Am incercat o reteta mai grea si complexa de data asta. Am vrut sa-mi depasesc limitele putin, dar nu mi-a iesit tocmai cum am vrut. Va spun si voua de la inceput ca daca vreti sa gatiti pui a la Kiev trebuie sa va apucati mai din timp pentru ca o ora (cate 30 de minute o data) va trebui sa tineti la frigider untul si apoi carnea. Veti vedea detalii in reteta mai jos. Ingredientele nu sunt pretentioase si nici reteta in sine nu pare grea, pana nu te apuci s-o faci. Va trebuie putina indemanare si la rulatul bucatilor de pui, dar se rezolva cu niste scobitori, si putin mai multa rabdare pana se prepara puiul. Per total m-am ales cu o experienta din care am avut ce invata si cu siguranta a doua oara o sa-mi iasa mai bine.

Numele retetei nu are legatura cu capitala Ucrainei din cate am citit si a fost inventata de bucatarul francez Nicolas Francois Appert, cel care este denumit “parintele conservelor”. El a inventat o metoda de a sigila mancarea in sticle vidate iar asta a dus la conservele de azi. Interesant, nu?

Sa ne apucam 🙂

Ingrediente

pentru 4 persoane (asa am gasit reteta si am vrut sa am pentru 2 zile)

  • 75 gr unt, inmuiat
  • 1/2 lamaie, coaja rasa si sucul
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 linguri de patrunjel verde, taiat foarte marunt
  • 2 linguri de ceapa verde, taiata marunt
  • 4 piepti de pui mari, fara piele si dezosati
  • 2 oua mari
  • 25 gr faina
  • 100 gr pesmet alb (cumparat sau preparat din paine veche de o zi, iese mai crocant asa)
  • ulei pentru prajit
  • felii de lamaie pentru decorat
  • sare
  • piper

Timp de preparare: forever, ei nu chiar dar dureaza 40 de minute plus 1 ora timpul de racire la frigider

Pregatim untul mai intai. Mi-a placut foarte mult partea asta si am vazut ca in restaurante se aduce uneori  la friptura unt aromat. E delicios! Intr-un castron punem untul inmuiat, coaja si sucul de lamaie, usturoiul zdrobit, ceapa verde, patrunjelul si amestecam bine. Daca e prea mult suc de lamaie mai scurgem din castron. Turnam apoi cu o lingura pe o bucata de celofan si rulam intr-un sul. Bagam la frigider timp de 30 de minute.

Ne apucam de pui acum. Bucatile de piept trebuie batute putin pentru a deveni mai subtiri si mai late. Dupa ce le batem le asezonam cu sare si piper.

Cand este gata untul, il scoatem din celofan si il taiem in 4 bucati. In mijlocul unei bucati de piept de pui asezam o bucata de unt si facem asta pentru fiecare in parte.

Apoi incepem si rulam. Incepem dintr-un capat si pe masura ce inaintam strangem si marginile ca sa le tinem inauntru. Nu trebuie ca untul din pui sa se scurga cand il preparam. Daca nu merge, putem folosi scobitori ca sa tinem puiul. Eu nu am reusit fara. Am nevoie de exercitiu sau mai multa indemanare se pare. Sa nu uitati sa scoateti scobitorile cand e gata puiul. 🙂

Acum pregatim trei farfurii, una cu faina, una cu ou si una cu pesmet. Asta este si ordinea in care trecem bucatile de pui prin ele. Dupa ce terminam, bagam la frigider puiul pentru 30 de minute.

Cand s-a racit il mai trecem o data prin ou si pesmet doar. Acum sunt 2 variante de preparare a puiului. Putem sa il prajim in baie de ulei daca avem si o tigaie adanca. In acest caz incingem uleiul la 180 de grade si prajim puiul timp de 8 minute. A doua varianta este sa prajim putin puiul intr-o tigaie obisnuita si mai putin ulei si apoi il bagam la cuptor timp de 15-20 minute la 200 de grade. Este mai sanatoasa varianta a doua si da mai putine batai de cap. Eu am ales varianta unu, dar am facut doar semi baie de ulei si puiul nu s-a facut foarte bine… Aici am gresit. L-am bagat la cuptor dupa, dar nu este indicat.

Cand este gata se poate servi cu piure si legume fierte sau doar cu legume.

Sper ca voua sa va iasa din prima si sa va bucurati de acest deliciu. Chiar merita efortul.

Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.