Am promis că revin cu reţeta de pesto făcut în casă şi iat-o! O am de la mama, care face cel mai bun pesto. Eu am încercat să-l fac la fel de bine ca ea şi vă împărtăşesc şi vouă experienţa, cu drag.
Pesto se poate face cu ingrediente variate de la nuci, seminţe de pin, migdale, funze de busuioc sau năsturel. Singurele constante sunt uleiul de măsline, usturoiul şi parmezanul. Busuiocul se poate folosi cel de la ghiveci sau caserolă, dacă vreţi o cantitate mai mare. Mai ajustaţi voi cantităţile.
Pentru cei care aveţi blender, aruncaţi toate ingredientele acolo şi mixaţi până obţineţi consistenţa dorită. Eu am folosit un mojar ca alternativă.
Ingrediente
50 gr. nuci decojite
2 căţei de usturoi
50 gr. frunze de busuioc
50 ml. ulei de măsline
1-2 linguri parmezan ras
extra ulei de măsline
sare de mare
Timp de preparare: 25 de minute
Punem puţină apă la fiert şi când dă în clocot adăugăm nucile. Vrem să devină moi ca să îndepărtăm apoi coaja uşor. Le ţinem în apă câteva minute şi verificăm dacă sunt uşor de decojit. Asta e partea cea mai minuţioasă.
Spălăm puţin frunzele de busuioc şi le uscăm cu un şervet, dar foarte uşor pentru că sunt fine şi se rup.
Într-un mojar adăugăm un vârf de sare de mare, nucile decojite şi cei doi căţei de usturoi decojiţi şi ei. Pisăm cât putem de bine.
Am transferat apoi conţinutul într-un castron mai mare ca să pot adăuga funzele de busuioc. Le adăugăm puţin câte puţin şi uleiul la fel până le terminăn. Pisăm cât putem de bine.
Poate să fie un sos mai fin sau ceva mai rustic în care nucile se mai simt şi busuiocul este la vedere. Mie îmi place să se vadă frunzuliţele de busuioc. Până la urmă este făcut în casă şi nu cumpărat la borcan.
La final mai adăugăm puţin ulei şi radem parmezan cât să se îngroaşe puţin sosul. Poate să fie pus şi după gust.
Turnăm într-un borcan şi acoperim cu un strat de ulei.
Pasul următor este să fierbeţi nişte paste şi să vă înfruptaţi. Este aşa grozav proaspăt acest pesto!
Bon appétit!
arata super, am sa incerc. stii cumva cum sa il conservi mai bine ca sa tina mai mult?
Bună Celine 🙂 Se poate ţine la congelator dacă nu îl consumi imediat pe tot şi de fiecare dată când ai nevoie de el la gătit, scoţi o linguriţă din borcan sau mai multe. Depinde la ce-l foloseşti.
Pingback:Pesto cu pătrunjel | Anason cu lapte