Tarta cu ciuperci, branza Stilton si nuci. Am învăţat să iubesc ciupercile în timp. Mi-a făcut mama într-o dimineaţă o omletă cu ciuperci şi mi-a plăcut la nebunie! Ăla a fost momentul în care le-am dat o şansă şi de atunci mănânc ciuperci pe pâine cum ar veni.
Îmi plac umplute la cuptor, făcute pateu, în tăieţei asiatici şi mai ales în tarte şi quich-uri. Toamna asta o să mă bucur mai mult de ele şi vreau să gătesc reţete noi. Să vedem cum stau şi cu timpul pentru că mereu îmi doresc să fac mai multe lucruri decât e omeneşte posibil şi apoi cad lată de oboseală. Deh, nu-i uşor să fii cofetar. No, no, no.
Pentru tarta asta am fost la aprozar, pe cand locuiam in Londra, într-o dimineaţă şi am ales un pic din fiecare fel de ciuperci pe care îl aveau la vânzare. Era un butic foarte chic la mine în cartier, dar cu preţuri pe măsură, însă şi cu produse mai de calitate, organice. Unele ciuperci sunt chiar scumpe. Depinde de cum sunt crescute şi culese, de zonă şi sezon.
Ce am cumpărat: (de jos în sus), ciuperci maro – chesnut, King Oyster, girolles, ciupercă mare plată, shiitake şi pleurotus. Orice sortiment de ciuperci se potriveste la aceasta tarta. Este oricum ceva ce am improvizat pe moment si pentru ca am fost inspirata de toamna superba de afara.
Iubesc toamna si tot ce aduce ea mai bun. Speranta, o briza mai racoroasa, frunze care cad romantic prin parcuri, fructe si legume de sezon si placerea de a folosi din nou cuptorul pentru deserturi bune.
Aluatul a ieşit perfect. Am folosit iar reţeta lui Richard Bertinet şi cred că la ea rămân. Am făcut o tartă deschisă pentru că e mult mai uşor şi nu e nevoie de o formă, în plus are mai mult aluat pe margini – partea mea preferată.
Şi pentru că am descoperit că nu mai pot să gătesc/prepar nimic simplu, am decorat marginea tartei cu seminţe şi după coacere am pus cres. Nu se mai poate fără cres în ziua de azi.
Ingrediente
pentru o tartă
aluat
250 g făină alba
5 g sare
125 g unt rece
1 ou
35 ml apă rece sau de la congelator
umplutură
(nu prea am cântărit pentru reţeta asta)
ciuperci diverse tăiate felii, cam 500 de g
brânză albastră Stilton, cam 30 g
nuci tocate, câteva bucăţi
sare, piper
ulei pentru prăjit
decor
seminţe (am combinat susan alb şi negru cu nigella)
cres de mazăre
Timp de preparare: 50 min
Timp de coacere: aprox. 40 de minute
Metodă
Pentru aluat am repetat metoda lui Richard Bertinet de la tarta cu fructe. Vedeţi aici poze. Făina şi sarea le punem într-un castron. Adăugăm untul plat bătut cu făcăleţul şi îl rupem în bucăţi mici. Le înfăinăm bine şi le încorporăm în făină până obţinem firimituri. Adăugăm oul bătut cu furculita anterior şi apa şi amestecăm până obţinem un aluat omogen. Îl frământăm câteva secunde şi apoi îl înfoliem cu hârtie de copt. Merge la frigider 30 de minute. După cele 30 de minute îl scoatem şi îl rulăm între 2 hârtii de copt. Îl întindem în tavă pe o hârtie de copt şi îl înţepăm de câteva ori cu o furculiţă.
Prăjim ciupercile în ulei. Asezonăm cu sare şi piper. Le întindem pe o farfurie sau o tavă la răcit.
Peste aluatul de tartă presărăm bucăţi de brânză. Aşezăm ciupercile, apoi mai presărăm brânză şi nuci. Lăsăm marginile goale ca să le putem închide. Ungem cu ou tarta şi presărăm seminţe.
Coacem la 200 de grade timp de aprox. 40 de minute. Eu am mutat tarta mai sus şi mai jos ca să se coacă bine pe ambele părţi. Aşa funcţionează cuptorul meu. Pentru unul mai performant puteţi folosi 180 de grade.
Servim imediat sau a doua zi e la fel de bună, rece sau încălzită.
Bon appétit!
Am făcut tarta asta de nenumărate ori,cu tot felul de umplutura.Aluatul e pur si simplu grozav!
Saru’mana de reteta 🙂
Oare merge si pt o tarta dulce?
Da, merge. Trebuie doar să adaugi un pic de zahăr.
Am si eu trei feluri de ciuperci ,cred ca e de ajuns sa ma apuc de aceasta tarta atat de promissing . Iti trimit poze!
Da, orice fel de ciuperci se potrivesc. Si nu uita de branza. 🙂