Quiche cu somon afumat şi broccoli. Am luat prânzul cu Disturbingly Delicious! Din păcate, doar virtual, dar tot m-am bucurat foarte mult de invitaţia ei şi de ocazie. Pe lângă reţeta pregătită pentru prânzul de duminică, Diana m-a rugat să vă povestesc despre ce înseamnă acest moment pentru mine şi cum petrec eu ziua de duminica, mai ales prânzul. Ei bine, o să mă leg foarte mult de prezent pentru că mi se pare şi cel mai revelant şi de aici am avut şi inspiraţia de a găti quiche.
După cum ştiţi, unii dintre voi, mai nou fac prăjturi şi uneori quiche-uri la Omnivore’s Dilemma, food bar în Piaţa Victoriei. De când lucrez ca bucătar, ziua de duminică nu mai este liberă pentru că mă prinde la muncă de fiecare dată. Riscul meseriei, bye bye weekend! Acum e mai bine însă. La mine weekendul vine mai repede pentru că începe de vineri.
Deci, duminica sunt la muncă. Asta înseamnă că de obicei la prânz ori lucrez, adică gătesc pentru alţii, ori îmi găsesc un moment liber ca să-mi gătesc ceva. De cele mai multe ori, e ceva rapid: un sandviş, o salată sau paste. De unde atunci reţeta de quiche?
Păi asta gătesc la muncă şi m-am obişnuit ca zilele de duminică să miroasă a unt, a aluat de quiche precopt şi diverse combinaţii de legume cu brânză, bacon şi praz sau somon şi broccoli. Uneori am impresia că nu o să mai scap niciodată de miros şi că o să miroasă totul mereu a quiche, dar ies afară după program şi mă liniştesc. Nasul meu a supravieţuit încă o duminică şi va mai mirosi şi alte bunătăţi pe viitor.
Vă invit şi pe voi să încercaţi să faceţi quiche acasă. Pentru ziua de duminică poate fi o activitate foarte distractivă şi gustoasă!
Ingrediente
(pentru 2 persoane)
aluat
180 gr. făină
90 gr. unt rece
2 linguri apă rece
1 vârf de sare
cimbru şi rozmarin uscate şi pisate la mojar
umplutură
1 buchet mic de broccoli (să fie cât mai verde şi proaspăt)
câteva fâşii de somon afumat
2 linguri smântână
2 ouă
sare
piper negru proaspăt măcinat
cimbru uscat pentru decorat
Timp de preparare: 1 h şi 25 de minute
Facem aluatul, care trebuie ţinut la frigider minim 30 de minute. Într-un castron dăm pe răzătoare untul rece. Cernem făina, adăugăm sarea şi mirodeniile. Cu mâinile începem să mărunţim aluatul şi să-l frecăm cu degetele. Atunci când începe să arate ca nişte frimituri, adăugăm apa rece şi omogenizăm aluatul, fără să frământăm prea mult, şi îl strângem într-o bilă. Îl putem întinde de pe acum în formă şi dăm la frigider sau punem doar bila în folie alimentară la rece. Eu am pus aluatul direct în formă şi m-am apucat de umplutură.
Rupem bucheţele şi mai mici din broccoli şi le blanşăm, adică le opărim foarte puţin în apă clocotită cu puţină sare. Le scoatem şi le trecem sub un jet de apă rece sau se pot ţine într-un castron cu apă cu gheaţă, ca să se oprească din gătit, dar să-şi păstreze şi culoarea verde fresh. Lăsăm deoparte. Tăiem câteva fâşii din somonul afumat ca să putem pune peste quiche. Batem cele două ouă cu două linguri de smântână într-un castron. Asezonăm. Cantitatea de umplutură poate să difere în funcţie de mărimea formei în care facem quiche-ul. Eu am folosit două forme micuţe şi nu foarte adânci aşa că nu a fost nevoie de multă compoziţie.
Scoatem forma cu aluat din frigider şi o înţepăm cu furculiţa. O ungem cu puţin ou şi o dăm la cuptor timp de 10 – 15 minute. O scoatem, lăsăm la răcit şi punem broccoli, compoziţia de ou şi smântână şi deasupra fâşiile de somon. Presărăm cimbru şi dăm la cuptor, 180 de grade, timp de 30-40 de minute. Dacă formele sunt micuţe, atunci quich-ul e gata mai repede. Trebuie să se rumenească bine la suprafaţă şi să se închege bine oul + smântâna. Servim quiche-ul cald, simplu sau cu salată.
Eu la muncă servesc o porţie simplă de obicei, de foame şi grabă. E buuuună de tot! Sper să vă placă şi vouă.
Bon appétit!
Am incercat reteta si a iesit foarte bun quiche-ul!
Multumesc!
Cu multă plăcere Maria!