De reţete fără drojdie e nevoie acum, mai mult ca niciodată. E o realitate că nu mai e în magazine şi nu că ar fi necesară supravieţuirii noastre, dar se pare că aşa a fost considerată. Nu contează însă pentru că sunt atâtea reţete fără drojdie de pâine, biscuiţi, sărăţele şi altele. Şi nu uitaţi de maia!
Eu sunt îndrăgostită până peste cap de aceşti biscuiţi. Au ulei în compoziţie şi asta le dă o aromă şi o consistenţă aparte. Am folosit ulei de măsline şi ulei vegetal, dar se poate folosi doar ulei vegetal. Şi de ce nu? Puteţi experimenta cu alte tipuri de ulei. Sunt atâtea.
Reţeta e de la Ottolenghi, dintr-una din cărţi. Mi-a plăcut pentru că e foarte simplă. Şi gustoasă. O să rămân la ea dacă mai am nevoie de ceva de ronţăit. În plus, biscuiţii se pot condimenta cu chilli, mirodenii şi seminţe. E la latitudinea voastră. Eu am pus doar boia şi sare de data asta, aşa cum spunea şi reţeta.
Mi-a plăcut că în timpul coacerii, biscuiţii s-au umflat şi au creat aceste băşici pline de aer. Se întâmplă pentru că în aluat e blocat aer din timpul formării. La temperaturi înalte el face aluatul să crească. Ca la pâine.
Am dublat cantitatea când am încercat reţeta, deci am făcut de două ori mai mult decât o să vă scriu vouă acum, pe blog. Nu e cazul să repetaţi experienţa mea pentru că mi-a luat vreo 2 ore să termin toţi biscuţii de întins şi copt. Au ieşit cam 100 de bucăţi. E prea mult. Şi am ars şi jumătate din ultima tavă. Era 10 noaptea…
Faceţi reţeta de mai jos, vedeţi dacă vă place şi repetaţi. Promit, promit, că nu o să vă pară rău. Sunt crocanţi, delicioşi, uşor săraţi şi cu o aromă pe care nu o veţi întâlni în curând la nimic cumpărat la pungă.
Ingrediente
pentru 50 de biscuţi
- 250 gr făină albă
- 4 gr praf de copt
- 115 gr apa
- 25 gr ulei de măsline sau vegetal
- 2 gr sare
- 2 gr boia dulce
- piper negru
Metodă
- Amestecăm toate ingredientele într-un castron. Ne folosim de o lingură de lemn, apoi amestecăm cu mâna.
- Formăm o bilă de aluat. Nu trebuie să frământăm pentru că este un aluat dur şi opune rezistenţă. O să înceapă să se rupă la suprafaţă şi nu vrem asta.
- Punem puţină făină pe fundul castronului şi aşezăm la loc alautul. Presărăm făină şi peste. Înfoliem şi ţinem la frigider 1 oră.
- Scoatem din frigider şi tăiem bucăţi din aluat cu un cuţit bine ascuţit.
- Cu un făcăleţ înfăinat şi pe o masă înfăinată, întindem foi foarte foarte subţiri, prin care citim ziarul aproape. Cu cât sunt mai subţiri aceşti biscuiţi, cu atât mai bine. Tăiem bucăţi mici din aceste foi întinde. Alegem noi cât de mici şi ce forme să fie. Eu am ales forme diferite şi m-am jucat cu asta.
- Aşezăm biscuţii într-o tavă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt şi presărăm cu sare de mare şi stropim cu ulei. Nu punem prea mult ulei peste ei, ca să nu se înmoaie prea tare.
- Coacem la 220 de grade timp de 6 minute. Ochii pe ei că se ard uşor şi repede.
Servim biscuiţii reci alături de un pateu, hummus, cremă de avocadă, supă, tocană sau aşa simpli. Sunt ca nişte chipsuri. Dau dependenţă. Ţin şi o săptămână într-un recipient închis ermetic.
Sunt foarte foarte buni!
Îmi place mult şi acest suport de sare de la Maldon. Îl am din Londra de când am vizitat oraşul Maldon şi am văzut cum fac sarea acolo. Este o mică afacere de familie care s-a păstrat până în zilele noastre şi au un produs de calitate folosit de chefi din toată lumea.
* Sunt foarte subţiri *
Stay safe!