S

Salată de andive, portocale și nuci

În ultima perioadă mă confrunt cu problema garniturilor și a salatelor. Ce să pun în farfurie lângă mâncare și cu ce să asortez puiul, vita și porcul? Pentru că la tradiționala salată de vară nu se mai poate apela, e timpul să fac investigații și să văd ce combinații se pot face în perioada asta. Rețetele sunt foarte multe, ce bine ce bine, și combinațiile infinite. Însă pentru că se apropie Crăciunul 🙂 am ales ceva cu portocale, care să dea o aromă mai christmassy mâncării. Am servit alături de carne de porc, o ceafă pe grătar, și mi-a plăcut combinația. Foarte suculentă carnea și salata. O nebunie de arome!

Ingrediente

(pentru 3-4 persoane)

 • 3 andive
 • 2 portocale mari
 • 1 lingură de miere
 • 2 linguri oțet balsamic
 • 3 linguri ulei de măsline
 • 2 linguri miez de nucă
 • pătrunjel, câteva fire
 • sare
 • piper

Timp de preparare: 10-15 minute

Începem cu andivele. Le spălăm, tăiem cotorul și spălăm fiecare frunză individual. Apoi luăm câte 4-5 frunze, le punem una peste alta și tăiem pe verticală. Așa ne ies rondelele pe care le punem într-un castron. 

E gata prima etapă a salatei. Avem baza formată din frunzele de andive. 🙂

Tăiem portocalele. Asta da provocare. M-am chinuit de n-am mai știut de mine la început. Din cele două portocale am rămas cu foarte puține și prea mici felii încât am mai tăiat o portocală. La a treia începusem deja să mă prind și mă simțeam ca un chef. A treia oară e cu noroc. Ideea este că trebuie să aveți portocale mai mari ca să vă rămână ceva fruct din ele și un cuțit foarte bun. Desigur, unul mai mic este mai bun.

Tăiem prima dată capetele.

apoi pe marginea portocalei ca să îndepărtăm toată coaja ca să rămână doar miezul. Acele pielițe care mai rămân le putem îndepărta după ce tăiem toată coaja.

Acum tăiem fiecare felie în parte deasupra unui castron, evitând pielița din interior. În castron se va aduna sucul de portocală pe care îl vom folosi la sos. Este un proces foarte minuțios și puțin periculos pentru că poate să vă alunece cuțitul, deci aveți grijă. La final, o să obținem un castron micuț de felii de portocală perfecte și foarte fine.

Dacă nu am explicat destul de clar puteți să vă uitați la acest clip. Vă ajută mai mult și Andrew Zimmerman explică foarte bine.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZTuOjXXqQJ4&w=480&h=360]

Am ajuns și la etapa a doua a rețetei când avem al doilea strat – feliile de portocală pe care le așezăm peste rondelele de andive.

Preparăm sosul din sucul de portocală cu miere, oțet balsamic, ulei de măsline, sare și piper după gust.

Turnăm în bolul de salată. Amestecăm. Tăiem miezul de nucă în bucăți mai mari și rupem câteva frunze de pătrunjel. Presărăm peste salată.

Bon appétit!

CategoriesFără categorie
Spread the love
 1. Laurentiu says:

  Iti sugerez o reteta mai simpla pentru andive: cateva picaturi de zeama de lamaie si un pic de ulei picant. Daca tii neaparat poti sa pui si sare, dar mai bine nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.