sos caramel

Sos caramel. Cui nu-i place? Mie mi se pare că este un (alt) sos de bază în cofetărie foarte important. Cum este şi sosul de vanilie.

Pentru a pregăti sos caramel acasă, în loc de a-l cumpăra, avem nevoie de foarte puţine ingrediente – zahăr, smântână pentru frişcă şi unt. Ingredientele sunt simple şi la îndemână.

Există două tipuri de sos caramel sau moduri de a începe un caramel – umed sau uscat. Să vă explic. Orice caramel începe cu o cantitate generoasă de zahăr pusă la topit într-o cratiţă. Se poate pune direct zahărul, dar trebuie să stăm cu ochii pe el ca să nu se ardă. Mai există însă şi varianta de caramel umed, care începe cu zahăr amestecat cu puţină apă, hidratat deci, şi care poate fi lăsat în pace cât timp fierbe.

sos caramel

La ce putem folosi un sos caramel?

El poate fi servit la o varietate mare de deserturi şi prăjituri. Poate fi folosit la decorul unui chec sau cheesecake şi poate fi turnat peste îngheţată. Este baza cremei de zahăr ars. Poate fi folosit la umpluturile unor bomboane de ciocolată. Poate fi turnat peste o tartă cu mere. Cu mere merge exraordinar de bine. Mie îmi place şi într-un brittle sau crocant, cum îi spune în română – un caramel amestecat cu nuci rumenite şi apoi lăsat la răcit. Se rupe în bucăţi şi se poate folosi la decor.

Un borcan de sos caramel este bine de avut în casă sau în frigider şi pentru pofte de dulce. Se ia un biscuit sau mai mulţi şi se serveşte cu puţin caramel. Done.

sos caramel

Reţetă sos caramel 

Ingrediente

  • 375 gr de zahăr
  • 235 gr smântână pentru frişcă
  • 70 gr unt, poate fi tăiat cuburi
  • sare de mare (opţional)

Timp de preparare: 20 de minute

Metodă 

Într-o cratiţă de mărime medie, punem la topit zahărul amestecat cu puţină apă, la foc mediu – mare. Folosim puţină cantitate de apă astfel încât doar să-l umezim pe tot şi să facem o pastă. Nu amestecăm în el. Marginile cratiţei se pot curăţa cu o pensulă umezită, astfel încât să îndepărtăm orice cristal de zahăr care a rămas nehidratat. Evităm cristalizarea zahărului.

Încălzim separat smântâna pentru frişcă. Tot pe foc, până aproape să dea în clocot.

Lăsăm zahărul la fiert până ce toată apa s-a evaporat şi zahărul capătă o nuanţă arămie închisă. Cu ajutorul unui tel şi menţinând un flow constant, turnăm smântâna peste zahăr. Turnăm puţin câte puţin pentru că în acest moment o să se umfle amestecul şi devine o spumă mare şi fierbinte. Aveţi grijă la acest pas să nu vă ardeţi. De aceea, smântâna o adăugăm treptat şi amestecăm cu un tel rapid şi constant. În plus, ne folosim de o cratiţă medie sau mare ca să aibă loc caramelul să se umfle şi să nu sară în toate direcţiile.

Odată ce am încorporat toată smântâna lichidă şi caldă, putem lăsa caramelul 2-3 minute pe foc ca să mai fiarbă. O să se domolească şi o să arate ca un sos. Apoi, îl dăm de pe foc şi adăugăm untul. Omogenizăm cu un tel sau o spatulă şi turnăm în borcane.

Sosul caramel proaspăt gătit este foarte lichid. Odată ce este pus în borcane sau alt tip de recipiente, se răceşte şi devine ca o pastă groasă şi densă. Trebuie reîncălzit dacă vrem să fie uşor de turnat peste un desert sau se poate lăsa la temperatura camerei.

Dacă vrem, putem adăuga sare în sosul caramel. Sarea se adaugă la final. Mie îmi place mult combinaţia de dulce şi sărat. Acest tip de caramel sărat se poate turna într-o coajă de tartă şi peste el, turnat un strat de ganache de ciocolată. Yum!

sos caramel

Delicios

sos caramel

Cum păstrăm un sos caramel?

  1. Într-un borcan, la frigider, timp de o lună.
  2. Se poate ţine şi la temperatura camerei, dacă nu este foarte cald, într-un recipient de plastic cu folie alimentară peste şi un capac. Astfel, este mereu gata de folosit pentru că este moale şi mai lichid. Ţine şi două săptămâni.

sos caramel

Poftă buna 🙂

sos caramel

Love and caramel! ♥

 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.