DSC_0349-1-2

Știu că este cald, dar mai trebuie să și mâncăm iar din salate nu prea se poate. Apoi, cine se trezește de dimineță poate să termine această mâncare până să fie doborât de căldură. În plus, oala care fierbe nu trebuie păzită, așa că nu e musai să stați lângă ea cât timp se frăgezește carnea. Tochitura este foarte sățioasă și este un preparat slow food care mie îmi place mult. Rețeta este tot din cartea de care v-am vorbit, cea cu bucate tradiționale, și am făcut mici mici ajustări la cantitate, însă n-am schimbat nimic din ingrediente ca să văd dacă îmi place așa. Am fost fericită să văd că mi-a ieșit, că e bună iar sosul este grozav, delicios și gros – nu curge din farfurie. V-o recomand și vouă cu mult drag. Și dacă nu mai aveți răbdare cu mămăliga, atunci faceți un orez rapid cu lămâie și pătrunjel ca să aveți cu ce servi carnea. O să vă răcorească.

Ingrediente

500 gr. carne de vită sau porc
1 ceapă potrivită
1 lingură mare și cu vârf pastă de roșii
2 linguri ulei
1 pahar de vin roșu
6-7 căței de usturoi
boia dulce
cimbru uscat
sare
piper

Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute

Ne urnim din loc cu tăiatul cărnii. O tăiem cubulețe potrivite și de dimensiuni aprox. asemănătoare.

DSC_0261

Curățăm usturoiul și tăiem fiecare cățel în feliuțe subțirele de-a latul. Ceapa o mărunțim.

DSC_0277

Punem la încins uleiul într-o oală. Adăugăm ceapa. Când încep să se maronească primele bucăți turnăm carnea și adăugăm condimentele; cimbrul dupa gust și nu puneți prea mult pentru că amărește mâncarea. Întoarcem carnea pe toate părțile și așteptăm să se albească.

Adăugăm o cană și jumătate de apă caldă și o treime din cantitatea de usturoi. Acoperim, dar nu de tot și fierbem până când scade aproape complet. Ținem la foc mic-mediu. Durează cam 40 de minute-1 oră.

Când e gata, turnăm vinul și pasta de roșii. Amestecăm bine și mai ținem pe foc 5-10 minute.

DSC_0328

Servim fierbinte cu mămăligă și ou deasupra (așa e tradițional) sau cu garnitură de orez. Acesta se poate fierbe în apă cu o bucată de lămâie ca să mai taie din greață și câteva fire de pătrunjel pentru aromă. Dacă vreți să dați orezului o formă mai frumoasă, îndesați cu lingura într-un polonic atât cât încape și apoi răsturnați pe farfurie. La margine dacă rămâne gol, mai completați cu orez.

DSC_0335

Ca masa să fie completă nu uitați de vin. De obicei se servește vinul cu care s-a gătit, dar dacă aveți unul mai bun nu vă sfiiți să-l savurați pe acela.

DSC_0399-2

DSC_0364-1-2

DSC_0404-1-2

Bon appétit!

CategoriesFără categorie
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.