În ultima vreme mă uimeşte faptul că încep să îmi placă alimente şi mâncăruri pe care nu le suportam atunci când eram mică: supele, spanacul, stafidele, dovleacul, etc. Dovleacul îmi plăcea doar în plăcintele calde şi dulci, dar numai atunci când era proaspăt scos din cuptor şi miroasea bine. În rest, nici nu mă interesa. Acum îl redescopăr, îl testez în reţete dulci şi sărate, îmi place culoarea lui, textura, cum se îmbină cu celelalte arome şi că în perioada asta am cu ce să gătesc reţete noi şi frumoase. Cel mai bine şi sănătos pentru noi este să încercăm să ne hrănim cât putem de mult şi des cu ce este de sezon şi local iar salata asta e o nebunie! Atâtea arome interesante care se combină delicios şi creează un preparat fresh şi uimitor. Mie îmi place doar să mă uit la el. Mă satur doar din atât.
Nu ştiu despre voi, dar eu am mai adăugat ceva nou în alimentaţia mea, dovleacul, şi sunt foarte fericită. Nici nu-mi trecea prin gând acum ceva timp să gătesc cu dovleac iar acum vreau să încerc tot felul de minunăţii cu el şi dacă această salată nu vă impresionează, atunci fiţi pe fază pentru că urmează o altă reţetă cu dovleac, de data asta dulce, care sunt sigură că o să vă placă.
Un octombrie frumos să aveţi! Şi daţi dovleacului o şansă.
Ingrediente
(pentru 2 porţii)
100 gr. valeriană (se găseşte la pungă sau caserolă)
4-6 fâşii de dovleac proaspăt
60 gr. telemea de capră
câteva seminţe de dovleac şi floarea soarelui
câteva stafide aurii
pentru dressing
1 iaurt grecesc
puţină zeamă de lămâie
1 lingură de tahini (pastă de susan)
sare
Timp de preparare: 10 minute + 1 h cât stă dovleacul la cuptor
Da, durează ceva salata asta pentru că dovleacul trebuie copt. Însă nu trebuie să aşteptaţi după el pentru că se coace şi singur, timp în care puteţi să vedeţi 2-3 seriale chiar şi vă miroase şi casa bine. Luaţi un dovleac de la piaţă, îl spălaţi puţin şi ştergeţi iar apoi îl tăiaţi fâşii nu foarte groase începând de la cotor spre bază. Ca la pepene. E puţin mai greu ca la pepene iar eu stau foarte prost la capitolul tăiat şi răbdare, se vede şi din poze, dar am scos-o la capăt până la urmă. Coacem doar 4-6 fâşii acum, dar cu restul putem face alte reţete.
Scoatem miezul şi sâmburii cu o lingură şi aşezăm fâşiile de dovleac în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Ungem cu ulei de măsline şi presărăm sare şi piper. Cuptorul e încins şi coacem dovleacul timp de aproximativ o oră. Îl întoarcem pe toate părţile şi apoi îl pregătim pentru salată.
Într-o farfurie punem o mână de valeriană, aşezăm fâşiile de dovleac, fărâmiţăm brânza peste, presărăm seminţele şi stafidele şi turnăm dressingul. Aceste îl facem amestecând ingredientele de sus. Gustul depinde de voi şi cât de puternic vreţi să se simtă tahini.
Servim imediat.
Bon appétit!