T

Tartă cu căpşuni şi cremă de vanilie

tartă cu căpşuni

Tartă cu căpşuni şi cremă de vanilie. Acesta este un desert suprem. Căpşunile abia au început să apară timid prin piaţă şi magazine aşa că e momentul să le folosiţi. De ce nu într-o tartă? Combinaţia de căpşuni cu vanilie este clasică şi merge de fiecare dată. Varianta cea mai simplă a acestui desert este coaja de tartă umplută cu cremă de vanilie şi decorată cu fructe proaspete. Eu am făcut însă un upgrade la tarta cu căpşuni şi am mai adăugat câteva elemente.

Un astfel de desert poate fi îmbunătăţit dacă vrem. Eu am adăugat un blat pufos genoise în coaja de tartă peste care am pus un strat de gem de căpşuni şi abia apoi am pus cremă de vanilie. Îmi place ideea de desert în straturi şi varianta aceasta nu se aplică doar la torturi şi entremet. Putem face asta şi cu tartele dulci.

tarta cu capsuni

În primul rând, îmi place blatul pufos. Aşezat pe fundul cojii de tartă, o poate menţine crocantă mai mult timp. Gemul este un adaos bun din punctul meu de vedere pentru că e greu să nimerim doar căpşuni foarte dulci şi gustoase la piaţă. Dacă chiar vrem un desert cu o aromă intensă de căpşuni, atunci puţin gem nu strică. Stratul de vanilie aici este subţire şi fin pentru că uneori, crema pică greu şi este cam densă. Aici e suficientă.

{Tartă cu căpşuni şi cremă de vanilie }

Reţetă

Aluat de tartă dulce (sucree)

  • 350 gr făină albă
  • 125 gr unt rece, cuburi
  • 125 gr zahăr alb
  • 2 ouă + 1 gălbenuş
  • sare

(cu această cantitate puteţi face o tartă de 26 cm, 2 tarte de 20 cm sau 4 de 16 cm)

Blat genoise

  • 31 gr făină albă
  • 1 ou la temp camerei
  • 31 gr zahăr alb
  • 8 gr unt topit şi răcit puţin

Sirop de lămâie

  • 125 gr apă
  • 125 gr suc de lămâie
  • 150 gr zahăr

Cremă de vanilie (780 gr)  – vă ajunge pentru 2-3 tarte

  • 500 mp lapte gras
  • 2 bastoane de vanilie sau pastă de vanilie
  • 6 gălbenuşuri
  • 120 gr zahăr alb
  • 50 gr făină albă

Alte ingrediente: 2 linguri de gem de căpşuni, căpşuni proaspete, fulgi de migdale

Metodă

  1. Eu am pregătit o tartă cu căpşuni de 18 cm, deci am avut suficientă cantitate din toate elementele. Puteţi ajusta şi voi cantitatea de care aveţi nevoie pentru mărimea formei din bucătăria voastră.
  2. Începem cu crema de vanilie care trebuie să stea la frigider înainte de folosire. Fierbem laptele împreună cu vanilia şi jumătate din cantitatea de zahăr. Într-un castron, amestecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr, făina şi puţin lapte din primul amestec. Atunci când laptele fierbe, turnăm jumătate din cantitate peste ce avem în castron şi amestecăm cu un tel. Turnăm totul înapoi în oală şi amestecăm continuu. Fierbem câteva minute până ce amestecul se îngroaşă. La final trebuie să avem o compoziţie de 82 de grade sau peste. Turnăm crema patiseră într-un recipient de plastic şi acoperim cu folie alimentară ca să nu facă pojghiţă. Răcim la frigider câteva ore sau peste noapte.
  3. Pentru aluatul de tartă, amestecăm într-un castron făina cu sarea. Adăugăm untul şi îl fărâmiţăm cu vârful degetelor în făină până obţinem consistenţa unor firimituri. Adăugăm zahărul şi amestecăm. Turnăm ouăle şi amestecăm cu o furculiţă. Apoi strângem tot aluatul într-o bilă şi o ţinem la frigider câteva ore. Apoi, scoatem aluatul şi îl lăsăm puţin la temperatura camerei să se înmoaie. Îl rulăm cu un făcăleţ între două foi de hârtie de copt. Grosimea tartei trebuie să fie de 3-4 cm. Dacă e prea moale aluatul după rulat, îl putem pune din nou la frigider. Dacă e ok, îl aşezăm în forma noastră de tartă unsă cu unt sau cu spray pe bază de unt/ulei. O dăm la frigider din nou pentru 30 de minute. Coacem tarta în orb, adică o acoperim cu o hârtie de copt şi în ea punem boabe de fasole sau orez. Orice greutate e bună. Coacem la 190 de grade timp de 20 de minute. Apoi scoatem hârtia de copt şi mai coacem tarta la 160 de grade până ce devine rumenă şi e uscată. Trebuie gătită complet.tartătartă
  4. Pentru blatul genoise, cantitatea e perfectă pentru o tartă. De aceea este şi o reţetă mică. Oul îl batem la mixer împreună cu zahărul până ce devine spumă şi şi-a crescut volumul. Mixăm câteva minute bune. Apoi încorporăm uşor cu o spatulă făină trecută prin sită. La final, turnăm untul şi îl încorporăm uşor. Pe o tavă de cuptor unsă cu unt şi tapetată cu hârtie, întindem în strat subţire acest blat genoise. Ne folosim de o spatulă offset. O tavă perfectă pentru cantitatea asta are dimeniunea 32 cm x 22 cm, dar orice e bun. Coacem blatul timp de 5-6 minute la 190 de grade. Îl lăsăm la răcit şi apoi îl decupăm cu o formă rotundă precum un inel de inox sau o farfurie, uşor mai mică decât dimensiunea cojii de tartă. Desprindem blatul cu grijă de hârtia de copt. Ne putem folosi de o spatulă offset sau un cuţit lung.
  5. Pentru siropul de lămâie, trebuie doar să fierbem toate ingredientele până ce tot zahărul s-a topit.
  6. Pentru asamblat tarta cu căpşuni, avem coaja de tartă în care aşezăm discul de blat genoise. Îl însiropăm cu siropul de vanilie cald. Întindem gemul de căpşuni peste blat. Nu punem mult. Un strat subţire este suficient. Apoi punem crema de vanilie. Crema de vanilie scoasă direct de la frigider o să fie tare şi densă. O punem într-un castron şi o amestecăm cu un tel până devine din nou fină şi cremoasă. Pe deasupra cremei aşezăm multe căpşuni proaspete şi decorăm cu fulgi de migdale.tartă

Enjoy!

tartă cu căpşuni

tartă cu căpşuni

tarta cu capsuni

tarta cu capsuni

tarta cu capsuni

Poate vreţi să faceţi cunoştinţă şi cu sora acestei tarte.

Tartă cu zmeură şi cremă patiseră

tartă

Love & strawberries! 🍓

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.