U

Unde mancam ceva dulce in Viena

Și uite așa am ajuns și în Viena. Poate că v-ați întrebat, sau nu, de ce am lipsit atât din bucătărie, dar am fost în concediu hoinărind pe străzile din Viena în căutare de delicii culinare pe care să le împărtășesc cu voi. A fost de asemenea prima mea experiență culinară din străinătate trăită în mod conștient, documentată și povestită acum.

Orașul în sine l-am găsit ticsit de turiști și localnici deopotrivă, bogat în cultură și bun gust, călduros de primitor deși nu peste tot și nu cu toată lumea, drăguț de scumpuț, foarte verde, boem și cool. M-am îndreptat însă de data asta mai mult spre partea culinară, m-am transformat într-un turist gurmand cu nasul pe sus, inhalând aromele de pe stradă și din restaurante, admirând vitrinele decorate creativ de dulce și jucăuș și folosind toate papilele gustative puse la dispoziție pentru a degusta din cât mai multe bunătăți. În total 4 zile petrecute în orașul traversat de Dunăre, 3 minuni culinare vieneze descoperite și multe poze apetisante.

Acesta este cadoul meu pentru voi, de ziua mea! 🙂

Printre primele zile am vizitat unul dintre frumoasele palate ale Vienei, Belvedere (Rennweg 8), unde nu m-am delectat doar cu arta faimosului Gustav Klimt ci și cu o prăjitură de-ale casei, Belvederetorte. O combinație între portocală, aluat de nucă și migdale, a fost un desert care mi-a încântat șederea și mai mult la palat. 

Un alt popas am făcut la Donauturm Wien, Turnul Dunării (Donauturmstrasse 4). Aflat la 252 de metri deasupra Vienei, este cel mai înalt punct din oraș și priveliștea se merită. Cafeneaua Panorama este la doar 160 de metri în timp ce restaurantul la doar 170… În cafenea am servit această minunată prăjitură, Mohntorte, sau prăjitură cu mac. Foarte dulce și parcă macul avea alt gust la altitudinea aceea. Merită încercată experiența.

Și ajungem la prima minune descoperită în Viena: Sachertorte. Faimoasa și extraordinara prăjitură vieneză cu ciocolată și gem de caise. Mmmmm…. Și acum îmi amintesc momentul în care am savurat acest dulce suprem. Inventatorul se numește Franz Sacher și a creat prăjitura în 1832. Originala Sachertorte se prepară doar în Viena și Salzburg și pleacă de acolo mai departe în lume. Rețeta este secretă desigur și în Viena sunt două locuri care se mândresc că ar deține rețeta originală, cafeneaua de la Hotelul Sacher (Philharmonikerstrasse 4) și patiseria Demel (Kohlmarkt 14). Care dintre ele spune adevărul? Nu vom ști niciodată. 

Încet, încet ne apropiem de finalul primei părți, dar nu înainte de a vă prezenta câteva dintre dulciurile vieneze admirate în magazine si din vitrine.

Stați pe aproape pentru că partea a doua va fi și mai dulce și vă promit un show pe cinste cu a doua minune culinară vieneză.

CategoriesCalatorii
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.