Quiche cu spanac şi telemea de capră. De când voiam să fac quiche cu spanac! Am văzut undeva în oraş şi m-a scandalizat puţin preţul unei porţii micuţe şi am zis că e cazul să mă apuc să fac acasă. Astfel am putut să pun ce am vrut eu în el. Cea mai mare atenţie însă am acordat-o aluatului, care deseori trece neobservat şi este subestimat. Nimeni nu se gândeşte prea mult la el. E doar de formă. Eu am vrut să-i dau şi un gust aparte, nu doar să amestec făină cu unt şi apă.
Mirodeniile m-au ajutat din nou şi cu un mix de cimbru uscat, de mine, şi crenguţe de rozmarin pisate în mojar am transformat un aluat simplu şi fad într-unul savuros şi gustos de sine stătător. Compoziţia e bonus.
Această reţetă chiar cred că poate să vă schimbe părerea despre spanac, mai ales pentru că el abia se simte la final. Brânza este şi ea puternică la gust, smântâna face totul mai catifelat şi spanacul, înăbuşit, copt şi amestecat cu cele două nu mai este atât de pregnant. În plus, puteţi ajusta cantitatea. Mai puţin spanac o să se simtă şi mai subtil. Culoarea se va vedea însă şi este extraordinar de frumoasă. Mie îmi place verdele.
Acum să urmărim şi paşii ca să vedem cum se prepară. Spor!
Ingrediente
(pentru un quiche)
Aluat
180 gr. făină
90 gr. unt rece
2 linguri apă plată
1 vârf sare de mare
1/2 linguriţă de cimbru uscat
1/2 linguriţă de rozmarin uscat
Compoziţie
200 gr. telemea de capră
150 gr. spanac proaspăt
2 linguri smântână
2 ouă întregi
piper negru proaspăt măcinat
sare (opţional)
Timp de preparare: 1 h şi 20 minute
1. Aluat. Începem cu aluatul care trebuie să stea 30 de minute la frigider după ce e gata. Într-un castron cernem făina, adăugăm sarea şi mirodeniile. Amestecăm. Untul îl radem şi începem să amestecăm cu mâinile. Trebuie să fărâmiţăm bine de tot untul şi să-l combinăm cu făina. Adăugăm şi cele 2 linguri de apă care ne ajută să lipim şi mai bine aluatul. Acum se adună de unul singur. Nu trebuie să frământăm mult, doar să adunăm tot aluatul într-o bilă, înfoliem şi băgăm la frigider. 30 de minute.
2. Compoziţie. Între timp ne putem apuca de compoziţie. Punem brânza la desărat într-un castron cu apă rece. Spălăm frunzele de spanac, rupem codiţa şi le înăbuşim într-o oală încălzită. Atât cât să se înmoaie. Dăm deoparte. Într-un alt castron fărâmiţăm telemeaua cu o furculiţă, adăugăm cele două ouă întregi, amestecăm, turnăm cele două linguri de smântână şi continuăm să amestecăm. La final adăugăm spanacul tăiat fâşii mici şi piper negru. Sare mai punem doar dacă nu este brânza prea sărată. Mai amestecăm o dată şi gata.
3. Coacere. Scoatem bila de aluat din frigider şi o întindem cu un făcăleţ. Pe o suprafaţă presărată cu făină şi sucitorul la fel, presărat cu făină. Sau întindem aluatul direct în forma de copt cu mâinile. Forma de copt trebuie unsă cu unt înainte. Facem câteva găuri cu furculiţa în aluat şi turnăm compoziţia. Băgăm în cuptorul încins la 180-200 de grade, timp de 40-45 de minute. Focul să fie tare la început, apoi potrivit. Verificăm ca suprafaţa să fie rumenă. Scoatem şi lăsăm la răcit. O să scadă puţin, dar nu vă faceţi griji. Aşa e normal.
Servim quiche-ul cald, tăiat felii, cu o lingură de smântână.
Bon appétit!
Super reteta!
Am facut-o aseara si a iesit foarte, foarte bun! Si e primul meu quiche 🙂 Am avut mici probleme la aluat – tava mea cred ca este mai mare decat cea in care l-ai facut tu (30 cm), dar a iesit bun, bun. Multumesc, Cristina!
Bună Oana! 🙂 Bravo! Mă bucur mult de tot că ai încercat reţeta şi ţi-a plăcut. Da, eu am o tavă mai mică.
In cazul spanacului congelat cum se ajusteaza cantitatea? In plus sau in minus?
Ce dimensiuni (aproximative) avea vasul in care ai preparat?
Multumesc,
Mihai
Bună Mihai,
Dimensiunea formei pe care am folosit-o este de 24 de cm. În cazul spanacului congelat, trebuie să pui mai puţin. Poţi să încerci cu 100 de grame. Spor!
Salutare!
Rețeta ta l-a făcut pe soțul meu să mănânce spanac 😀 Deci a intrat în repertoriul meu de gospodină. Aș vrea să te întreb dacă aș putea congela aluatul – aș vrea să fac mai mult odată și să-l folosesc ulterior când sunt mai pe fugă (adică, ca de obicei 🙂 Merci. Spor!
Bună Cosmina! Mă bucur mult să aud asta. Da, se poate congela aluatul și chiar e indicat să faci mai multă cocă odată. Economisești timp data următoare când vrei să pregătești un quiche. Spor!
Ce veste minunată! Mă apuc de treabă. Voi folosi alauatul tău la toate combinațiile de quiche pe care le mai găsesc sau compun singură 🙂 Spor în toate și mulțumim că-ți împarți “secretele” cu noi.
Cu multă plăcere! Spor!:)
Salutare! As vrea sa incerc reteta ta, însă cum as putea sa ajustez cantitatile de branza-spanac sa fie mai mult spanac? Este mai buna calda sau rece? Multumesc si felicitari!
Bună Sorana! Umplutura de quiche este foarte versatilă aşa că poţi să ajustezi cantităţile după preferinţele tale foarte uşor. Poţi să pui doar spanac sau mai mult spanac decât în reţeta mea şi doar puţină brânză deasupra. Este foarte bună şi caldă şi rece. Trebuie să încerci. 🙂 De obicei se mănâncă atunci când este caldă, dar recomand şi rece. Are alt gust. Spor!