert o oală cu apă. Lăsăm să dea în clocot și apoi dăm focul mic. Pregătim asta pentru bain marie. Apa nu trebuie să fie multă; castronul nu trebuie să atingă apa atunci când este înăuntru.
Spargem un ou și separăm gălbenușul de albuș. Gălbenușul îl vom folosi, albușul îl dăm deoparte. Putem să-l punem în congelator pentru alte rețete. Începem să amestecăm cu un tel gălbenușul și turnăm puțin oțet. Continuăm să amestecăm. Stoarcem puțină lămâie.
Deja începe să capete o culoare mai deschisă, alb pal. Punem castronul deasupra cratiței cu apa fierbinte și amestecăm. Trebuie să se îngroașe oul, dar nu să înceapă să fiarbă. Dacă vi se pare că se încălzește prea tare, mai dați de pe foc castronul și continuați să amestecați pe masă sau altă suprafață. Important este să amestecați. Începem să adăugăm untul treptat. Puțin câte puțin ca să se încorporeze în sos. Turnăm unt, amestecăm, punem peste cratița cu apă puțin, luăm de pe crațiță și tot așa până terminăm untul. Sosul trebuie să fie mai gros. Să nu vă descurajați dacă nu iese din prima. Keep trying. Și mie mi-a ieșit un pic mai lichid, dar gustul tot bun a fost. 🙂
Tăiem baconul în 4 felii și le prăjim.
Mutăm într-un castron și acoperim cu ceva ca să rămână calde bucățile noastre.
Punem din nou apă la fiert, de data asta mai multă, pentru ouăle poșate. Adăugăm puțin oțet și sare. Ouăle poșate sunt ouă crude pe care le adăugăm în apă și le fierbem. Sunt diferite de ouăle fierte în coajă. Atunci când apa începe să fiarbă, dăm focul mai încet ca să se liniștească. Facem un mic vârtej în apă cu un tel/lingură/furculiță și turnăm pe rând cele două ouă crude sparte anterior separat într-un castronaș. Așa rămân intacte.
Sunt gata în 3-4 minute. Puteți să le verificați. Gălbenușul nu trebuie să fie tare ci moale. Scoatem ouăle cu o paletă. Perfection!
Chifla o tăiem în două, dar nu separăm cele două bucăți. Eu am pus-o în cuptor puțin, pe grilaj, ca să se încălzească înainte să o servesc. Ne pregătim să montăm farfuria. Așezăm chifla.
Adăugăm baconul.
Apoi cele două ouă cu grijă. Turnăm sosul. Decorăm cu pătrunjel. Iar dacă vreți, alături puteți așeza două roșii uscate. E nota mea personală. 🙂
Bon appétit!
Uite o varianta la ochiurile in apa: ochiuri in punga 🙂 Se prepara la fel ca ochiurile in apa, cu singura diferenta ca pui oul intr-o punga de alimente si punga o pui in apa clocotita. Ochiurile romanesti au un gust cam apos, in punga sunt mai bune. Incearca!
Buna Laurentiu. Multumesc mult pentru sugestie. O sa incerc cu siguranta. Nu am stiu ca se pot prepara si asa. 🙂
Arata tare bine! Imi aduce aminte de filmul “Julie and Julia”. 🙂
😀 Ma bucur mult ca iti place Camelia si te mai astept pe aici. Ai un blog foarte dragut! 🙂
Multumesc! ^_^
Excelenta reteta…am sa o incerc si eu cat de curand…sotul meu va fi incantat…multumesc mult
Cu plăcere!