T

Tartă franţuzească cu mere

tarta frantuzeasca

 

Tartă franţuzească cu mere. Am făcut sute de astfel de tarte la muncă. Acum pot să prepar 15-20 în 40 de minute cu toate ingredientele gata. Mă laud pentru că la început eram varză, cu două mâini stângi şi îmi lua prea mult timp să termin o tartă… Uram aceste tarte migăloase care sincer sunt mult mai greu de făcut decât.

Sunt câteva mici aspecte de luat în considerare pentru o tartă franţuzească cu mere bună. Merele să fie dulci-acrişoare. Tarta este 90% măr şi atunci vrem nişte mere de calitate, cu o textură care rezistă la coacere şi nu se destramă, cu un gust bun care să nu fie prea acru pentru că folosim multe mere la o tartă. Nu facem prea multe straturi suprapuse pentru că merele nu se coc şi rămân prea crude la mijloc. 4 cercuri e de ajuns.

Foietaj de calitate. Eu recunosc că nu l-am făcut ci l-am luat de la muncă. E perfect! Am încercat să fac tarta şi cu foietaj cumpărat, dar rezultatul nu e acelaşi nici cu un produs mai de calitate pe bază de unt şi nu grăsimi vegetale. Timpul de coacere e lung ca să ne asigurăm că tarta e coaptă şi nu rămâne crudă nici la interior, nici la baza foietajului. Ne trebuie puţină răbdare.

tartă franţuzească

Pentru că această tartă este compusă doar din 2 elemente, foietaj şi mere, se poate face oricând şi cu puţin exerciţiu se poate face şi repede. Încercaţi tarte de dimensiuni mai mici pentru început. Mie îmi plac aceste tarte franţuzeşti pentru simplitatea, eleganţa şi delicateţea aromelor. Deserturile french sunt foarte bine gândite şi nu sunt foarte dulci. Se merge pe prezentare, pe idee şi pe aromele naturale ale ingredientelor folosite. Nu acoperim merele într-o tonă de zahăr sau bezea sau mai ştiu eu ce ca să-i simţim gustul natural.

Am făcut câteva fotografii în timp ce decoram tarta ca să vă faceţi o idee despre cum trebuie să arate. E deliciosă!

Ingrediente

pentru 1 tartă de 22 cm.

1 bucată rotundă de foietaj întinsă la 22 de cm. şi 3-4 mm. grosime
4-5 mere tăiate felii

pentru decor

gem de caise
apă
zahăr pudră

Timp de preparare: 20 minute

Timp de coacere: 60 minute

Metodă

Aşeazăm foietajul pe un grătar acoperit de un covoraş silpain. Aceste covoraşe sunt produse profesionale de bucătărie folosite pentru copt mai ales aluat. Sunt formate din foarte multe mini găuri care lasă aluatul să respire şi să se usuce în timp ce se coace. Merg folosite la copt biscuiţi, foietaj, coji de tarte. Sunt negre. Au garanţie mulţi ani şi trebuie spălate şi depozitate cu grijă. Dacă nu aveţi, puteţi coace tarta şi pe hârtie pe o tavă de copt.

Găurim foietajul cu o furculiţă sau cu o rolă de perforat aluatul. Decojim merele şi scoatem miezul. Tăiem merele în două pe lungime şi apoi tăiem făşii nici foarte subţiri, nici foarte groase. Le aranjăm frumos pe o farfurie sau lângă foietaj.

tarta frantuzeasca

Luăm fiecare felie în parte şi acoperim tarta formând cercuri de fâşii suprapuse. Odată ce terminăm un rând, acoperim mijlocul cu resturi de mere sau fâşii care nu arată bine. Nu aruncăm nimic.

french apple tart

Coacem tarta franţuzească cu mere la 180 de grade (temperatura la care se coace foietajul în general) timp de 30 de minute. Putem să coacem tarta în prima parte a timpului mai aproape de fundul cuptorului şi apoi să o ridicăm la mijloc. Apoi mai coacem 30 de minute şi verificăm baza foietajului. Vrem o culoare rumenă şi un fund uscat, nu umed de la sucul merelor. Dacă merele se prind prea tare, acoperim suprafaţa tartei cu folie de aluminiu. Acoperim totuşi şi fundul cuptorului cu nişte folie pentru că atât untul din foietaj cât şi sucul din mere se vor scurge uşor din tartă şi se vor carameliza. Este foarte greu apoi de curăţat.

Când tarta este gata, o lăsăm la răcit pe grătar. Pregătim glazura de caise. Încălzim puţin gem într-o crăticioară cu puţină apă şi cu pensula decorăm toată suprafaţa tartei. Decorăm marginile cu zahăr pudră.

Tarta este cea mai bună în prima zi. Se ţine la frigider apoi. A doua zi, se poate încălzi la cuptor sau într-o tigaie. Rece, de la frigider nu e bună.

french apple tart

tarta cu foietaj si mere

tarta

Bon appétit!

Spread the love
  1. raia vicolov says:

    doar dupa ce o sa incerc si o sa vad ca straturile alea de mere o sa stea si la mine fara sa cada, atunci o sa cred ca asa ceva e posibil,pana una alta raman intr=o stare de admiratie continua,felicitari pentru pricepere, te pup

    1. Anason cu Lapte says:

      Nu ştiu sincer ce soiuri avem noi în România. Cel mai bine e să alegeţi un măr care e acrişor şi care rezistă la coacere, nu se fărâmiţează imediat. Aşa e Bramley.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.