Nu ştiu de ce, dar în ultima perioadă mi s-a pus pata pe scones. Poate pentru că aici, în Londra, se găsesc peste tot: în brutării, restaurante şi orice supermarket de la colţ. Sunt atât de British! Sunt şi foarte simplu de făcut, rapide şi nu necesită dospire. Se face aluatul şi se coace. A-M-A-Z-I-N-G!
Scones-urile sunt o combinaţie de prăjitură şi pâine rapidă. Au gust de lapte şi unt dacă le încercaţi aşa goale, dar britanicii le mănâncă împreună cu gem şi clotted cream. Ştiu ei ce ştiu. Doamne iartă-mă cum este acest clotted cream! Moale, fin ca mătasea, cu gust intens de unt. Noi nu avem aşa ceva. Citisem pe net despre clotted cream, dar nu ştiam cum e. Zilele astea, de când testez reţete de scones am cumpărat şi am mâncat. Ca un porc. Aceste scones nu sunt light deloc. Pică cam greu. Asta e!
Scones-urile sunt populare şi în alte regiuni, nu doar în Marea Britanie. În America se găsesc sub formă de triunghi, dar şi rotunde. Aici, în compoziţie, se folosesc uneori buttermilk sau smântână lichidă în loc de lapte. Sunt mult mai bogate la gust şi dulci pentru că uneori se adaugă şi glazură deasupra, obicei care nu se practică în Uk. În Australia se folosesc mult piureul de dovleac sau curmalele în compoziţie. În Ungaria, există pogăcelele, care seamănă cu scones, deşi sunt servite doar în variantă sărată.
{Mai multe despre clotted cream}
Clotted cream este o smântână foarte grasă, cu un conţinut minim de 55% grăsime. Se mai numeşte şi Devonshire sau Cornish cream pentru că provine din aceste două ţinute din sud-vestul Angliei. Se obţine prin fierberea indirectă (la abur sau la cuptor) a smântânii lichide grase din lapte de vacă. Cel mai faimos producător din UK este Rodda’s, de unde mi-am luat şi eu. Produc 25 de tone de clotted cream pe zi! Clotted cream face parte din ceremonia ceaiului de la ora 5, aşa numit şi cream tea unde se serveşte alături de scones, gem şi ceai.
Cum spuneam, recent am încercat câteva reţete de scones, cu diverse rezultate. Una chiar a fost greşită pentru că a avut prea mult praf de copt, cum se vede şi în poză, una nu a ieşit wow şi alta a creat nişte scones multe prea sfărâmicioase. Am rămas la reţeta de scones de la o brutărie din Londra, Gail’s. Stăpânesc acum bine reţeta şi am făcut mereu jumătate din cantitate pentru că nu am vrut prea multe scones. Cu jumătate mi-au ieşit mereu 7-8 bucăţi. Suficient.
Tot ce pot să spun este că e simplu să faceţi scones în casă. Şi rapid. Aveţi pe de o parte ingredientele uscate apoi grăsimea, adică untul şi apoi ingredientele umede. Se face o cocă, care se întinde puţin cu sucitorul şi din care se decupează scones. Se coc imediat şi se servesc imediat! S-I-M-P-L-U. Am încercat însă doar varianta cu lapte până acum şi nu buttermilk sau smântână. Şi nu-mi plac scones-urile care nu au ou în compoziţie. Au un gust ciudat şi sunt cam fade. Sunt o alternativă pentru cei intoleranţi la ouă însă.
Am testat şi câteva scones din oraş cu ocazia asta ca să-mi fac o idee mai clară despre ele şi să ştiu cam cum trebuie să iasă. Am cumpărat scones de la mai multe brutării şi am vrut să vă arăt cât de diferite pot să fie. De la stângă la dreapta: Ottolenghi, Euphorium Bakery, Beyond Bread, Artisan Gluten Free Bakery, Fitzbillies (Cambridge). Mi-au plăcut mai multe cele cu fructe decât cele simple. Scone-ul de la Ottolenghi a fost printre preferate pentru că e mai dulce şi are aromă de portocală. Cel cumpărat din brutăria din Cambridge mi-a plăcut cel mai puţin pentru că a avut gust puternic de bicarbonat. Restul au fost bune, nu m-au dat pe spate.
O să trec direct la reţetă acum şi dacă vreţi să citiţi câteva sfaturi pentru nişte scones perfecte, daţi scroll la finalul postării. Sper să vă ajute informaţiile!
Ingrediente
pentru 8 scones
360 gr. făină albă
1 şi 1/2 tsp praf de copt
1/4 tsp sare de mare fină
100 gr. unt foarte rece, tăiat cubuleţe
70 gr. zahăr fin (caster sugar), nu tos
1 şi 1/2 ouă sau 1 ou mare şi 1 ou mai mic
80 ml. lapte
ou pentru uns
Timp de preparare: 15 minute pentru cocă şi 20 minute pentru copt
Ustensile de bucătărie
teaspoons
un tel
un cookie cutter cu formă ondulată sau unul simplu de aprox. 5 cm. *
o tavă pentru copt
* Investiţi într-un cookie cutter cu formă ondulată. Am folosit la început gura de la pahar, dar nu e suficient de ascuţită şi pleoşteşte prea mult coca. Până nu am folosit un cookie cutter de care trebuie, nu am fost mulţumită de rezultat.
Metodă
Începem cu ingredientele uscate, în afară de zahăr, pe care le cernem într-un castron. Adăugăm untul cuburi şi cu ajutorul degetelor îl fărâmiţăm şi încorporăm în făină până obţinem mici firimituri. Adăugăm zahărul şi îl încorporăm în aluat. Într-un alt castron, batem puţin cu telul ouăle cu laptele. Dacă vreţi să ştiţi cum să cântăriţi o jumătate de ou, atunci cântăriţi un ou spart întreg într-un pahar, bateţi-l puţin cu o furculiţă ca să omogenizaţi şi cântăriţi într-un pahar separat jumătate. Ce vă rămâne, folosiţi pentru uns scones-urile înainte de coacere. Done!
Facem o adâncitură în mijlocul castronului cu făină şi turnăm laptele cu ou. Cu o furculiţă sau cuţit, amestecăm până se combină totul şi arată cât de cât ca o bilă mare de cocă. O să fie lipiciosă coca. E bine aşa. Coca nu trebuie lucrată prea mult, în nici un caz frământată. Cu cât lucraţi mai puţin coca, cu atât aveţi scones mai light şi pufoase. Pe suprafaţa de lucru, presărăm puţină făină şi răsturnăm coca de scones din castron. Cu un făcăleţ înfăinat întindem puţin coca. Trebuie să fie foarte înaltă. Chiar dacă au praf de copt, scones-urile nu cresc foarte mult. Coca trebuie să aibă 3-4 cm. înălţime. Cu ajutorul unui cookie cutter înfăinat şi el, tăiem scones din aluat. Mie mi-au ieşit 6 şi apoi din restul de cocă rulat din nou am mai scos 2.
Aşezăm scones-urile pe o tavă de cuptor cu hârtie de copt. Ungem cu ou.
Coacem timp de aprox. 20 de minute la 200 de grade. Important este să crească puţin, să fie rumene la suprafaţă (aici vă puteţi ajuta de funcţia grill a cuptorului) şi să fie rumene pe fund. Să se audă un sunet ca de gol când bateţi uşor.
Când sunt gata, le scoatem din cuptor şi le aşezăm pe un grătar ca să le răcim. Scones sunt cele mai bune când sunt proaspete, de aceea e bine să le mâncăm imediat ce le-am făcut A doua zi se pot reîncălzi la cuptor înainte de servire. Nu vă recomand să le serviţi mai mult de două zile. Dacă totuşi vă mai rămân şi a treia zi, atunci se pot băga la toaster.
Se servesc cu gem sau dulceaţă, după preferinţe, clotted cream, tradiţional, dar se poate şi cu iaurt, unt, smântână, etc şi fructe proaspete.
Se păstrează cel mai bine într-un recipient închis ermetic.
Dacă nu vreţi să le coaceţi pe toate pe loc după ce le decupaţi, le puteţi congela şi coace când vreţi. Le puteţi coace direct congelate sau le ţineţi peste noapte la frigider ca a doua zi să le coaceţi cum vă treziţi. Trebuie însă să le coaceţi la o temperatură mai joasă, de 180 de grade pentru ceva mai mult timp.
Puneţi câteva bucăţi de zmeură peste scone şi faceţi sandviş. Enjoy!
8 Sfaturi pentru nişte scones perfecte
1. Cerneţi ingredientele uscate.
2. Untul, laptele şi ouăle trebuie să fie reci.
3. Lucraţi mai puţin coca pentru nişte scones foarte light şi pufoase.
4. Folosiţi un cookie cutter cu forma ondulată.
5. Când decupaţi scones-urile, apăsaţi vertical pe cocă şi ridicaţi cutterul. Nu-l răsuciţi în toate direcţiile.
6. Nu le răsfăţaţi prea mult. Ele au un look rustic şi homemade.
7. Aşezaţi-le mai apropiate unele de altele. Dacă sunt apropiate, cresc în înălţime.
8. Fiţi creativi când vine vorba de scones.Folosiţi stafide şi alte fructe uscate, coajă de portocală sau nuci în compoziţie.
Şi pentru că am descoperit cu ocazia asta că mai am două reţete de scones pe blog, le las aici pentru inspiraţie. Sunt cam subţiri, dar nah, pe atunci nu ştiam ce ştiu acum.
1. Scones cu unt şi dulceaţă de coacăze negre.
2. Scones cu piure de dovleac şi nuci.
Bon appétit!
Pingback:Scones cu brânză de burduf -
De cate ori descopar pe cineva care iubeste clotted cream la fel de mult ca mine, stiu ca am gasit un gastro-suflet pereche. Gusturile noastre in materie de scones nu se potrivesc defel – mie imi plac cele perfect simple, fara ou, fara fructe uscate si fara zahar, dar, ah, cu clotted cream si dulceata! Kaymak-ul turcesc e cam acelasi lucru si la fel de adictiv, desi poate mai putin omogen. Planul meu este sa conving un producator local din Romania (deja am o lista scurta) sa faca clotted cream si la noi. Dupa care sa mananc o cutie pe saptamana si sa ii scriu ode, frecvent. Pentru ca merita.
Pana atunci, in Romania, scones merg cel mai bine cu mascarpone.
Scones-urile merg şi cu iaurt sau smântână. Nu fac discriminări. Ar fi super să se găsească clotted cream şi în România! Până atunci, am gustat eu odată o smântână grasă grasă undeva în Criţ, Braşov şi era foarte apropiată de clotted cream. Mi-a plăcut mult. Provenea de la localnici.
exista pe internet sau se poate face in casa eu am reusit
Buna ziua,
Unde ati gasit clotted cream in Romania sau ce reteta ati gasit? Tare imi e dor de cream tea….
Multumesc
Bună Daniela. Eu locuiesc în Londra. Am cumpărat de aici. Nu ştiu dacă se găseşte în România.
Mi-a scapat mie sau nu scrie partea in care adaugi si zaharul? am terminat de facut aluatul si am realizat ca nu am facut nimic cu zaharul pe care il pregatisem la indemana.
Multumesc
Bună Elena. Scuze, da, am greşit eu. Zahărul trebuie pus în aluat după unt. Am corectat acum.