Toamna și iarna sunt sezoanele tartelor. Încălzesc casa și o umplu de miresme dulci. Sunt un desert fraged și sfărâmicios cu multe fructe în sirop, creme, brânză. etc., care poate fi savurat în orice moment al zilei sau chiar de mai multe ori pe zi. Nu trebuie să ne fie frică de calorii pentru că în sezoanele reci ardem mai multe. Perfect, nu? 🙂 Și ca să dăm viață tuturor fanteziilor dulci vă propun o rețetă bună de aluat de tartă a la Jamie Oliver care nici nu necesită precoacere.

Să vedem ce ne spune Jamie.

Ingrediente

  • 250 gr. făină
  • 50 gr. zahăr pudră
  • sare de mare
  • 1 lămâie (de fapt doar coaja)
  • 125 gr. unt rece
  • 1 ou mare
  • puțin lapte

Timp de preparare: 10 minute

Ingredientele le putem amesteca în robot sau cu mâna. Eu am ales a doua variantă. În cazul primei, respectați ordinea ingredientelor, dar puneți-le în robot.

Deasupra unui castron trecem prin sită făina și zahărul.

Adăugăm puțină sare și coaja de lămâie dată pe răzătoare.

Untul îl tăiem cubulețe. Trebuie să fie rece, nu la temperatura camerei. Îl adăugăm în castron și cu degetele îl încorporăm ușor în făină și zahăr până obținem un aluat care seamănă cu firimiturile de pâine.

Spargem oul peste și turnăm puțin lapte în castron.

Acum putem lega aluatul și forma o bilă mare. Îl învelim într-o folie transparentă sau chiar o pungă curată și îl ținem la frigider. El se poate ține până când e gata umplutura sau 20-30 de minute sau se poate lăsa și peste noapte dacă nu faceți tarta pe loc. O puteți pregăti din timp pentru weekend. 🙂

După ce îl scoatem de la frigider îl întindem pe o suprafață acoperită cu făină cu ajutorul unui sucitor. Și pe sucitor presărăm puțină ca să nu se lipească de el. Când e gata îl punem în forma pe care o dorim. Sunt atâtea din care putem alege: mici, medii, mari, cu marginea ondulată sau nu…

Acum turnăm umplutura aleasă și băgăm la cuptor. După cum spuneam mai sus, această rețetă nu necesită precoacerea aluatului. De obicei acesta se bagă la cuptor fără umplutură timp de 15 minute, dar acum putem sări peste această etapă. Eu am pus aluatul cu umplutură de la început la cuptor și a ieșit. Se coace la 180 de grade într-un cuptor încălzit înainte și e gata în 30-40 de minute.

Acum că aveți rețeta de bază puteți crea propriile voastre tarte, cât mai frumoase și gustoase!

Bon appétit!

P.S. Care sunt tartele voastre preferate de care nu v-ați sătura ever? 🙂

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.