Am avut o astfel de tartă în meniu la muncă şi îmi place pentru simplitate. Cremă de vanilie cu multe fructe proaspete iar zmeura are un miros minunat. Desigur, la muncă mai aveam un blat subţire de vanilie strecurat între tartă şi cremă, dar nu am ales varianta asta şi pentru acasă. E vorba de gusturi. Mie, spre exemplu, nu-mi plăcea deloc vanilia când eram mică. Nu mâncam niciodată. Mereu alegeam îngheţata de ciocolată în loc de cea cu vanilie. Nici acum nu îmi place aşa mult. E pur şi simplu un gust mult prea bogat şi dulce, precum ciocolata albă.
Am învăţat însă în timp şi cu experienţă să apreciez vanilia de calitate şi în cantităţi potrivite. Deserturile cu vanilie sunt ceva deosebit şi poate ceva mai elevate în ceea ce priveşte aroma. Vouă vă plac?
Ingrediente
pentru o tartă de 20-22 cm.
aluat de tartă
200 gr. făină albă, cernută
100 gr. unt rece, cuburi
80 gr. zahăr brun
1 ou
un vârf de sare
cremă patiseră
500 mp lapte gras
2 bastoane de vanilie sau pastă de vanilie
6 gălbenuşuri
120 gr zahăr alb fin
50 gr făină
pentru decor
zmeură proaspătă
zahăr pudră
Timp de preparare: 20 minute + 30 minute timp de răcire pentru aluatul de tartă şi câteva ore pentru crema patiseră
Timp de coacere: aprox. 25 minute
Metodă
Pentru aluatul de tartă punem făina, sarea şi untul într-un castron mediu. Frecăm untul cu vârful degetelor în făină până obţinem consistenţa unor firimituri. Amestecăm şi zahărul. La final turnăm oul bătut uşor cu o furculiţă şi amestecăm până ce strângem tot aluatul într-o bilă. Împachetăm aluatul în hârtie de copt şi ţinem la frigider 30 de minute sau o oră sau peste noapte.
După aceea, scoatem aluatul din frigider şi îl rulăm cu un făcăleţ pe o suprafaţă înfăinată uşor. Aluatul trebuie să aibă 4-5 mm. Întindem aluatul în forma de tartă unsă cu unt şi presărată cu făină. Facem găuri cu furculiţa pe toată suprafaţa tartei şi acoperim cu hârtie de copt şi o greutate. Poate să fie orez sau boabe de fasole. Coacem la 180 de grade timp de 15 minute, după care scoatem hârtia şi greutatea şi coacem încă 10 minute sau până când aluatul capătă o culoare aurie şi e uscat la atingere. Răcim coaja de tartă.
Facem crema patiseră. Fierbem laptele cu vanilia şi jumătate din zahăr. Într-un castron, amestecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr, făina şi puţin lapte din primul amestec. Atunci când fierbe laptele, adăugăm puţin peste ce avem în castron şi amestecăm cu un tel. Turnăm totul înapoi în oală şi amestecăm continuu. Fierbem câteva minute până ce amestecul se îngroaşă. La final trebuie să avem o compoziţie de 82 de grade sau peste. Turnăm crema patiseră într-un recipient de plastic şi acoperim cu folie alimentară ca să nu facă pojghiţă. Răcim la frigider câteva ore.
Cu un poş umplem coaja de tartă cu cremă şi decorăm cu zmeură.
Bon appétit!
Buna Cristina! Ce circumferinta avea tava ta si ce fel de tava ai folosit? As vrea sa fac si eu si incerc sa vad daca am ce imi trebuie. Mersi!
Bună Elena. Am folosit o formă de tartă rotundă de 20-22 cm. Spor! 🙂