Se alege și gata! Serios, atât de ușor ar trebuie să fie.

Înainte de a fi o plăcere și o distracție pentru că am ales să pornesc acest blog, gătitul este pentru mine o nevoie și o necesitate. Ce gătesc  azi, ce mănânc azi, ce să mai încerc, ce rețetă să aleg, când gătesc reprezintă  dilema și grija zilnică pentru mine.  Pentru că sunt din alt oraș și nu mai stau cu părinții de 5 ani deja, doamne cum trece timpul!!, pentru că am avut mereu bucătărie cât am stat în București și bani acolo cât să-mi permit să-mi cumpăr mâncare, am ales calea asta a gătitului decât să mânânc în oraș sau că comand de undeva.  Mai fac asta uneori, nu sunt chiar ușă de biserică, dar astea sunt excepții. Problema pachetului nici nu s-a pus pentru că mama m-a amenințat că dacă plec la București, îmi gătesc singură!

Însă atunci când vine vorba despre alesul unei rețete parcă o iau razna. Stau și mă gândesc cu orele la asta încercând să aleg una din milioanele câte există. Credeți-mă, am căutat pe Google cuvânul “rețetă” și rezultatul e năucitor așa puțin. Ca să nu mai zic dacă dați search la “rețețe”…

Rețeta perfectă sau care să sătisfacă pe toată lumea este un ideal, nu există. De cele mai multe ori mi se întâmplă să petrec mai mult timp căutând o rețetă decât gătind efectiv și asta îmi dă dureri de cap. Uneori mi-e pur și simplu așa e foame și sunt atât de obosită încât îmi pierd răbdarea căutând o rețetă, darămite până când e gata.

Deci cum se rezolvă problema asta? Eu m-am hotărât, eu și mama, ca vom lua rețetele la rând. Am sute de rețete printate sau decupate din reviste, câteva cărți de bucate și multe multe bloguri culinare pe care le urmăresc. Apoi m-am gândit să scriu acest articol cu sfaturi și idei care să mă ajute să mă organizez mai bine și sper ca și vouă să vă vină în ajutor. 🙂

Pentru început puteți alege să preparați prima rețetă care vă iese în cale și vedeți cum este. Dacă nu, mergeți direct la țintă și dacă aveți poftă  de pui spre exemplu, căutați o rețetă cu pui și băgați mare!  Este una dintre milioanele care există și cu ocazia asta o puteti deja tăia de pe listă. Eventual faceți și mici remarci la final dacă v-a plăcut, ce putea fi îmbunătățit sau un mare “NU” dacă nu se merită și a doua oară. Puteți să le puneți deoparte, să  creați propriul sistem de a le organiza în foldere în calculator sau dosare dacă sunt printate, “ÎNCERCATE”, “DA”, “NU” (pe acestea le puteți și arunca), etc.  Pasul ăsta este opțional, îl puteți face numai dacă aveți timp și chef de așa ceva.

Foarte importante când alegeți o rețetă sunt ingredintele. Le aveți? Trebuie să mergeți să le cumpărați? Sunt ușor/greu de găsit? Vedeți  mai întâi ce ingrediente aveți și ce vă mai trebuie. Este important să fiți puțin atenți la asta înainte de a alege rețeta ca să nu trebuiască să mergeți până în India după chutney de cocos sau să vedeți că vă trebuie șofran, care este cel mai scump condiment din lume la aproape 4000 euro kilogramul!!,  sau frunze de palmier, etc.  Alegeți ceva mai simplu, cu ingrediente care se găsesc ușor în hypermarket sau chiar la magazinul de la colț.

Citiți rețeta cu atenție până la capăt. Vedeți cât durează pregătirea și de ce ustensile aveți nevoie. După ingrediente cred că cele mai importante sunt ustensilele de bucătărie.  Aveți  forma de chec, un tirbușon, o mașină de măcinat nucile, etc.? Este păcat ca tocmai acestea să vă dea peste cap rețeta și să nu o puteți duce până la final. Timpul, de asemenea este important. Poate coca trebuie lăsată la crescut 2 ore sau peste noapte, la frigider sau la cald, puiul trebuie lăsat la marinat; sunt doar câteva exemple pe care trebuie să le știti de la început ca să vă puteți organiza mai bine.

Țineți cont și de sezon. Unele alimente se găsesc doar iarna sau doar vara așa că mai bine gătiți cu ce vedeți prin piață sau mai știți că a răsărit prin grădina de la țară.

Don’t overdo it și don’t overthink it. Nu trebuie să faceți spectacol în bucătărie mereu. Lăsați show-ul pentru mai târziu sau pentru profesioniști. La noi în bucătărie nu este ca la Master Chef sau ca într-un restaurant de 5 stele. De cele mai multe gătim de foame, pentru că trebuie să ne hrănim și nu avem mereu musafiri sau pe cineva alături pe care încercăm să-l/o impresionăm. Acelea sunt ocaziile speciale.

Alegeți ceva ce stiți că puteți stăpâni. Mai ales pentru început. Nu are sens să vă aventurați prea departe în necunoscut. Sunt multe rețete care vă pot lua ochii și nu se merită. Nu ați mai făcut rețeta X  până acum, nu sunteți siguri și poate nu iese. Nu este nimic mai frustrant decât să-ți fie foarte foame și poftă și să se ardă mâncarea sau să nu se facă aluatul de tartă bine, etc. Am trecut prin asta de mai multe ori și m-am ars, ca să zic așa. Dacă vreți să gătiți doar pentru voi sau pentru sora, fratele, colegul de apartament, alegeți ceva simplu și ușor de făcut, gustos și sănătos. Important este să vă potoliți foamea și să nu trebuiască să mâncați prin oraș unde este super scump sau să comandați din nou pizza, după care vi se face iar foame peste o oră…

Planificați puțin din timp rețeta dacă puteți. Dacă vreți să gătiți în timpul săptămânii seara, profitați de pauza de prânz de la serviciu ca să frunzăriți o carte de bucate sau o revistă de specialitate, dacă luați la voi bineînțeles, sau căutați pe net. În felul acesta știți deja înainte de a pleca de la birou ce gătiți în seara respectivă și stați și mai puțin timp la cumpărături pentru că știți de ce aveți nevoie! Dacă vreți să gătiți în weekend mergeți la cumpărături de vineri seara, chiar dacă este mai aglomerat. Așa scăpați de o grijă și sâmbătă dimineața doar vă treziți și gătiți. Asta în prima parte a zilei, apoi vă bucurați de restul zilei așa cum doriți pe stomacul plin. Sau vă puteți lua o oră în weekend ca să planificați felurile de mâncare pentru săptămâna care vine.

Alegeți o rețetă care să ofere cât mai multe explicații și cu poze dacă se poate. De câte ori nu am citit rețete în care scria: „Puneți tava la cuptor la foc potrivit. La final, scoateți tava…”Ce puii mei înseamnă foc potrivit și pentru cât timp? Doamne! Uitați-vă pe blogurile culinare, acolo oamenii știu despre ce vorbesc, cu asta se ocupă sau gătesc de mai mult timp, au încercat rețetele ei înșiși si vă mai dau și sfaturi. Mai degrabă aș avea încredere în cineva care scrie pe un blog despre cum a făcut o rețetă, a pus poze și comentarii, decât într-o rețetă seacă dintr-o revistă glossy cu poza de final. Mersi! Căutați pe net blogurile cele mai bune, există topuri, pe fiecare blog există blogroll unde vi se face legătura către alte bloguri recomandate de bloggeri. Am și eu. 🙂 Încercați-le.

Optați pentru ceva nou de fiecare dată. Astfel, învățați ceva nou, câștigați experiență, aveți un sentiment plăcut la final și cu timpul puteți trece la lucruri mai avansate.

Nu în ultimul rând răsfățați-vă, faceți-vă poftele pentru că în bucătărie nu e nimeni să vă spună ce aveți voie și nu să faceți. Sunteți doar voi. Eu spre exemplu am poftă de un an de zile să prepar fursecuri cu ceai sau o prăjitură cu ceai. Îmi stă atât de rău pe creieri unoeri încât doar la asta mă gândesc. Nu știu cum funcționează la voi, dar mie dacă îmi intră o idee în cap e musai să o și transform în realitate. Dacă nu, trebuie să existe un motiv foarte solid ca să nu o duc până la capăt. Așa că pregătiți-vă de o rețetă cu ceai în curând.

În speranța că am ajutat pe cineva și am putut oferi câteva sfaturi ok, vă doresc să puteți găti mai ușor acum si să petreceți mai mult timp în bucătărie decât pe net sau cu nasul în cartea de bucate căutând o rețetă.

Eu m-am mai liniștit oricum și voi alege mai ușor și repede rețetele pe viitor. Acum vă întreb si pe voi: Cum alegeți o rețetă? Care este motivația? Vă este greu, ușor?

Mulțumesc și spor la gătit!

 

 

 

CategoriesDe suflet
Spread the love
  1. Delicii... says:

    Ai mare dreptate. Cateodata este greu sa alegi o reteta. Alteori este usor. Totul depinde de mood-ul in care esti atunci cand cauti reteta.

    Dupa care incepi si te uiti la ingrediente. Fiindca sunt unele retete super dar cand vezi ingrediente care la noi le gasesti doar in Satu-Mare sau trebuie sa le aduci din afara iti piere un pic din elan. Cel mai bine sa alegi ce ai vrea sa gatesti cu cateva zile dinainte ca sa ai timp sa “culegi” ingredientele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.