R

Rulada cu zmeura si crema diplomat

rulada cu zmeura

Rulada cu zmeura si crema diplomat. E posibil sa fie desertul meu preferat. Un blat pufos si aerat, umplut cu o crema fina de vanilie si zmeura proaspata. Ce poate fi mai bun pentru un moment pofticios?

O rulada are la baza un blat moale si subtire, precum un genoise, pandispan sau chiar joconde. Mie imi place mai mult genoise-ul. Metoda de realizare il face cel mai pufos dintre toate. Aromat cu putina vanilie sau coaja de lamaie este bun de mancat chiar si gol.

Combinatia pe care am ales-o aici pentru desert este de fructe proaspete, crema diplomat de vanilie si un jeleu de capsuni cu busuioc. Un desert de vara, racoros si plin de arome proaspete. Jeleul da extra culoare feliei de rulada, atunci cand este taiata, dar si un extra gust de fructe. Jeleul de capsuni si busuioc este mai deosebit si puteti sa il incercati si in alte prajituri sau torturi. Are o consistenta mai tare ca sa se poata intinde bine pe foaia de rulada.

Ingrediente

pentru o rulada

blat genoise

150 gr oua (3 oua)
94 gr zahar alb
un praf de sare
94 gr faina alba
fulgi de migdale – optional

jeleu de capsuni

100 gr piure de capsuni
20 gr zahar alb
10 frunze de busuioc proaspat – optional
2 gr foi de gelatina Dr. Oetker Blatt Gelatine

crema diplomat de vanilie

250 gr lapte gras 3.5% grasime
pudra de vanilie sau pastaie
55 gr zahar alb
3 galbenusuri
30 gr amidon de porumb
25 gr unt 82% grasime
4 gr foi de gelatina
100 gr smantana pentru frisca

decor
zmeura proaspata
fulgi de migdale

Metoda

Jeleu de capsuni cu busuioc. Se hidrateaza gelatina foi intr-un recipient cu apa rece si gheata. Se pune la fiert intr-o cratita, jeleul de capsuni impreuna cu zaharul pana ce acesta din urma se dizolva. Se ia de pe foc si se adauga busuiocul si gelatina. Se bledeaza cu un blender vertical pana devine complet omogen. Eu folosesc blenderul cu imersiune de la Bamix. Se pune jeleul intr-un castron si se acopera cu folie alimentara. Se tine la frigider pana ce se incheaga.

Crema diplomat. Aceasta crema este formata dintr-o baza de crema de patiserie la care se adauga gelatina si smantana montata. Crema de patiserie trebuie facuta prima. Gelatina se pune la hidratat intr-un recipient cu apa si gheata.

Intr-o cratita, se pune la fiert laptele impreuna cu pudra de vanilie si o parte din zahar. Se da in clocot. Intr-un castron, se amesteca restul de zahar cu galbenusurile si amidonul. Odata ce laptele a dat in clocot, se toarna treptat peste pasta din castron si se amesteca bine cu un tel. Se intoarce toata compozitia pe foc si se gateste pana ce fierbe. Se fierbe timp de 2 minute si se amesteca in continuu. Se da crema de pe foc si se adauga untul, care se omogenizeaza cu un tel. Se adauga si gelatina si se amesteca bine pana ce totul este incorporat omogen.

Crema se tine la frigider intr-un castron, cu folie la contact. Dupa ce s-a racit, se blendeaza cu un blender vertical. Smantana pentru frisca se monteaza la mixer pana in stadiul moale. Se incorporeaza in baza de crema in doua sau trei transe. O mai tinem la frigider daca este moale.

Blatul genoise. Pentru blat avem nevoie sa preincalzim cuptorul la 180 de grade, functia ventilatie. Tapetam o tava de cuptor de 40×30 cu hartie de copt. Incalzim la bain marie ouale impreuna cu zaharul si sarea. Incalzim pana la 43 de grade cu ajutorul unui termometru. Turnam compozitia intr-un mixer si mixam pana ce spuma capata volum si este ferma, timp de 10-12 minute. Incorporam faina in 2-3 transe cu ajutorul unei spatule. Turnam blatul in tava si il intindem cu ajutorul unei spatule lungi de metal. Eu am ales sa intind blatul intr-o foaie mai mica putin decat tava, si anume, 38×28. Astfel, a iesit mai groasa. Presaram deasupra foii fulgi de migdale.

Coacem blatul genoise timp de 6-7 minute pana creste si se rumeneste usor. Scoatem blatul si il asezam pe un gratar de bucatarie. Dupa 2-3 minute, il presaram cu zahar pudra si il acoperim cu o alta foaie de copt. Il intoarcem cu fundul in sus si il desprindem de pe hartia pe care s-a copt, astfel incat ramane pe foaia noua si curata. Se ruleaza in aceasta foaie si se tine asa rulat timp de 30 de minute.

Pregatirea ruladei

Jeleul trebuie mixat putin la mana cu un tel sau la mixer ca sa se desfaca.

Se deruleaza foaia de rulada. Se intinde tot jeleul pe suprafata foii cu o spatula lunga metalica.

Se intinde toata crema. Se presara zmeura proaspata peste tot.

Se ruleaza la loc usor cu ajutorul hartiei in care se afla, apoi se acopera cu aceasta. Se aplica presiune pe rulada impingand cu o rigla in ea, in timp ce se trage de capatul mai lung al hartiei. Astfel, rulada este mai stransa si se vede mai frumos atunci cand este taiata.

Se taie capetele ruladei cu un cutit zimtat de paine. Se serveste. E buna si a doua zi.

Bon appetit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.