Am o carte de bucate acasă, una din multele, numai cu reţete tradiţionale româneşti. De curând, am început să testez şi să gătesc din ea. Este foarte bună iar reţetele ies bine chiar dacă nu are poze cu indicaţii sau foarte multe detalii. Cartea se numeşte “Ghidul Gastronomic al României. Bucătăria Tradiţională” de la Ed. House of Guides. O recomand mai departe celor pasionaţi de bucătăria noastră, care merită redescoperită şi promovată cât mai mult. Avem şi noi cu ce ne lăuda. Cel mai interesant aspect al cărţii cred că este împărţirea pe regiuni şi informaţiile despre specificul culinar al acestora şi reţete locale, cât şi festivaluri gastronomice şi produse tradiţionale. Poate vi se pare interesantă şi veţi vrea să gătiţi din ea. Eu o să continui să o testez şi veţi vedea aici pe blog rezultatele. 🙂
Reţeta de azi este din Dobrogea, şi deşi bunica mea dragă din Tulcea nu mi-a preparat niciodată această mâncare, mie mi-a plăcut să o degust şi mi se pare interesantă ideea unui mic dejun cu vin. Cu măsură, desigur.
Ingrediente
(pentru două persoane)
4 ouă
3 cepe albe medii-mici
2 linguri rase de făină
50 gr. unt
2-3 felii de pâine albă (eu am folosit integrală)
100 ml. vin roşu
sare, piper
Timp de preparare: aprox. 30 de minute
Curăţăm ceapa şi o tăiem mărunt.
O călim apoi într-o tigaie cu untul încins la foc mic. Când devine sticloasă, adăugăm făina şi amestecăm continuu. Când aceasta se rumeneşte, turnăm vinul. Aici nu ştiu de ce, dar sosul a ieşit foarte gros şi mă gândesc că e de la făină. Puteţi încerca să puneţi mai puţină. Eu am mai dres cu puţin vin. Condimentăm cu sare şi piper şi fierbem timp de 15-20 de minute.
Tăiem feliile de pâine cubuleţe şi le prăjim.
Fierbem ouăle între timp şi când sunt gata, le curăţăm de coajă şi le tăiem în 4 felii fiecare. O să arate ca nişte bărcuţe. Pe acestea le adăugăm în sos şi le ţinem acolo pentru câteva minute.
Le servim calde, alături de crutoane.
Bon appétit!