Tarta cu lamaie si bezea. Cred ca este unul dintre deserturile mele preferate. Imi plac tartele foarte mult iar aceasta cu lamaie si bezea este atat de buna!
Tarta cu lamaie si bezea este o reteta clasica, si tocmai de aceea a ajuns sa fie atat de populara si astazi. Este un exemplu de echilibru perfect intre texturi crocante, cremoase si fine. Baza de aluat fraged – coaja de tarta – crema de lamaie si bezeaua fina si dulce se imbina armonios in acest desert. In plus, gustul dulce cu acru se combina perfect. O felie de tarta contine suficienta crema de lamaie incat sa fie fresh si racoroasa, iar bezeaua dulce mai taie din gustul acru foarte pronuntat.
Cateva sfaturi pentru tarta:
- Coaja se poate realiza din timp. Odata coapta, se poate tine la congelator pana la folosire.
- Crema de lamaie are termen de 5 zile la frigider. Odata racita, se incheaga din cauza gelatinei. Trebuie incalzita putin la bain marie sau la uptorul cu microunde.
- Va recomand sa folositi piureuri de lamaie pentru un gust mai placut si parfumat. Lamaile din comert sunt cam acre si nu sunt atat de gustoase. Eu folosesc Boiron sau Leonce Blanc.
- Bezeaua pentru decor este cea italiana. Se realizeaza din sirop de zahar si albusuri. Cel mai bine este sa o realizati atunci cand sunteti gata cu coaja si crema. O folositi imediat.
- Bezeaua se poate rumeni si cu torta. Eu am ales sa o las asa simpla, alba pentru un aspect mai modern.
Reteta tarta cu lamaie si bezea
Ingrediente
pentru 1 tarta de 18 cm
Aluat de tarta dulce (sucree)
350 g faina alba de patiserie 550
125 g unt rece, cuburi medii
4 g sare
125 g zahar pudra
100 g ou + 1 galbenus
sare
(cu aceasta cantitate puteti face o tarta de 26 cm, 2 tarte de 20 cm sau 4 de 16 cm)
Crema de lamaie
105 g suc de lamaie
75 g oua
55 g zahar
63 g unt
15 g masa de gelatina (3 g gelatina pudra + 12 g apa rece) eu folosesc de la Dr. Oetker professional
Bezea italiana
150 g albus
300 g zahar alb
4 g otet
2 g sare
Metoda
Aluat de tarta. Amestecam intr-un castron de mixer faina cu sarea si untul pana obtinem consistenta unor firimituri. Adaugam zaharul si amestecam. Turnam ouale si mixam pana ce hidratam toata faina si aluatul pare ca se leaga. Oprim mixerul si formam o bila cu mana. Il rulam cu un facalet intre doua foi de hartie de copt. Grosimea aluatului trebuie să fie de 5-6 mm. Il racim la frigider timp de o ora. Pregatim o tava cu un covoras de silicon microforat. Cu o forma de tarta de inox microforata, de 18 cm, decupam baza. O asezam in forma. Taiem si cateva fasii mai groase si le asezam pe margini. Taiem excesul cu un cutit. Congelam tarta cruda inainte de coacere. Coacem apoi coaja la 160 de grade, functia ventilatie, timp de 18-20 de minute. Racim.
Crema de lamaie. Realizam masa de gelatina din gelatina pudra si apa. Tinem la frigider timp de 10 minute. Intr-un castron, amestecam oua cu zahar. Dam in clocot sucul de lamaie si il turnam in transe peste spuma de oua si zahar. Apoi turnam totul inapoi pe foc si fierbem timp de cateva minute pana se ingroasa crema. Dam de pe foc si adaugam gelatina si untul. Blendam ca sa obtinem o crema fina. Tinem la frigider.
Bezea italiana. Intr-o cratita, facem sirop de zahar din zahar si 100 g apa. Aducem acest sirop pana la 118-121 de grade. Intr-un bol de mixer, spumam albsurile cu sare pana devin o spuma moale. Turnam in fir subtire si constant siropul de zahar. Dupa ce turnam tot siropul, dam la viteza maxima si spumam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Otetul se adauga spre final si se mai spumeaza cateva minute.
Montaj
Aluatul de tarta rece se umple cu crema de lamaie. Se decoreaza apoi cu bezea italiana. Am folosit un pos cu dui St. Honore. Se decoreaza tarta cu bilute de crema de lamaie puse tot cu posul si coaja de lamaie confiata.
Bon appetit!
sectiune tarta cu lamaie si bezea
Arata foarte bine ! Cum se fac acele bilute cu crema de lamaie ? Multumesc,
Buna Mihaela. Acele bilute sunt tot din crema de lamaie si sunt realizate cu posul. 🙂