chec cu lamaie si bezea

Chec cu lamaie si bezea. Un desert clasic, dar cu twist modern si un décor pe masura. Mie imi plac foarte mult deserturile cu lamaie. Sunt mai fresh si mai putin dulci. Checul cu lamaie este un produs simplu, dar umplut cu curd de lamaie si decorat cu bezea, se transforma in ceva mai gustos si special.

Ideea a pornit de la tarta cu lamaie si bezea. Mi-am dorit insa o baza mai moale si pufoasa pentru crema si atunci am optat pentru un chec in loc de o coaja de tarta. Si pentru ca imi place sa experimentez am ajuns la acest desert.

Aluatul de chec este pufos si fraged pentru ca este imbogatit cu smantana de frisca, dar si unt. Untul ii da un pic de structura si un gust mai bogat. Siropul ajuta checul sa fie proaspat mai mult timp si sa nu se usuce asa repede. Nu renuntati la el. Nu este nici dulce, chiar daca este pe baza de apa si zahar. Are si suc de lamaie, ceea ce ajuta la o aroma mai puternica de lamaie in gustul final.

Acest curd de lamaie se poate folosi si la o tarta, la briose, rulada, tort sau Pavlova. Este acrisor si da o nota de prospetime desertului. Trebuie insa combinat cu ceva dulce pentru echilibru. De aceea, la o tarta se adauga bezea, la Pavlova avem tot baza de bezea, etc. Pentru un gust diferit, sucul de lamaie se poate inlocui cu suc de portocale, lime, grapefruit sau un mix din acestea. Puteti sa experimentati.

Ingrediente

Pentru 1 chec de 20 cm x 10 cm

Aluat de chec
225 g oua
225 g zahar alb
coaja rasa de la 3 lamai
un praf de sare
112 g smantana pentru frisca
210 g faina pentru patiserie
7 g praf de copt
75 g unt topit

Sirop de lamaie
100 g suc de lamaie
30 g apa
100 g zahar alb

Curd de lamaie
75 g suc de lamaie
110 g zahar alb
90 g oua
30 g galbenus
85 g unt

Bezea italiana
100 g albus
Sare
200 g zahar alb
50 g apa
suc de lamaie

Décor – lamaie confiata, crumble, curd de lamaie

Metoda

Blat de chec

  1. Intr-un castron, amestecam cu un tel zaharul impreuna cu ouale, coaja de lamaie si sarea.
  2. Turnam smantana pentru frisca si omogenizam.
  3. Intr-un alt castron, amestecam faina impreuna cu praful de copt. Le cernem si le adaugam in aluat. Omogenizam cu telul.
  4. La final, adaugam untul topit si temperat usor. Incorporam bine si turnam aluatul de chec in forma bine unsa cu putina grasime si tapetata cu hartie de copt.
  5. Coacem checul la 180 de grade ventilatie timp de 20 de minute si apoi la 160 de grade inca 20 de minute sau pana ce o scobitoare introdusa la mijloc iese uscata.
  6. Lasam checul la racit si apoi il scoatem din forma. Il pastram infoliat pana avem curdul de lamaie gata.

Curd de lamaie

  1. Intr-o cratita, incalzim sucul de lamaie impreuna cu jumatate din zahar.
  2. Intr-un castron, amestecam cu un tel ouale impreuna cu galbenusurile si restul de zahar.
  3. Atunci cand sucul a dat in clocot, se toarna in transe peste oua.
  4. Se toarna tot lichidul inapoi in cratita si se fierbe crema pana se ingroasa, cam 2-3 minute.
  5. Se ia curdul de lamaie de pe foc si se incorporeaza untul.
  6. Se pune crema intr-un castron si se acopera cu folie la contact. Se tine la frigider cateva ore sau peste noapte.
  7. A doua zi, se pune intr-un pos.

Sirop de lamaie

  1. Se amesteca toate ingredientele intr-o cratita si se dau in clocot.
  2. Siropul se pastreaza cald pentru uz.

Bezea italiana

  1. Intr-o cratita, se fierb apa cu zaharul pana la 121 de grade.
  2. Intr-un castron de mixer, se spumeaza albusul impreuna cu sarea.
  3. Siropul se toarna in fir subtire si constant peste albusurile spumate.
  4. Se monteaza pana se obtine o bezea lucioasa si ferma. La final se adauga acid citric.
  5. Bezeaua se pune intr-un pos cu dui St. Honore.

Montaj

Checul se niveleaza cu ajutorul unui cutit zimtat.

Se insiropeaza cu siropul cald.

Se umple pe alocuri cu lemon curd cu ajutorul unui pos.

Se decoreaza cu bezea italiana. Bezeaua se rumeneste cu torta.

Se decoreaza checul cu lamaie confiata, crumble si lemon curd.

Se pastreaza la frigider. E bun de consum timp de 3 zile.

chec cu lamaie

Bon appetit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.