Încă o reţetă fără drojdie. Aceşti biscuiţi sunt uşor de pregătit şi pot fi aromaţi cu orice tip de condiment sau seminţe.
Mie îmi plac ronţăielile. De la magazin nu mai cumpăr pentru că sunt de proastă calitate şi nu ştiu să citesc toate ingredientele de pe pachet. Vreau să ronţăi ceva rapid dimineaţa sau între mese sau atunci când îmi scade glicemia. Nu e sănătos să mănânc tot timpul ceva dulce. Aşa că mi s-a pus pata să fac biscuiţi săraţi de casă. O reţetă simplă, pe ale căror ingrediente să le ştiu şi să le controlez.
Am găsit ceva care îmi permite să mă mai şi joc cu ingredientele pentru că cele de bază sunt simple: făină, apă şi ulei de măsline. Da, ăştia sunt nişte biscuiţi mai speciali, gen crackers. Pe lângă ingredientele astea de bază se poate adăuga orice, în cantităţi mici şi testa pe rând combinaţii diferite. Se pot folosi ierburi uscate şi seminţe de tot felul. Încercaţi şi combinaţia mea de roşii uscate cu chimen.
Biscuiţii aceştia fără drojdie se pot servi la mic dejun cu nişte brânză sau pastă de măsline, humus, la prânz cu supe sau se pot ronţăi între mese.
Ingrediente
(pentru 40 de biscuiţi)
240 gr. făină integrală
144 ml. apă
52 ml. ulei de măsline
3 gr. sare de mare
5 gr. seminţe de chimen
4 roşii uscate mari, tăiate mărunt
Timp de preparare: 35 minute
Timp de coacere: 12-15 minute
Metodă de preparare
1. Într-un castron de mărime medie cântărim făina, sarea şi seminţele de chimen.
2. Adăugăm apa, uleiul de măsline şi roşiile uscate. Amestecăm totul bine cu o lingură de lemn până obţinem un aluat uşor lipicios.
3. Presărăm puţină făină pe masă sau pe un banc de lucru şi frământăm uşor aluatul câteva minute.
4. Îl punem înapoi în castron şi îl lăsăm la odihnit 20 de minute. Se poate ţine şi mai mult.
5. După 20 de minute, tăiem aluatul în 4 părţi egale cu un cuţit. Luăm fiecare parte şi o întinem cât mai subţire cu un făcăleţ. Cu cât sunt mai subţiri biscuiţii, cu atât ies mai crocanţi la cuptor. Se pot tăia în orice forme vrem. Eu am ales un mic dreptunghi.
6. Fiecare biscuit se înţeapă de câteva ori cu o furculiţă şi se presară cu câţiva fulgi de sare.
7. Coacem 12-15 minute la 220 de grade. O să iasă mai multe tăvi aşa că trebuie să coacem de mai multe ori. E un exerciţiu bun.
8. Servim imediat sau ţinem biscuiţii până la 7 zile într-un recipient închis ermetic.
Bon appétit!