Dintre toate preparatele de Paşte, ouăle roşii mi se par cele mai tradiţionale şi de nelipsite de pe masă. Trebuie să avem un ou roşu în dimineaţa de Paşte cu care să ciocnim, nu? De aceea, am vrut să încerc şi eu să vopsesc ouăle natural aşa cum se făcea odată: în foi de ceapă şi cu ciorapi de nailon. Pe lângă faptul că mi se pare foarte amuzant şi ingenios, salut această metodă inventată tot de femei, cred, care arată încă o dată cât de creative putem fi.
Aşadar, mi-am adunat ingredientele din trusa de vopsit ouă, şi anume: 6 ouă, 3 perechi de şosete de nailon, frunze de verdeaţă şi sfoară. Am colorat cu foi de ceapă şi sfeclă. Am făcut o cantitate mai mică pentru început ca să experimentez şi pentru că nu aveam ce să fac cu atâtea ouă fierte înainte de Paşte. Voi mânca destule atunci, oricum. Ce am observat din experiment este că cel mai bine a colorat sfecla, duh, iar foile de ceapă albe sunt cam palide. Nu am avut foi de ceapă roşie mai multe şi de aceea nu s-a colorat nici apa mai mult.
Bilanţul: din 6 ouă, 3 nu s-au colorat bine, 1 s-a crăpat şi 3 au ieşit super. Nu-i rău pentru început. Ce mai puteţi folosi la vopsit ouă este şi turmericul, care dă o culoare galbenă super, varza roşie care dă o culoare albastră (asta e tare!), cafea, spanac, afine şi chiar boia. Interesant, nu?
Ingrediente
6 ouă
3 perechi de şosete de nailon
sfoară
1 sfeclă medie
multe foi de ceapă albă şi roşie
frunze de pătrunjel, mărar, leuştean
Timp de preparare: 25 de minute
Mai întâi spălăm ouăle cu apă şi puţin oţet. Acesta ajută şi la fixarea culorii, deci se poate turna şi în apa în care fierb ouăle. Nu punem foarte mult însă pentru că subţiază coaja lor. Alegem câteva frunzuliţe mai frumoase de verdeaţă pe care le punem peste ou şi apoi îl înfăşurăm cu grijă într-un ciorap de nailon. Bine este să fie scurt, de exemplu şosetă, pe care o fixăm foarte strâns şi să o legăm cu o bucată de sfoară la capăt. Aşa facem cu toate ouăle. Între timp punem apa la fiert. Într-o cratiţă avem foile de ceapă şi în cealaltă bucăţi de sfeclă. Odată ce începe să fiarbă apa, adăugăm ouăle şi fierbem timp de 15 minute. Le scoatem şi le dăm ciorapul şi verdeaţa jos cât sunt calde pentru că se îndepărtează mai uşor. Ştergem cu un şerveţel şi lăsăm la răcit. Iată că au ieşit ouăle! Sunt colorate natural şi au şi un model frumos, inspirat din natură.
Spor la ciocnit!
Bon appétit şi Paşte Fericit!
tare dragut, aş vrea sa incerc si eu, ca totusi e natural…
PAŞTE FERICIT ŞI ŢIE!
Paşte fericit!