Am primit o provocare: să iau o reţetă din reţetarul Dr. Oetker şi să o decorez festiv. Eu am şi personalizat puţin reţeta (bile cu rom) pentru că nu m-am putut abţine şi i-am dat o tentă Christmassy nu doar din decor, cât şi din ingrediente. Aceste acadele din blat de tort cu glazură sunt faimoasele Cake Pops care au luat mult avânt în America, unde au fost şi inventate, iar eu am fost mereu tentată să le fac, dar nu am avut timp. Oameni buni, durează ceva reţeta asta, însă ce moment e mai potrivit decât acum de Crăciun?
Desigur, reţetele sunt infinite, combinaţiile la fel. Mie reţeta asta mi-a plăcut, deşi puteam să fac foarte bine doar jumătate din cantitate pentru că mi-au ieşit nu mai puţin decât 40 de bucăţi din prima!! Am mâncat eu, a mâncat sora mea, am dus la muncă, a dus şi ea la muncă şi într-un final s-au terminat, dar au avut un super succes. Eu am fost foarte happy. Nu vreau să zic că aceste cake pops au fost perfecte, mai ales la partea de decor, dar au fost primele abia. Sunt oprimistă. Mie mi-au plăcut mai ales cele cu fulgi de cocos pentru că păreau scoase pe fereastră pe o ninsoare puternică şi au fost şi foarte bune la gust. Mai nou, am o slăbiciune pentru cocos. Nu ştiu ce înseamnă.
Vă invit să le pregătiţi şi voi de Crăciun pentru familiile voastre şi să le faceţi o supriză dulce.
Ingrediente
(aprox. 40 de buc.)
40 de beţe de frigărui scurte sau chiar beţe de acadele
formă de tort de 26 cm. cu pereţi detaşabili
Aluat de tort
4 ouă
100 gr. zahăr
1 plic zahăr vanilat
100 gr. făină
25. gr. cacao neagră
1 linguriţă rasă praf de copt
½ linguriţă anason pudră
Glazură de ciocolată (pe care o vom face de 2 ori, separat)
2 pachete de unt
20 linguri zahăr
20 linguri apă
6 linguri cacao
sare
esenţă de vanilie
apă de flori de portocale
100 gr. dulceaţă de smochine sau de care vă place mai mult
Pentru decor
inimioare de zahăr, fulgi de cocos, creioane pentru decor, ornamente colorate de la Dr. Oetker
Timp de preparare: 3-4 ore
Pentru aluat, batem ouăle spumă la mixer. Amestecând continuu, presărăm zahărul amestecat cu zahărul vanilat şi mixăm încă 2 minute. Într-un castron, cernem făina, cacao şi praful de copt, le amestecăm şi le adăugăm în compoziţia de ou puţin câte puţin până încorporăm tot. Turnăm compoziţia, pe care o obţinem, în forma de tort tapetată cu hârtie de copt şi coacem timp de 10-20 de minute la 180 grade sau până ce o scobitoare introdusă în mijloc iese uscată. Scoatem blatul şi îl lăsăm la răcit.
Facem prima glazură. Punem într-o cratiţă mică, un sfert dintr-un pachet de unt, 10 linguri de apă, 10 linguri de zahăr şi 3 linguri de cacao. Fierbem până se topeşte untul şi apoi încă 5 minute. Trebuie să obţinem o glazură mai cremoasă şi nu foarte lichidă. Turnăm puţină esenţă de vanilie şi apă de flori de portocale şi amestecăm. Într-un castron, fărâmiţăm cu mâinile blatul răcit, turnăm glazura peste el şi dulceaţa de smochine şi mixăm până ce obţinem un aluat omogen şi uşor lipicios. Strângem aluatul într-o bilă cu ajutorul unei spaturle, acoperim şi lăsăm la răcit cam o oră.
Pregătim a doua glazură ca prima dată. Lăsăm puţin la răcit. Formăm bile din aluat ca de mărimea unei acadele. Le trecem prin glazură şi le lăsăm la răcit din nou o oră. Apoi le decorăm şi servim.
Bon appétit!
Arata super!!