S

Shortbread cu merişoare şi coajă de clementină

shortbread anason cu lapte0

Asta e o altă reţetă britanică pentru voi, de origine scoţiană care se face de Crăciun. Este prima reţetă care s-a printat în Scoţia în 1736. Cred că ştiţi fursecurile Walkers. Sunt cele mai faimoase şi se găsesc şi în România. Despre ele este vorba.

Ce e shortbread? Shortbread este un fursec/biscuit (eu am să-i zic fursesc că e mai de Crăciun) format din doar trei ingrediente: o parte zahăr, două părţi unt şi trei părţi făină. Vă puteţi juca cu cantitatea în felul acesta. Ca să faceţi shortbread nu aveţi nevoie de un mixer electric şi nici tel manual. Tradiţional, se serveşte aşa simplu, fără arome, decupat în diverse forme: cercuri, triunghiuri, bastonaşe, etc. Numele vine de la shortening (grăsime care la temperatura camerei este solidă), care este folosită în cantităţi mari pentru cocă, mai exact două părţi din cantitatea totală. Shortening se referă însă mai mult la margarină sau ulei de palmier/cocos hidrogenat şi nu unt. Nu vă speriaţi însă, că noi nu vom folosi aşa ceva în reţetă, ci unt. Şi pentru că untul e important pentru reţetă, încercaţi să folosiţi un unt de calitate. Poate să fie şi sărat. În reţete, de obicei, se mai adaugă un pinch de sare, deci e ok.

Reţeta e de la River Cottage.

shortbread cu merisoare si clementina

Ingrediente
pentru 20 de fursecuri

150 gr. unt sărat moale, cuburi
75 gr. zahăr fin
225 gr. făină albă
coaja de la 2 clementine
sucul de la clementine
o mână de merişoare uscate

Timp de preparare: 20 de minute pentru cocă + 20 de minute pentru coacere

Ustensile de bucătărie

făcăleţ pentru întins
cookie cutter pentru decupat shortbread (de oricare formă sau mărime) – eu am folosit unul rotund de 4 cm.

Metodă

Începem cu merişoarele pe care le tăiem pe jumătate. Le macerăm în sucul de la clementine. Coaja rasă o folosim în aluat. Merişoarele se pot ţine în suc câteva ore sau peste noapte. Dacă nu aveţi răbdare, atunci faceţi pasul ăsta înainte să vă apucaţi de aluat. E suficient.

Într-un castron, frecăm untul moale cu o lingură de lemn până devine ca o pastă omogenă. Nu devine lichid şi nici ca o cremă pentru că nu-l lucrăm cu mixerul electric. Adăugăm zahărul şi îl încorporăm în unt tot cu lingura. Trecem făina prin sită şi o turnăm pe toată peste unt. Cu o furculiţă încorporăm untul în făină până obţinem nişte firimituri mari şi totul începe să se lege. Formăm o bilă de cocă cu mâinile, dar fără să frământăm mult. Doar adunăm toate ingredientele cu ajutorul mâinilor. Pentru că este o cantitate mare de unt, o să se lege imediat.

Aşezăm coca de shortbread pe o hârtie de copt. Presărăm coaja de la clementine şi merişoarele scurse şi stoarse de suc peste. Punem o altă hârtie de copt peste cocă, şi cu un făcăleţ, întindem până avem un strat de aprox. un cm. Nu trebuie să fie groase fursecurile. Ne folosim de cele două hârtii de copt ca să nu mai adăugăm făină la cocă. Aşa, putem lucra mult mai simplu şi curat. Decupăm fursecurile cu ce formă vrem şi le aşezăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm puţin spaţiu între ele şi nu aglomerăm tava. O să se lipească unele de altele. Înţepăm fursecurile cu furculiţa în câteva locuri. Coacem timp de 15-20 de minute la 170 de grade. Shortbread se coace la o temperatură joasă ca să nu se rumenească prea tare. Nu vrem să colorăm sau să rumenim fursecurile. Deloc. Trebuie să rămână albe. Sunt gata atunci când se colorează puţin pe margine. Ţineţi minte că nu au ou în ele sau ceva crud. Sunt gata imediat.

Se lasă la răcit apoi. Sunt moi şi sfărâmicioase atunci când le scoateţi din cuptor, aşa că nu le ridicaţi. Încercaţi să le mutaţi cu tot cu hârtie pe un grătar ca să se răcească. Aşa e mai simplu. Cât sunt calde, presăraţi puţin zahăr peste ele. Când se răcesc, devin ferme.

Fursecurile sunt foarte crocante şi devin mai bune în timp. Se pot păstra până la 4 săptămâni într-un recipient închis ermetic.

Eu zic că Moşul o să fie foarte impresionat. Să vină Crăciunul!

shortbread

shortbread1

shorbread fursecuri scotiene2

fursecuri scotiene shortbread

 Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.