Tarte cu cremeux de lamaie si menta. Ador tartele si mai ales deserturile cu lamaie. Sunt fresh si foarte aromate!
Azi am combinat tartele cu o crema extrem de fina si delicioasa. Un cremeux este o crema foarte cremoasa, de aici si denumirea. In mod traditional, un cremeux are la baza ciocolata, dar in cazul de fata aroma este de lamaie iar cremozitatea este data de unt.
Textura este una foarte delicata si placuta la degustare. Frunzele de menta imbogatesc gustul si o inalta la alta dimensiune. Ca si cofetar, imi place mereu sa vad cum pot sa imbunatatesc un gust sau un desert. Desi este buna in varianta clasica, tarta cu lamaie si bezea poate fi personalizata sau modificata astfel incat sa para un alt desert.
Aluatul fraged sta la baza tartelor. Este un aluat imbogatit cu unt si fragezit de acesta, dar si prin metoda de realizare. Eu folosesc mai ales metoda sablarii. Este foarte versatil si cu ajutorul lui se pot crea multe tipuri de tarte.
Tartele mici au un farmec aparte pentru ca in varianta mini arata parca mai frumos si dragalas. Eu le ador!
Reteta tarte cu cremeux de lamaie si menta
aluat fraged (pentru aprox. 8 mini tarte)
350 g faina alba de patiserie 550
125 g unt rece, cuburi medii
4 g sare
125 g zahar pudra
100 g ou (2 oua) + 1 galbenus
cremeux de lamaie si menta
120 g suc de lamaie
100 g suc de portocale
110 g galbenus
72 g oua intregi
80 g zahar
120 g unt
3 g foi de gelatina
20 frunze de menta
bezea elvetiana
150 g albus
300 g zahar alb
4 g sare
4 g otet
decor – frunze de menta, coaja rasa de lamaie
Metoda de preparare
Aluat de tarta. Intr-un castron de mixer, amestecam faina cu sarea si untul pana obtinem consistenta unor firimituri. Adaugam zaharul. Turnam ouale si mixam pana ce aluatul se leaga. Il rulam cu un facalet intre doua foi de hartie de copt. Grosimea aluatului trebuie să fie de 3 mm. Il racim la frigider timp de o ora. Pregatim o tava cu un covoras de silicon microforat. Cu o forma de tarta de inox microforata, de 8 cm, decupam baza. O asezam in forma. Taiem si cateva fasii mai groase si le asezam pe margini. Taiem excesul cu un cutit. Congelam tartele crude inainte de coacere. Coacem apoi tartele la 160 de grade, functia ventilatie, timp de 12 de minute.
Cremeux de lamaie si menta. Incalzim sucurile de fructe. Separat, amestecam oua cu galbenus si zahar. Temperam acest lichid cu sucurile incalzite. Gatim pe foc pana la 82 de grade. Adaugam gelatina hidratata anterior. Racim pana la 40 de grade si apoi incorporam untul. Adaugam si menta si blendam. Tinem la rece.
Bezea elvetiana. Gatim la bain marie, ouale cu zaharul, otetul si sarea pana la 70 de grade. Spumam la mixer pana ce bezeaua devine ferma si lucioasa. Punem intr-un pos cu dui de 12.
Cum decoram tartele
Cojile trebuie sa fie reci atunci cand le folosim. Punem cremeux de lamaie intr-un pos si umplem tartele. Deasupra decoram cu bezea. Radem coaja si decoram cu frunze proaspete de menta.
Love and lemon,
Cristina
Si eu le ador, asa mici ,delicate si motate.Foarte bune pentru cand ai musafiri! De-abia astept! Ne vedem in curand!