Că tot vorbeam în postul anterior despre cum se alege o rețetă, pe aceasta am ales-o pentru că mi-era foarte poftă de ceva dulce și nu mai făcusem de mult un desert. Însă rețeta nu a fost una grozavă, trebuia să-mi dau seama de la început, dar se mai întâmplă să și greșim. E omenește. Plus că din greșeli învățăm cel mai mult, mai ales când vine vorba despre gătit. Checul a ieșit ok, dar cu siguranță putea mai mult, și o să vă dau cât mai multe detalii și indicații ajutătoare ca vouă să vă iasă perfect! 🙂

Ingrediente

(rețeta este pentru două checuri, “amănunt” care nu era menționat de la început și de aceea și cantitățile sunt pe măsură, deci nu vă speriați)

  • 6 ouă
  • 200 gr. de unt
  • 400 gr. de făină
  • 500 gr. de zahăr (chiar mi se pare foarte mult; 200 de gr. per porție sunt de ajuns)
  • 2 linguri de cacao
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 lingură de zahăr vanilat
  • 1 lingură de coajă de lămâie
  • 4 pere mari (3 ajung)

Timp de preparare: 50 de minute

Spălăm și curățăm perele de coajă.

Îndepărtăm miezul și sâmburii. Tăiem perele felii.

Luăm un castron mare, mai mare decât al meu. Cu ajutorul unui mixer frecăm zahărul cu untul. Trebuie să se amestece bine până se dizolvă tot zahărul. 

Separăm gălbenușurile de albușuri. Albușurile trebuie bătute spumă. Puteți folosi tot mixerul sau dacă aveți mult spor le puteți bate la mână.

Ne întoarcem acum la primul castronul și adăugăm gălbenușurile unul câte unul amestecând după fiecare. Apoi turnăm praful de copt, zahărul vanilat, coaja de lămâie și făina treptat. Amestecăm.

La final adăugăm albușurile spumă și amestecăm prin răsturnare. Acum aluatul va deveni mai spumos.

Mutăm jumătate de compoziție în alt castron și adăugăm lingurile de cacao. Amestecăm. Acum avem două castroane pentru că așa cum ați văzut în poză, checul este în două culori. 🙂

Pregătim cele două tăvi în care întindem hârtie de copt. Turnăm mai întâi aluatul cu cacao și așezăm feliile de pere așa ca în poză.

Peste el turnăm stratul de aluat alb.

Punem tăvile în cuptorul preîncălzit, la foc mic spre mediu. Checul se face în 30-40 de minute. Dar dacă nu sunteți siguri că e gata, după 30 de minute înțepați checul cu o scobitoare. Dacă e făcut, scobitoare iese uscată. Pe mijloc însă o să fie aluatul mai moale de la fructe, deci nu vă lăsați păcăliți de zona asta.

Lăsați să se răcească bine până îl tăiați și mâncați. În locurile unde sunt fructele o să fie mai mushy așa, dar e ok pentru că fructele lasă suc. Serviți simplu sau pudrați cu zahăr pe deasupra, mâncați cu iaurt, smântână sau o cană de lapte rece.

Când îl tăiați o să vedeți ce frumos ies la iveală feliile de pere. E o priveliște foarte drăguță!

 Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.