Cred ca cel mai mult imi place mic dejunul. Este masa mea preferata. Este momentul in care imi este si cel mai foame si pofta sa mananc. De obicei, ce mananc sau nu mananc, in functie de zi sau program, imi da o anumita stare pe toata durata zilei. Deci, este foarte important. De cele mai multe ori insa, nu apuc, mananc in graba, mananc un iaurt cu cereale sau un sandvis doar. Mi-ar placea ceva mai special, ceva gustos, ceva care sa ma trezeasca sau pentru care sa ma trezesc mai repede pentru ca abia astept sa mananc.
Am incercat ceva diferit de data asta: grapefruit la gratar. Am o carte noua acasa dedicata numai mic dejunului si reteta asta mi-a atras atentia. Este un mic dejun de lux, mi-l imaginez servit la restaurante fancy sau hoteluri de cinci stele dimineata pentru clientii mofturosi. Nu ma incadrez in categoria asta, dar am vrut sa incerc. In plus, mi-am dat seama ca nu stiu multe moduri de a manca/prepara un grapefruit in afara de suc sau salata de fructe si cu ocazia asta am mai adaugat ceva pe lista. Oricum nu este una lunga, vorbim despre un grapefruit pana la urma …
pentru 4 persoane
- 2 fructe de grapefruit roz
- 2 lingurite coniac – nu am avut, am folosit vin rosu
- o lingura de zahar brun/alb
- un varf de cutit de nucsoara – nu am avut, am folosit scortisoara (este un inlocuitor bun)
Am improvizat mult, stiu, dar aveam pofta si am gasit niste inlocuitori buni. Acum pare o reteta de Craciun. 🙂
Timp de preparare: aprox. 25 de minute
Mai intai taiem grapefruitul in jumatati, pe latime si decupam o felie de la baza ca sa se poata sprijini pe farfurie fara sa cada. Cu un cutit taiem membrana alba din mijloc pentru a desparti feliile.
Acum indepartam fructul de coaja, de margini si baza, taind de jur-imprejur. Scoatem fructul din coaja si pastram si coaja. Ne trebuie la final.
Scurgem sucul in exces. Peste grapefruit turnam coniacul/vinul si nucsoara/scortisoara amestecata inainte cu zaharul. Asezam fructul imediat pe gratar si il lasam sa se rumeneasca putin. Il rotim pe toate partile, dar nu il tinem mult ca sa nu se arda. Mirosul este uimitor; dulce si acru combinate cu aroma de la gratar. Yum!
Cand este gata, luam fructul si il punem inapoi in coaja. Servim fierbinte.
Bon appétit!
Stiu ca pare un mic dejun fitos sau pretentios, dar meritam din cand in cand un asemena rasfat, nu credeti? 🙂
Grapefruit-ul imi aminteste de dovleacul la cuptor. Dupa gatire, ar trebui sa aiba un gust foarte interesant, la fel ca in cazul dovleacului. O reteta buna de incercat cand te apuca cheful de explorari culinare…
Buna George. 🙂 Da, are un gust foarte bun si interesant. Sper sa incerci si sa-mi spui daca ti-a placut. Spor la gatit!
Din blog in blog, am ajuns sa dau cu ochii de aceasta reteta minunata, m-a facut de-a dreptul curioasa, avand condimentul meu preferat scortisoara! 🙂
Felicitari si spor in continuare!
Buna Evelina! Ma bucur ca ai dat si peste blogul meu si ti-a placut reteta. Poate o faci si tu si imi spui cum ti s-a parut. Multumesc pentru incurajari. 🙂